Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν δουλεύει αλλά τα στελέχη του πληρώνονται με 2,24 εκάτ. ευρώ ...





Μπορεί στο ΤΑΙΠΕΔ να προσπαθούν να αναπτύξουν ταχύτητα στις ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσουν με ταχύτητα στους διαγωνισμούς ώστε να μπορέσει να εισπράξει το Δημόσιο τα χρήματα που υπολόγιζε το οικονομικό επιτελείο από τις αποκρατικοποιήσεις ωστόσο τα αποτελέσματα είναι μάλλον τα αντίθετα. Το Ταμείο τελικά φαίνεται πως περισσότερο στοιχίζει στους Ελληνες φορολογούμενους παρά αποφέρει τα κέρδη που θα περίμενε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το euro2day οι πληρωμές συμβούλων για τις ιδιωτικοποιήσεις τα 29 εκατ. έφτασαν, την ώρα που εκείνοι κυνηγούν 3,65 δισ. σε ένα χρόνο. Ωστόσο οι διαρκείς αναβολές έχουν πάει πίσω τις εισπράξεις των διαγωνισμών που οι επικεφαλής του Ταμείου θεωρούσαν δεδομένες και τελειωμένες. Οπως αναφέρει και το δημοσίευμα οι περισσότεροι από τους συμβούλους προσελήφθησαν με απευθείας αναθέσεις από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων την περίοδο της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Από την πλευρά τους οι διεθνείς και οι ελληνικές εταιρείες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα δεν έχουν λόγους να αποχωρήσουν, ακόμα και αν καθυστερούν οι διαγωνισμοί, αφού πληρώνονται κάθε μήνα. Την ίδια ώρα πάντως έχουν εξασφαλισμένη τη συμφωνία για μπόνους στην περίπτωση που η διαδικασία αποκρατικοποίησης έχει θετική κατάληξη.
Πως διαμορφώνονται οι αμοιβές των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ
Οι αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού του ΤΑΙΠΕΔ ανέβηκαν στην τελευταία χρήση (Ιούλιος 2012 - Ιούνιος 2013) σε 2.249.269 ευρώ από 1.326.978 ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Το Ταμείο κατέβαλλε 351,5 χιλιάδες ευρώ ως αμοιβές διοικητικού συμβουλίου για την περίοδο από 1/7/2012 έως 30/6/2013. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει και το euro2day ο προϋπολογισμός του 2014 βάζει τον στόχο για έσοδα στα 3,56 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις ακινήτων για την επόμενη χρονιά, όταν φέτος με δυσκολία θα εισπράξει 1,3 δισ. ευρώ.
Πάντως ακόμα και αυτός ο στόχος θεωρείται πολύ φιλόδοξος, ακόμα και από ανώτερα στελέχη του Ταμείου, τα οποία επισημαίνουν πως θα επιτευχθεί μόνο αν ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του νέους έτους σειρά διαγωνισμών.
Πέντε στους έντεκα διαγωνισμούς ολοκληρώθηκαν
Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, εντός του οικονομικού έτους 2012-2013, ξεκίνησαν συνολικά έντεκα διαγωνισμοί, και ολοκληρώθηκαν πέντε, ενώ τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το ίδιο διάστημα ήταν μόλις 90,5 εκατ. ευρώ και τελικά το σωσίβιο ήρθε μετά τον Ιούλιο του 2013 όταν εισπράχθηκαν τα τιμήματα για το 33% του ΟΠΑΠ και για τη 12ετή παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων συνολικού ύψους περί τα 812 εκατ. ευρώ (πέρυσι είχαν εισπραχθεί περί τα 700 εκατ. ευρώ για επέκταση του μονοπωλίου και παραχώρηση της άδειας παιχνιδομηχανών στον ΟΠΑΠ).
Λειτουργικά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται ποσοστό 0,2% επί του τιμήματος της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και οι αμοιβές συμβούλων, λοιπές δαπάνες και έξοδα, τα οποία σχετίζονται με την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων (όσες έχουν τιμολογηθεί στο Ταμείο) καθώς οι συγκεκριμένες δαπάνες καλύπτονται από το Δημόσιο, δηλαδή αφαιρούνται από το τίμημα που προσέφερε ο αγοραστής ενός περιουσιακού στοιχείου.







Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com