Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ο ΑΡΜΟΔΙΟΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ..... Απουσία-μυστήριο του Δ.Αβραμόπουλου από Συμβούλιο Συνεργασίας με Ισραήλ...





Με την απουσία του πλέον αρμόδιου υπουργού για μια τέτοια αποστολή, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου αναχωρεί, αύριο το απόγευμα για το Ισραήλ η υπουργική ομάδα υπό τον πρωθυπουργό Α.Σαμάρα, προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη διυπουργική  συνεδρίαση των δύο χωρών.
Την ώρα που την Τρίτη στους ελληνικού ουρανούς, μέχρι τα απώτατα όρια του ελληνικού FIR στην Α.Μεσόγειο θα ασκούνται οι πολεμικές Αεροπορίες των δύο χωρών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μένει ή μάλλον τον αφήνουν, στην Αθήνα.
Και αυτή η απυσία δίνει τροφή σε σενάρια που θέλουν οι σχέσεις του με το δίδυμο Α.Σαμαρά και Ε.Βενιζέλου να απέχουν πολύ από το να είναι αυτές που δικαιολογεί η θέση του ως νούμερο "2" στη ΝΔ και νούμερο "3" στην κυβέρνηση.
Η παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε μια τέτοια εκδηλωση είναι εκ των ουκ άνευ.
Δεν είναι δυνατόν να συμμετέχει στην διυπουργική με τον εν δυνάμει εχθρό στην Κωνσταντινούπολη ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας (Πάνος Παναγιωτόπουλος) και να απουσιάζει τώρα από την διυπουργική με τον υπ'αριθμ. 1 σύμμαχο της χώρας στην περιοχή, ο υπουργός Άμυνας.
Τι είδους αμυντική συμμαχία υπάρχει όταν δεν θα τεθούν ζητήματα αμυντικής συνεργασίας στην διυπουργική;
Εκτός και αν ο Ε.Βενιζέλος δεν ήθελε τον Δ.Αβραμόπουλο στην αποστολή.
Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ, όμως, αφορούν βασικά δύο τομείς: Την στρατιωτική συνεργασία και την ενεργειακή συνεργασία.
Και τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα στην σχέση των δύο χωρών, για την ακρίβεια των τριών, αφού και το δεύτερο ελληνικό κράτος, η Κύπρος μπαίνει και αυτό στην εξίσωση.
Η Ελλάδα, δίνει στο Ισραήλ αυτό που δεν έχει: Στρατηγικό βάθος σε μία έκταση που φτάνει μέχρι την Αδριατική (μέχρι το Ιόνιο θα φτάσει η αεροπορική άσκηση των δύο χωρών που ξεκινά αύριο) και εξασφαλίζει πλευρικά τα κοιτάσματα της Α.Μεσογείου και έναν καλό φίλο στην ΕΕ.
Το Ισραήλ προσφέρει στην Ελλάδα μια στρατηγική "υποβοήθηση"  στο θέμα της Κύπρου, λόγω εγγύτητας με το νησί, αλλά και της αντιπαλότητας που εκ των πραγμάτων έχει αναπτύξει με την Τουρκία.
Και η Ελλάδα χρειάζεται "ένα χέρι βοηθείας" αφού έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα με την οικονομική καταστροφή είναι δύσκολο να περάσει μήνυμα στρατηγικής αποτροπής προς την κατεύθυνση της Κυπρου.
Κατά μια ιστορική συγκυρία η μία χώρα έχει ανάγκη την άλλη σε ίσο βαθμό. Αλλά όλα ξεκινούν από την αμυντική συνεργασία..
Πού ειναι λοιπόν η παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας και που είναι τα θέματα αμυντικής συνεργασίας στην ατζέντα του Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ;
Ήταν απαραίτητος ο υπουργός  Άμυνας στην διυπουργική της Κωνσταντινούπολης με την Τουρκία (η οποία διυπουργική κατέληξε σε φιάσκο με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να κατηγορεί την Ελλάδα ότι βοηθά τρομοκράτες) και δεν είναι απαραίτητη στην επίσκεψη στον βασικό σύμμαχο της Ελλάδας;Έχει θέση ο κατά τ'άλλα συμπαθής υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος και δεν έχει θέση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας;
Το ρωτάμε γιατί υπάρχουν πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι υπήρξε απόρριψη της παρουσίας του Δ.Αβραμόπουλου με παρέμβαση του Ε.Βενιζέλου...
Στη συνεδρίαση θα τεθούν μόνο θέματα διμερούς συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά τα οποία χωρίς την αμυντική διάσταση είναι κενά.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο Ισραήλ,μόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης...





defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com