Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Συρία: Ποιος είναι ο "Στρατός των Μουτζαχεντίν";




Ένας νέος συνασπισμός σύρων ανταρτών, με την επωνυμία «Στρατός των Μουτζαχεντίν», κήρυξε τον πόλεμο στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (EIIL), που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα, συντασσόμενος έτσι με άλλες οργανώσεις που μάχονται τους ισλαμιστές στη Συρία.

«Εμείς, ο Στρατός των Μουτζαχεντίν, υποσχόμαστε να προασπιστούμε και να προασπίσουμε την τιμή μας, τα αγαθά μας κα τη γη μας και να πολεμήσουμε το EIIL, που παραβίασε τους θείους κανόνες, μέχρις ότου ανακοινώσει τη διάλυσή του», ανακοίνωσε η συμμαχία αυτή οκτώ ένοπλων οργανώσεων σε μια δήλωση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (χθες) στο Facebook.

Η συμμαχία ζητά από τους μαχητές του EIIL να ενταχθούν σε άλλες οργανώσεις ανταρτών ή «να παραδώσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τη Συρία».
Κατηγορεί το EIIL ότι «διασπείρει τις συγκρούσεις και την ανασφάλεια (...) στις απελευθερωμένες περιοχές (δηλαδή στις περιοχές που έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών), κάνοντας να κυλήσει το αίμα των μαχητών, κατηγορώντας τους άδικα ως αιρετικούς και καταδιώκοντάς τους, τους ίδιους και τις οικογένειές τους, από περιοχές στην απελευθέρωση των οποίων συνέβαλαν» από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Το EIIL πολέμησε στο πλευρό των ανταρτικών οργανώσεων εναντίον του συριακού καθεστώτος, αλλά αυξάνοντας σε δύναμη η οργάνωση αυτή έβαλε επίσης στόχο μαχητές της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια να επιβληθεί ως μοναδική αρχή.
Ο Στρατός των Μουτζαχεντίν κατηγορεί επίσης τους τζιχαντιστές ότι κλέβουν, λεηλατούν και «απάγουν, βασανίζουν και σκοτώνουν διοικητές (των ανταρτών) και μαχητές», παράπονα που επανέρχονται τακτικά στην αντιπολίτευση.

Οι οκτώ ταξιαρχίες που απαρτίζουν αυτή την καινούρια συμμαχία είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους και είναι αδύνατο προς το παρόν να διαπιστωθεί ο αριθμός των μαχητών που έχουν ενταχθεί στους κόλπους τους.
Η δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που διεξάγονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στο νέο Στρατό των Μουτζαχεντίν και το EIIL στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία.
Το ισλαμικό Μέτωπο, η πιο ισχυρή συμμαχία ανταρτικών οργανώσεων, και το συριακό επαναστατικό Μέτωπο, μια άλλη σημαντική οργάνωση ανταρτών, πολέμησαν την Παρασκευή εναντίον του EIIL.
Ο εθνικός Συνασπισμός της αντιπολίτευσης και πολλοί μαχητές της πολιτικής αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει το EIIL ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του καθεστώτος του Άσαντ κηλιδώνοντας την εικόνα της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε να μάχεται τον Μάρτιο του 2011 με ειρηνικές διαδηλώσεις ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Αντιμέτωπη με την καταστολή του καθεστώτος, η εξέγερση στρατιωτικοποιήθηκε, ωστόσο, μέχρι του σημείου να μεταμορφωθεί σε μια αιματηρή σύγκρουση που έχει ήδη προκαλέσει περισσότερους από 130.000 θανάτους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 




















onalertgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com