Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Αναζητείται κινούμενος στόχος για την πρώτη εκπαιδευτική δοκιμή των S-300 στην Κρήτη...



Στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκπαιδευτική βολή από τις ελληνικές συστοιχίες των αντιαεροπορικών τύπου S-300.



Η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση του εν εξελίξει διαγωνισμού της Πολεμικής Αεροπορίας για την αγορά του απαραίτητου κινούμενου στόχου.
Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο βολής Κρήτης στο Ακρωτήρι και αναμένεται να συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, καθώς οι ελληνικές συστοιχίες S-300 είναι οι μοναδικές αυτού του τύπου που βρίσκονται στην κατοχή μιας δυτικής χώρας.
Η ιστορία των ρωσικής κατασκευής S-300 που θεωρούνται και από το ΓΕΕΘΑ ένα πολύ ισχυρό αντιαεροπορικό όπλο -ίσως το καλύτερο στον κόσμο- ξεκίνησε το 1997, όταν τους παρήγγειλε -στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου- η τότε κυπριακή κυβέρνηση Κληρίδη, έναντι 250 εκατ. δολαρίων. Η δημοσιοποίηση της παραγγελίας αυτής συνοδεύτηκε από ισχυρές πιέσεις από τους Δυτικούς προς τη Λευκωσία και απειλές της Τουρκίας και τελικά, το 1998, οι συστοιχίες S-300 δεν παραδόθηκαν στην Κύπρο, αλλά στην Κρήτη, όπου και αποθηκεύτηκαν για τα πολλά επόμενα χρόνια. Τυπικά η Ελλάδα απέκτησε την ιδιοκτησία των συστοιχιών S-300 το 2007.
Η διαδικασία επανενεργοποίησης των S-300 ξεκίνησε τους τελευταίους 15 μήνες από τον ΑΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκο. Καθώς τόσο στο σύστημα όσο και στα βλήματα δεν είχε γίνει καμία δοκιμή, χρειάστηκε να έρθουν Ρώσοι τεχνικοί στην Ελλάδα για να πιστοποιήσουν το αξιόμαχο των S-300. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2013. Ταυτόχρονα, οι τεχνικοί επιθεώρησαν και επικαιροποίησαν και την ετοιμότητα των βλημάτων.
Το σύστημα Κ/Β S-300 PMU1 είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποινδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους. Φωτογραφία απο την επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην 126 Σμηναρχία Μάχης (ΣΜ) την Πέμπτη 19 Απριλίου 2012. (Φωτογραφία: ΓΕΕΘΑ)
Το μόνο που απομένει είναι να καταλήξει ο διαγωνισμός για την αγορά του ιπτάμενου στόχου, που στην ουσία θα είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο με δυνατότητα ελιγμών ώστε να μπορεί να αποφύγει το χτύπημα. Το ζητούμενο είναι να δοκιμαστεί όσο το δυνατόν σε πιο πραγματικές συνθήκες και από μεγάλη απόσταση το αντιαεροπορικό σύστημα S-300, ώστε να επιβεβαιωθούν οι δυνατότητές του. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας του στόχου είναι σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου θέμα λίγων εβδομάδων.





kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com