Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Γάζα: Η Χαμάς επιδιώκει συμφιλίωση με τη Φατάχ ...





Στη Γάζα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ανακοίνωσε σήμερα πως τα μέλη του αντίπαλου κινήματος Φάταχ που έχουν εγκαταλείψει την περιοχή μπορούν να επιστρέψουν, προκειμένου να επιτευχθεί μια εθνική συμφιλίωση.
"Η κυβέρνηση θα επιτρέψει σε όλα τα μέλη της Φάταχ της λωρίδας της Γάζας που έφυγαν (όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής το 2007) να επιστρέψουν χωρίς όρους", εκτός από εκείνα που αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις, δήλωσε ο Χανίγια στους δημοσιογράφους.
Στις 31 Δεκεμβρίου, οι αρχές της Χαμάς επέτρεψαν στη Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να εορτάσει την επέτειό της στη λωρίδα της Γάζας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά την απαγόρευση που είχε επιβάλει στους εορτασμούς από το 2007 έως το 2012.
Τον Ιανουάριο του 2012, ο Χανίγια είχε ανακοινώσει πως η ισλαμιστική κυβέρνηση αποδέχτηκε την επιστροφή στη λωρίδα της Γάζας 80 μελών των δυνάμεων της Φάταχ που είχαν καταφύγει στην Αίγυπτο.
Εκατοντάδες μέλη της Φάταχ στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας εγκατέλειψαν τη Γάζα προς την Αίγυπτο, ιδίως μετά τις συγκρούσεις του Ιουνίου του 2007 στη διάρκεια των οποίων ηττήθηκαν από τους μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος.
Η Φάταχ και η Χαμάς, που ασκούν την εξουσία αντίστοιχα στις αυτόνομες περιοχές της Δυτικής Όχθης και της λωρίδας της Γάζας, υπέγραψαν το 2011 στο Κάιρο μια συμφωνία συμφιλίωσης προκειμένου να θέσουν τέρμα στην πολιτική διαίρεση των δύο περιοχών.
Ωστόσο οι περισσότεροι όροι της συμφωνίας παραμένουν νεκρό γράμμα και οι προθεσμίες συνεχώς παρατείνονται.











defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com