Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Η κυβέρνηση θα νοικιάζει καταλύματα σε αστέγους λόγω των πλειστηριασμών!




Μεγάλα επενδυτικά ταμεία (hedge funds και private equity funds) που ειδικεύονται στην εξαγορά μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων «μετακομίζουν» στην Ευρώπη. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία ξεσπιτώματος των Ελλήνων με την άφιξη στην χώρα μας όλων των μεγάλων "αρπαχτικών" vulture funds, τα οποία μύρισαν το "αίμα" και έρχονται να αγοράσουν τα "κόκκινα" δάνεια των Ελλήνων, και μαζί με αυτά την μοίρα των σπιτιών τους.Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή "πατέντα" της κοινωνικής κατοικίας, δηλαδή θα νοικιάζει φθηνά καταλύμματα σε όσους καταλήξουν άστεγοι λόγω των πληστειριασμών.
Μεγάλα επενδυτικά ταμεία (hedge funds και private equity funds) που ειδικεύονται στην εξαγορά μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων έρχονται στην Ευρώπη, και ειδικά στην αιμορραγούσα Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν έντονα στην Ευρώπη funds όπως τα Blackstone, KKR, Apollo Management, Strategic Value Partners, Cerberus, Angelo Gordon, Avenue Capital, Fortress, Lone Star και Oaktree Capital.
Τα ταμεία θα εξαγοράζουν τα δάνεια από τις τράπεζες με σημαντική έκπτωση (50%-70%) και στη συνέχεια θα επιδιώκουν να ανταλλάξουν τα χρέη με μετοχές στις εμπλεκόμενες εταιρείες.
Για παράδειγμα ένα δάνειο το οποίο είναι κόκκινο (δηλαδή δεν εξυπηρετείται από τον δανειολήπτη) και είναι αξίας 100 χιλιάδων ευρώ θα υποβάλλεται σε κούρεμα από το fund (για παράδειγμα σε ποσοστό 40%).
Στη συνέχεια το fund θα πουλάει αυτό το δάνειο και θα κερδίζει από την διαφορά. Τα επενδυτικά ταμεία προεξοφλούν ότι οι σχετικές ευκαιρίες θα αυξηθούν κατακόρυφα στην Ευρώπη το 2014, αφού ολοκληρωθούν τα stress tests από την ΕΚΤ και οι τράπεζες είναι σε θέση να καταγράψουν τις απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους.
Τα αμερικανικά fund είναι ενισχυμένα λόγω των σημαντικών κερδών που αποκόμισαν το τελευταίο διάστημα στην αμερικανική αγορά, με το σχετικό δείκτη να καταγράφει κέρδη άνω του 13% μόνο τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNBC, o δείκτης Absolute Return Distressed (μέσος όρος της απόδοσης περισσότερων από 100 hedge funds που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη επενδυτική στρατηγική) σημείωσε άνοδο 13,28% το Νοέμβριο, πετυχαίνοντας καλύτερες επιδόσεις από την σταθμισμένη απόδοση των αμερικανικών μετοχών (12,50%) αλλά και από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία hedge fund.
Σε 40 ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ξένα funds που εξειδικεύονται στην εξαγορά χρέους κι έχουν στόχο την Ευρώπη. Οι περισσότερες είναι αμερικανικές εταιρείες, που έχουν αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία από δραστηριότητες τους στις ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων πρόκειται για τις Apollo Management, Strategic Value Partners, Cerberus, Angelo Gordon, Avenue Capital, Fortress, Lone Star και Oaktree Capital, οι οποίες άλλες φορές λειτουργούν ανταγωνιστικά και άλλες ως σύμμαχοι. Τα private equity, όπως η Blackstone και KKR, έχουν επίσης ενεργή δράση στη Γηραιά Ήπειρο, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Αν και μέχρι πρόσφατα, οι τράπεζες δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις ζημιές που συνεπαγόταν η πώληση των «κουρεμένων» δανείων, μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους επιταχύνουν την πώληση επενδυτικών στοιχείων.
Σε αυτή την κατηγορία είναι οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες θέλουν να ξεφορτωθούν τα "κακά" δάνεια τα οποία είναι΄τοποθετημένα και σε επιχειρήσεις αλλά και σε στεγαστικα. Ειδικά στον τομέα των σπιτιών είναι κατανοητό ότι τα αμερικανικά vulture funds έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία αφού στις ΗΠΑ χιλιάδες πολιτών έχασαν τα σπίτια τους μετά την κρίση του 2007, και έρχονται τώρα να αποκομίσουν κέρδη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτο ήταν η έναρξη των πλειστηριασμών. Ο "κύβος ερρίφθη" και στην χώρα μας, μετά τις Ιρλανδία και Ισπανία, πιάνουν δουλειά και εδώ. Ήδη στην κυβέρνηση αναζητούν τροπο να την βγάλουν "καθαρή" από την ανθρωπιστική κρίση που έρχεται. Μέσα στην πολιτική τους τρέλα,θέλουν να πιστέυουν ότι θα υπάρχουν τρελοί να τους ψη΄φιζουν ακόμα και όταν τους πάρουν τα σπίτια. Η έπαρση των πολιτικών να πιστεύουν ότι είναι αναντικατάστατοι!
Σχέδιο για την κεντρική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης  στην Ελλάδα, λόγω της ύφεσης στην οικονομία που έχει εισέλθει στο έκτο έτος, φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση.    
Το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει την υιοθέτηση του μέτρου των επονομαζόμενων «κοινωνικών κατοικιών», με τη δημιουργία ειδικών καταλυμάτων στα οποία θα φιλοξενούνται οι χιλιάδες άστεγοι λόγω της  οικονομικής κρίσης, με πολύ χαμηλό ή και μηδαμινό ενοίκιο, αλλά και όσοι θα χάσουν τις κατοικίες τους λόγω πλειστηριασμών.
Αξίζει  να σημειωθεί ότι σύσταση για κάτι τέτοιο φέρονται να είχαν απευθύνει και τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας, όταν πίεζαν την ελληνική κυβέρνηση  να προχωρήσει στη χωρίς όρους άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από 1/1/2014, με τον Π.  Τόμσεν  να επισημαίνει τότε την ύπαρξη «κοινωνικής στέγης» σε άλλες χώρες,  όπως π.χ. στη Μ. Βρετανία έχει δημιουργηθεί και η ειδική υπηρεσία HCA (Homes and Communities Agency) από την εποχή της… Μ. Θάτσερ.  
Ήταν τότε που η τρόικα με απίστευτο θράσος είχε πει «άστεγοι υπάρχουν παντού, γιατί όχι και στην Ελλάδα» αλλά και η δήλωση του Πωλ Τόμσεν στον Γ.Στουρνάρα με απίστευτο θράσος "αφού έτσι ή αλλιώς θα πέσετε από την κυβέρνηση γιατί δεν παίρνετε τα νέα μέτρα;"
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έθεσε στην Κομισιόν και το ζήτημα της παροχής διευρυμένης βοήθειας μέσω του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κώστας Πουπάκη, ο οποίος  έθεσε έμμεσα το ζήτημα παροχής βοήθειας από την ΕΕ και  στην ανάγκη πραγματοποίησης «επενδύσεων σε κοινωνικές κατοικίες και υπηρεσίες προς τους άστεγους μέσω διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων».
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κοινοτική χρηματοδότηση για την παροχή μαζικών συσσιτίων στα θύματα της οικονομικής κρίσης.
Φυσικά η κυβέρνηση θα νοικιάζει τα χιλιάδες σπίτια που η Εφορία θα κατασχέσει, λόγω χρεών. Στο μέλλον αφού τίποτα δεν θα μείνει απούλητο από το "ελληνικό" κράτος, η κυριότητά τους θα περάσει και αυτή στα χέρια των δανειστών, στους οποίους θα πληρώνουν ενοίκιο οι εξαθλιωμένοι Έλληνες.Φυσικά στοιβαγμένοι πολλοί μαζί σ ελίγα τετραγωνικά.
Οπότε καταλαβαίνετε τι μας περιμένει, προφανώς αυτή είναι η "ανα΄πτυξη" που μας ευχήθηκε για το 2014 ο Α.Σαμαράς. Πως το είχε επει ο Πατροκοσμάς; «Θὰ ἰδῆτε τρεῖς φαμίλιες σ᾿ ἕνα σπίτι»












defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com