Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Αγεφύρωτο το χάσμα ΗΠΑ-Ρωσίας. Η Μόσχα Θα στηρίξει τη Συρία αν γίνει επίθεση...





Με τους ηγέτες διχασμένους στο φλέγον ζήτημα της Συρίας, έπεσε η αυλαία της συνόδου G20 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, που μόνο τυπικά- όπως αποδείχθηκε- ήταν αφιερωμένη στην παγκόσμια οικονομία. Οι δηλώσεις μετά το πέρας των εργασιών, υπογράμμισαν με σαφήνεια τις εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον απέναντι στον ενδεδειγμένο τρόπο επίλυσης της συριακής κρίσης, με Πούτιν και Ομπάμα να συμφωνούν ότι...διαφωνούν μετά και το «άκαρπο» τετ-α-τετ που είχαν στο περιθώριο της συνόδου.
«Ακούμε ο ένας τον άλλο και κατανοούμε τα επιχειρήματα, αλλά δεν συμφωνούμε. Δεν συμφωνώ με τα επιχειρήματά του, δεν συμφωνεί με τα δικά μου. Αλλά τα ακούμε, προσπαθούμε να τα αναλύσουμε», δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της G20, σχολιάζοντας την συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, στο περιθώριο της συνόδου, αναφέροντας ότι οι δυο ηγέτες αναζητούν τρόπους να σημειωθεί πρόοδος.
«Είπα στον πρόεδρο Πούτιν ότι δεν περιμένω από την Ρωσία να συμφωνήσει μαζί μου για τα χημικά όπλα στη Συρία», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα. Σημείωσε ωστόσο ότι εν τέλει, η Ρωσία και οι άλλες χώρες θα πρέπει να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εργαστούν για μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση για την Συρία.
Υποστήριξε ότι οι περισσότεροι ηγέτες συμφωνούν ότι υπεύθυνος για την χημική επίθεση είναι ο Άσαντ και απέρριψε την άποψη ορισμένων χωρών ότι για οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα πρέπει να υπάρξει σχετική έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Με δεδομένη την παράλυση του Συμβουλίου επί του θέματος, αν θέλουμε να πάρουμε στα σοβαρά την απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων, τότε απαιτείται μια διεθνής αντίδραση και αυτή δεν θα προκύψει μέσα από το ΣΑ του ΟΗΕ» τόνισε.
Μάλιστα σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, 11 χώρες της G20, καταδικάζουν την χρήση χημικών και απαιτούν ισχυρή διεθνή απάντηση.
Διαφοροποιούμενος σαφώς από το εν λόγω επιχείρημα των θιασωτών της στρατιωτικής επέμβασης, που κατηγορούν τον Άσαντ για την χρήση χημικών όπλων, ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε τους Σύρους αντάρτες για την επίθεση με χημικά, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια» και τόνισε ότι τα χτυπήματα κατά της Συρίας, θα ήταν αντιπαραγωγικά και θα διατάρασσαν την παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να συρθεί σε έναν πόλεμο εναντίον της Συρίας, υπογράμμισε ότι η Μόσχαθα συνεχίζει να στηρίζει την Δαμασκό, διατηρώντας τα τρέχοντα επίπεδα βοήθειας στην περίπτωση στρατιωτικήςεπέμβασης.

«Αν θα βοηθήσουμε την Συρία; Θα την βοηθήσουμε. Την βοηθάμε τώρα. Τους προμηθεύουμε με όπλα, συνεργαζόμαστε στον οικονομικό τομέα και ελπίζω ότι θα συνεργαστούμε περισσότερο στο ανθρωπιστικό κομμάτι…για την παροχή βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους- τους πολίτες- που βρίσκονται σήμερα σε δύσκολη θέση».

Υποστήριξε επίσης ότι οι περισσότερες χώρες ήταν αντίθετες με την στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, επισημαίνοντας ότι μόνο οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία υποστήριξαν την χρήση βίας κατά του Άσαντ. Πρόσθεσε ότι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής δράσης, αλλά υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι η βρετανική βουλή έχει ήδη απορρίψει την ιδέα αυτή.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που βρίσκεται στο στρατόπεδο του Ομπάμα, δήλωσε ότι παρότι οι χώρες της G20 συμφωνούν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην Συρία και την καταδικάζουν, διαφωνούν ως προς το ποιος ευθύνεται για την χρήση των χημικών. Πρότεινε μάλιστα τον σχηματισμό μιας ευρείας συμμαχίας που θα χειριστεί την κατάσταση, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να υπάρξει συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χωρίς χειραψία Ομπάμα-Πούτιν η αυλαία της Συνόδου
H σύνοδος σημαδεύτηκε από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας όσον αφορά την Συρία. Η αμηχανία και το ψυχρό κλίμα, έγινε αισθητό ακόμη και κατά την διάρκεια της οικογενειακής φωτογραφίας, με την οποία έπεσε η αυλαία της G20.
H καθιερωμένη ομαδική φωτογράφηση των ηγετών πραγματοποιήθηκε σήμερα με ιδιαίτερα συνοπτικές διαδικασίες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διήμερης συνόδου.

Με φόντο τον γαλάζιο ουρανό και το επιβλητικό παλάτι του Κωνσταντίνου, μνημείο της τσαρικής εποχής, οι ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση προσήλθαν χωρισμένοι σε ομάδες, για να φωτογραφηθούν. Πόζαραν για λίγα δευτερόλεπτα, ορισμένοι χαμογελώντας, και κάποιο κουνώντας και το χέρι, προτού αναχωρήσουν.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έδειξε άνεση, προσερχόμενος για τη φωτογράφηση συνοδευόμενος από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ασπαζόμενος φιλικά την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, παρότι βρίσκεται στα πρόθυρα διπλωματικής διένεξης με την τελευταία, εξαιτίας του προγράμματος κατασκοπείας Prism, το οποίο συμπεριλάμβανε παρακολουθήσεις στην χώρα της, όπως και στο Μεξικό.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίσθηκε για τη φωτογράφηση μόνον όταν είχε λάβει θέσεις πλέον η ομάδα των ηγετών, περνώντας μπροστά από τον Ομπάμα, τον οποίο χαιρέτισε δίχως χειραψία, με ένα απλό κούνημα του κεφαλιού. Τους δύο ηγέτες χώριζε στη φωτογράφηση ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο.
Για την οικονομία
Σε κοινή ανακοίνωσή τους μετά το τέλος της συνόδου που τυπικά ήταν αφιερωμένη στην οικονομία οι χώρες μέλη της εκτιμούν πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει «ιδιαίτερα ισχνή», εξαιτίας κυρίως των «κινδύνων» που απορρέουν από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες., σημειώνοντας ότι μια από τις σηματνικότερες προκλήσεις είναι η ανεργία.
Οι 20 ηγέτες συμπέραναν πως είναι «ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί ισχυρή και διαρκής ανάκαμψη, ενώ θα εξασφαλίζεται η δημοσιονομική σταθερότητα στις αναπτυγμένες οικονομίες. Όπως συμφωνήσαμε, όλες οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν αναπτύξει αξιόπιστες, φιλόδοξες και επικεντρωμένες σε κάθε χώρα μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές».
Για τον «φυγά» Σνόουντεν
Αναφερόμενος στο θέμα του πρώην συμβούλου της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο Πούτιν σημείωσε ότι ο Ομπάμα δεν ζήτησε από την Μόσχα- που έχει χορηγήσει στον Αμερικανό φυγά προσωρινό άσυλο- την έκδοση του Σνόουντεν.
Άλλωστε η έκδοσή του θα ήταν αδύνατη, σημείωσε, αφού «ο Σνόουντεν δεν διέπραξε έγκλημα στο έδαφός μας».


yahoo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com