Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Η "βουτιά" της τουρκικής λίρας "βυθίζει" 500 ελληνικές εταιρείες...



Η τουρκική λίρα έκανε βουτιά έναντι του δολαρίου. Την πρώτη ημέρα μετά την Πρωτοχρονιά η λίρα βούτηξε στο 2,19 από 2,14 έναντι του δολαρίου. Τα επιτόκια σκαρφαλώνουν και το χρηματιστήριο κατρακυλά ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρακολουθεί πανικόβλητη τις εξελίξεις. Ετσι,με δυο -τρεις φράσεις,περιγράφει   η τουρκική εφημερίδα Taraf την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας λόγω των πολιτικών εξελίξεων .

 «Ποιος θα σταματήσει την άνοδο του δολαρίου;» αναρωτιέται μάλιστα η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα,αποτυπώνοντας στον τίτλο το κλίμα και τις τάσεις στην τουρκική οικονομία, αλλά και τις  επιπτώσεις σε πολλούς τομείς - εντός και εκτός.
 
Αυτό το κλίμα πάντως  πλήττει  περίπου 500 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ .

Στη δίνη της πολιτικής κρίσης,γράφει η ελληνική εφημερίδα,  έχει μπει η τουρκική οικονομία, με το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αλλά και την τουρκική λίρα να καταγράφουν σοβαρές απώλειες συμπαρασύροντας τις περίπου 500 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα. 

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην πολιτική σκακιέρα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, επηρεάζοντας τόσο τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα όσο και τον ελληνικό τουρισμό αλλά και το Χρηματιστήριο.

 6,6 δισ. δολ. η αξία των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία

Δεδομένου ότι η αξία των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία διαμορφώνεται σε 6,6 δισ. δολάρια, οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα έχουν σοβαρότατο αντίκτυπο και στον εγχώριο επιχειρηματικό κόσμο.

Τη μερίδα του λέοντος στις επενδύσεις στην Τουρκία έχει η Εθνική Τράπεζα μέσω της θυγατρικής της τράπεζας Finansbank, ενώ σημαντική παρουσία έχουν επίσης η Intralot, η Eurodrip, η Kleeman, η Alumil, ο Νηρέας, η Ridenco, ο Σαράντης και η Αργυρομεταλλευμάτων Βαρυτίνης (S&Β). Οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης των ελληνικών εταιρειών είναι οι τράπεζες, τα τρόφιμα και η ενέργεια, ενώ από τις περίπου 500 επιχειρήσεις οι 250 εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη.

Συνολικά, οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου 10 εταιρείες στις τράπεζες, στα έπιπλα, στην ένδυση, στις μαρίνες και στη χαρτοβιομηχανία (Ziraat, Koton, Istikbal, Beymen, Trakya Cam, Ekol Logistik) με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη επένδυση αφορά την τράπεζα Ziraat (περίπου 17 εκατ. ευρώ) με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο.

Οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία

Οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία διαμορφώθηκαν σε 2,74 δισ. ευρώ το 2012, αυξημένες κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα έφτασαν το 1,02 δισ. ευρώ το 2012.

Ετσι, για τις ελληνικές επιχειρήσεις που είτε βρίσκονται είτε εξάγουν στην Τουρκία, η πολιτική αστάθεια, που μεταφράζεται σε πτώση της τουρκικής λίρας, έχει άμεση επίπτωση στον τζίρο τους αλλά και στην αξία της επένδυσής τους. Ενδεικτικό είναι ότι η τουρκική λίρα καταγράφει απώλειες άνω του 20% από την αρχή του 2013 σε σχέση με το ευρώ, ενώ χθες σημείωσε νέα πτώση, φτάνοντας  στο χαμηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης της από το 1981. Αντίστοιχα το τουρκικό Χρηματιστήριο από τις 79.500 μονάδες στα τέλη Οκτωβρίου έπεσε μέχρι τις 63.000 μονάδες κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης, ενώ και χθές κατέγραψε πτώση άνω του 2,5%, φτάνοντας στις 66.000 μονάδες παρά τις προσπάθειες ανάκαμψης των προηγούμενων ημερών.

 Η εικόνα είναι παρόμοια και για τα τουρκικά ομόλογα τα οποία δέχονται σοβαρές πιέσεις, ενώ η απόδοσή τους ξεπερνά το 10,5%, γεγονός που με τη σειρά του δυσχεραίνει τη χρηματοδότηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν ρευστότητα στη γειτονική χώρα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μόλις μία εβδομάδα από τις 14 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου οι διεθνείς επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους σε τουρκικά ομόλογα κατά 532 εκατ. δολάρια στα 53,8 δισ. δολάρια. Και αυτό, ενώ οι θέσεις των επενδυτών σε τουρκικά ομόλογα είχαν φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 72 δισ. δολαρίων τον Μάιο του 2013. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις το 2013 ανέβηκαν κατά περισσότερες από 400 μονάδες βάσης με αποτέλεσμα πλέον η απόδοση του 10ετούς τίτλου να ξεπερνά το 10,5% από 6,5% πριν από ένα χρόνο.

Οι απώλειες δημιουργούν «πονοκέφαλο»

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί «πονοκέφαλο» στο σύνολο των επιχειρήσεων, αλλά ιδιαίτερα στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζα που «ποντάρει» πολλά στη θυγατρική της Finansbank. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι απώλειες που καταγράφει η Εθνική Τράπεζα από την πτώση της τουρκικής λίρας ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η βουτιά στο τουρκικό Χρηματιστήριο δυσχεραίνει την πώληση ποσοστού στην τουρκική τράπεζα. Σύμφωνα και με τις επιταγές της τρόικας, η Εθνική στο πλαίσιο του επιχειρηματικού πλάνου θα διέθετε προς πώληση μειοψηφικό ποσοστό της Finansbank, αλλά η πτώση τιμής της μετοχής και η ευρύτερη αρνητική συγκυρία στην Τουρκία δυσχεραίνουν σοβαρά το εγχείρημα.  

Οι κερδισμένοι στην Ελλάδα

Η πολιτική και οικονομική κρίση στην Τουρκία έχει και ωφελημένους στην Ελλάδα. Ο βασικότερος εξ αυτών είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναμένεται –σύμφωνα με στελέχη της αγοράς – να «εισπράξουν» μέρος των ακυρώσεων που θα προκύψουν από τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, ήδη διεθνείς τουριστικοί οργανισμοί αλλά και μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία διαπιστώνουν μειωμένο ενδιαφέρον για την Τουρκία και αντίστοιχα περισσότερες προ-κρατήσεις για την Ελλάδα. 
Παράλληλα, και στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, η Ελλάδα φαίνεται να είναι πιο δημοφιλής επενδυτικός προορισμός για τα διεθνή funds. To 2013 τα κέρδη για το ελληνικό χρηματιστήριο ξεπέρασαν το 20%, ενώ αντίστοιχα τους τελευταίους μήνες το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφει διαρκώς αρνητική πορεία. Σύμφωνα με χρηματιστηριακά στελέχη, η αλλαγή κατάταξης του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές έχει συμβάλει στη διοχέτευση κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί στην Τουρκία σε ελληνικές μετοχές, γεγονός που αποτυπώνεται στην αντίστροφη πορεία των δύο δεικτών.- 
































onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com