Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Σκληρό παζάρι στο Eurogroup για τα νέα μέτρα και το χρέος...





Το ενδεχόμενο νέων μέτρων, καθώς και το σκληρό παζάρι που διεξάγεται στο παρασκήνιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα τεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup)
Ο κ. Στουρνάρας πηγαίνει στο Eurogroup, έχοντας στις βαλίτσες του σχέδιο για τη μείωση του χρέους, ενώ ταυτόχρονα διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια για νέα οριζόντια μέτρα, όπως η μείωση μισθών και συντάξεων.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει «έναν άσο στο μανίκι του» και συγκεκριμένα κεφάλαια ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τα «ομόλογα Αλογοσκούφη», τα οποία είχαν δοθεί το 2009 και λήγουν (εξοφλούνται) το 2014. Με αυτό το ποσό μπορεί να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014, αφού το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εκδώσει νέα ομόλογα στα τέλη του έτους. 
Τα πάντα βεβαίως είναι υπό την αίρεση της τρόικας...
Ενθαρρυντική απ' αυτή την άποψη είναι η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν από την Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία τόνισε ότι «τώρα που χαμηλώσαμε τα ελλείμματα, έχουμε και τη δυνατότητα να περιορίσουμε το ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Ευρωπϊκής Κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αθέτησης πληρωμών (default) από την Ελλάδα και προανήγγειλε τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας. 
Τα προαπαιτούμενα
Την ίδια ώρα, «βαριά» είναι η λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα που ζητούν οι δανειστές.
Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:
· Ιδιωτικοποιήσεις,
· Κινητικότητα/διαθεσιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων,
· Ψήφιση του νέου κώδικα δικηγόρων,
· Αναδιάρθρωση /εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ,
· Αναδιάρθρωση /εξυγίανση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).








newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com