Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Και επίσημα έβαλε ο Πούτιν στο τραπέζι της G20 το θέμα της Συρίας .....





Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε οι χώρες μέλη της Ομάδας των 20 (G20) να συζητήσουν κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας τη συριακή κρίση, θέτοντας έτσι επισήμως στην ατζέντα το θέμα που ούτως ή άλλως θα κυριαρχούσε στη σύνοδο. «Ψυχροπολεμικό» το κλίμα της συνάντησης Πούτιν-Ομπάμα, ενώ με καθυστέρηση έφτασε ο αμερικανός πρόεδρος στο δείπνο εργασίας.

«Κάποιοι συμμετέχοντες μου ζήτησαν να δώσω τον χρόνο και τη δυνατότητα να συζητηθούν και άλλα πολύ επείγοντα θέματα διεθνούς πολιτικής, κυρίως η κατάσταση στη Συρία. Πρότεινα αυτό να γίνει στη διάρκεια του δείπνου», δήλωσε ο οικοδεσπότης της συνόδου Πούτιν, η χώρα του οποίου τάσσεται εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ανοίγοντας τη σύνοδο της G20 στην Αγία Πετρούπολη.
Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος χαιρέτησε δια χειραψίας τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα. Η αμηχανία τη στιγμή της συνάντησή τους ήταν φανερή.
large
Ο ρώσος πρόεδρος, η χώρα του οποίου είναι σύμμαχος της Συρίας και αντίθετη στη στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού, υποδέχθηκε τους 20 ηγέτες στο ιστορικό σημείο Στρέλνα, με θέα στον κόλπο της Φινλανδίας.
Οι αλλαγές από τους Ρώσους στο πλάνο καθισμάτων στο τραπέζι όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής για να κρατήσουν μακριά τον πρόεδρο τους από τον Μπάρακ Ομπάμα ήταν ένα γεγονός που δεν έμεινε απαρατήρητο από τα διεθνή ΜΜΕ. Κάτω από το ήδη φορτισμένο κλίμα λόγω Συρίας, το πλάνο καθισμάτων στη σύνοδο κορυφής των G20 έχει σύμφωνα με πληροφορίες αναπροσαρμοστεί έτσι ώστε να υπάρχει φυσική απόσταση μεταξύ της χώρας που τη φιλοξενεί και τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
ENTOS2 767 355

Αργότερα το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέφθασε μόνος, μετά την άφιξη της ομάδας των υπόλοιπων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συνοδεύονταν από τον οικοδεσπότη τους, τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για το δείπνο με το οποίο έκλεισε η πρώτη ημέρα των εργασιών της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη. 
 Ο Ομπάμα εμφανίστηκε γύρω στις 20:50 (ώρα Ελλάδας), περίπου μισή ώρα μετά την άφιξη των υπόλοιπων καλεσμένων, στο μέγαρο Πέτερχοφ για το δείπνο.
Κατά τη διάρκεια του περιπάτου των υπόλοιπων 18 ηγέτών, ο Πούτιν είχε μια σύντομη συνομιλία με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε πιάσει κουβέντα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Πριν από την πρώτη συνεδρίαση στην Αγία Πετρούπολη, ο κ. Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι η δράση χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ θα αποτελεί «επίθεση». Πολιτικοί αναλυτές λένε πως η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μιάζει όσο ποτέ άλλωτε με το κλίμα που επικρατούσε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ωστόσο ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν φαίνεται να βάζει φρένο στην επιθυμία του να προχωρήσει σε επέμβαση, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να ανακοινώνει τη συγκρότηση διεθνούς συνασπισμού για ενδεχόμενες αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε μάλιστα το ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στην Καλιφόρνια για να παραμείνει στην Ουάσινγκτον και να εργαστεί πάνω στο σχέδιο απόφασης για τη Συρία που πρόκειται να παρουσιαστεί στο Κογκρέσο.
"Το ταξίδι του προέδρου στην Καλιφόρνια ακυρώθηκε. Θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον" για να προωθήσει το σχέδιό του στο Κογκρέσο, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε του Λευκού Οίκου.
Νωρίτερα σήμερα, ένας συνεργάτης του προέδρου είπε ότι ο Ομπάμα επρόκειτο να μιλήσει τηλεφωνικά με Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές για να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
Οι Ρώσοι φαίνεται πάντως ότι βρήκαν έναν σύμμαχο στο μέτωπο κατά της Αμερικής για το συριακό ζήτημα. «Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι η πολιτική λύση είναι ο μόνος δυνατός δρόμος» για την επίλυση της συριακής κρίσης, δήλωσε ο Κιν την πρώτη ημέρα της συνόδου της G20 στην Αγία Πετρούπολη, όπου οι ΗΠΑ και η Γαλλία, βασικοί υπέρμαχοι μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, προσπαθούν να πείσουν τις άλλες χώρες να συνταχθούν με μαζί τους.
αρχείο λήψης 2
Την ίδια στιγμή τρία ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν την Πέμπτη τα στενά του Βοσπόρου για να μεταβούν, σύμφωνα με ρωσική στρατιωτική πηγή, στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στην Συρία.
Προερχόμενο από την Μαύρη Θάλασσα, το πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου SSV-201 "Priazovie" πέρασε τα στενά συνοδευόμενο από τα μεγάλα αποβατικά σκάφη "Minsk" και "Novotcherkassk", σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το "Priazovie" είχε αναχωρήσει την Κυριακή από το λιμάνι της Σεβαστούπολης "για μια αποστολή στην ανατολική Μεσόγειο", σύμφωνα με ρωσική στρατιωτική πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.
Το πρακτορείο αυτό ανέφερε επίσης την προβλεπόμενη άφιξη στις 5 ή 6 Σεπτεμβρίου των άλλων δύο πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο.






newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com