Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

EMΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ...




Νέα  δυσλειτουργία έχει προκληθεί στον πολύπαθο από τις κινητοποιήσεις των γιατρών και την μεταρρύθμιση που όλο αναβάλλεται ΕΟΠΥΥ...
Μετά το πλαφόν των μηνιαίων επισκέψεων στους ιδιώτες γιατρούς, προσκόμματα στην περίθαλψη δημιουργεί ο περιορισμός και στις ιατρικές συνταγές που μπορεί να «γράψει» κάθε συμβεβλημένος γιατρός.

Η διοίκηση του Οργανισμού έχει καθορίσει ανώτατο αριθμό εξέτασης 400 ασφαλισμένων από κάθε συμβεβλημένο γιατρό – η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση της απεργίας των γιατρών, καθώς το πλαφόν ήταν 200 επισκέψεις.

Από τις αρχές του έτους προχώρησε και σε καθορισμό συγκεκριμένου ορίου στις συνταγές που θα μπορεί να χορηγεί κάθε ο μήνα ο γιατρός.

Με σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του Οργανισμού εξηγεί ότι «το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και απορρέει από τον νόμο 4046/2012 (ΦΕΚ 28/Α/2012), ο οποίος συσχετίζει την εφαρμογή του μέτρου με την υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης.

Κατηγορίες από τον ΕΟΠΥΥ για γιατρούς με πλασματικό «κλείσιμο» του πλαφόν επισκέψεων
Ωστόσο, το πλαφόν επισκέψεων καταστρατηγείται από τους γιατρούς, οι οποίοι από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα του μήνα δηλώνουν στους ασφαλισμένους ότι δεν έχουν άλλα ραντεβού για ΕΟΠΥΥ και τούς ζητούν αμοιβή. Μάλιστα, όπως είχε γράψει το protothema.gr με αφορμή τη σωρεία καταγγελιών από ασφαλισμένους, η διοίκηση του Οργανισμού εξετάζει την ανάληψη της διαχείρισης των ραντεβού των συμβεβλημένων ιατρών.

Με ανακοίνωση του ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι «είναι αδύνατον τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου να έχει καλυφθεί ο αριθμός των επισκέψεων» και διαπιστώνει ότι «κάποιοι ιατροί προφανώς κάνουν 'επιλογή' ασθενών σε βάρος της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων».

Φαίνεται όμως ότι και το πλαφόν των συνταγών οδηγεί σε αδιέξοδο, με πρώτα «θύματα» τους ασφαλισμένους. Παρόλο που κάθε γιατρός έχει πλέον δικαίωμα να βλέπει διπλάσιο αριθμό ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με το 2013,  η διοίκηση ζητεί από τους γιατρούς να τηρούν το όριο των συνταγών που ίσχυε το περασμένο έτος. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν οι γιατροί αφού το σύστημα «κλείνει» αυτόματα όταν υπερβούν το 80% της μέσης μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης που είχαν το περσινό έτος.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που προκαλεί η εφαρμογή του μέτρου, ο Οργανισμός έθεσε σε λειτουργία για τους γιατρούς τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου plafoniatroi@eopyy.gov.gr  όπου μπορούν να απευθύνονται οι ιατροί που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αντιδρούν οι γιατροί
Την αντίδραση τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ. «Είμαστε υπέρ του ελέγχου αλλά η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι απολύτως λανθασμένη και άδικη» αναφέρουν και επισημαίνουν προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι στην καθημερινότητά τους.
« Ήδη πολλοί ιατροί ενώ δεν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν επισκέψεων, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, καθώς έχουν συμπληρώσει την επιτρεπόμενη δαπάνη συνταγογράφησης» αναφέρουν, προσθέτοντας ότι έχουν αγνοηθεί βασικές παράμετροι όπως ότι κάθε έτος δεν έχει την ίδια νοσηρότητα πχ λοιμώξεις αναπνευστικού, ότι κάθε γιατρός δεν έχει τον ίδιο αριθμό ασθενών κάθε έτος.

Για το θέμα του πλαφόν των συνταγών, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) έχει καταθέσει εξώδικη διαμαρτυρία.






















Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com