Πιάνουν δουλειά από τις αρχές του Οκτωβρίου οι εκκαθαριστές τής ΑΕΝΑΛ. Πρόκειται για τους ορκωτούς λογιστές Κώστα Τάκη και Βασίλη Χατζηλάκο. Οι ίδιοι αρνήθηκαν να αναλάβουν την εκκαθάριση της «Lesvoshop A.E.», κι έτσι μετά από προσπάθειες δύο και πλέον ετών, ξεκινάει η εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ.
Πιθανότατα οι εκκαθαριστές θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και θα ζητήσουν από αυτήν να ορίσει εκκαθαριστές στη «Lesvoshop A.E.». Η ΑΕΝΑΛ κατέχει το 93,5% του μετοχικού κεφαλαίου τής «Lesvoshop A.E.» και κατά συνέπεια είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ χωρίς πρώτα να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της «Lesvoshop A.E.». Μια δεύτερη επιλογή που υπάρχει, είναι να συγκληθεί γενική συνέλευση της «Lesvoshop A.E.» και αυτή να ορίσει εκκαθαριστές. Ωστόσο είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να αξιοποιηθεί αυτή η λύση.
Με προηγούμενη απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου είχε ορίσει ότι η εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα λίγων μηνών. Πρακτικά είναι αδύνατο να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, διότι η υπόθεση της ΑΕΝΑΛ έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και οι εκκαθαριστές θα εκπροσωπούν την εταιρεία σε όλη τη δικαστική διαμάχη.
Ακόμη, στη χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα οι εκκαθαριστές θα ενημερώνουν στο Συμβούλιο για την κατάσταση της ΑΕΝΑΛ, τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις της.
Ποιος πληρώνει
Πριν συζητηθεί η εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ, συζητήθηκε εκτενέστατα το θέμα τής ΕΝΑ Χίου. Δηλαδή της αναπτυξιακής εταιρείας της Νομαρχίας Χίου που βρίσκεται υπό εκκαθάριση και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Εκκαθαριστής της συγκεκριμένης εταιρείας είναι ο οικονομολόγος Νίκος Πιτσιλός.
Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Κώστας Γιανιάρης, ανακοίνωσε στο Συμβούλιο πως με βάση το νόμο η Περιφέρεια υποχρεούται να πληρώσει τις οφειλές της εταιρείας έως τις 31 Δεκεμβρίου τού 2010 προς το Δημόσιο (π.χ. Φ.Π.Α., φόρους μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ.) και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι οφειλές προς τους εργαζομένους που πρέπει να καλύψει, ορίζονται μέχρι την ημέρα της απόλυσής τους. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη για το πώς θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις των εταιρειών αυτών προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές τους. Αυτό σημαίνει πως με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, οι συνεταιρισμοί γυναικών της Λέσβου και μια σειρά μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων της Λέσβου και της Λήμνου που παρέδιδαν προϊόντα τους στα καταστήματα «Lesvoshop», δεν πρόκειται να πάρουν τα χρήματά τους. Το ίδιο ισχύει και για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, η οποία είχε χορηγήσει στην ΑΕΝΑΛ και τη «Lesvoshop A.E.» δάνεια το ύψος των οποίων σήμερα ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Μια αχτίδα φωτός για τους προμηθευτές τής ΑΕΝΑΛ και της «Lesvoshop A.E.» αφήνει η φήμη πως πρόκειται να γίνει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα το επόμενο διάστημα. Ωστόσο κανείς δε γνωρίζει πότε θα γίνει η ρύθμιση και τι ακριβώς θα αναφέρει.
Το ερώτημα είναι πού θα βρει η Περιφέρεια τα κονδύλια να καλύψει τις υποχρεώσεις που κληρονόμησε από τις πρώην νομαρχίες του Βορείου Αιγαίου. Στην περίπτωση της ΕΝΑ Χίου, το συνολικό χρέος είναι 418.000 ευρώ, εκ των οποίων το 61% βαρύνει την Περιφέρεια με βάση τούς έως τώρα υπολογισμούς. Στην περίπτωση της ΑΕΝΑΛ, είναι άγνωστο το ύψος των οφειλών, τόσο αυτών που με νόμο προβλέπεται η πληρωμή τους, όσο και αυτών για τις οποίες δεν έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση.

Οι εργαζόμενοι
Σκηνές από τα «προσεχώς» ταινίας ήταν η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου που αφορούσε στην τύχη των εργαζομένων τής ΕΝΑ Χίου. Σύντομα το ίδιο θέμα θα συζητηθεί και για τους εργαζομένους τής ΑΕΝΑΛ, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν μείνει χωρίς δουλειά από το Πάσχα τού 2010. Τυπικά, ωστόσο, δεν έχουν απολυθεί μέχρι σήμερα, καθώς δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα και τις νόμιμες αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Οι εργαζόμενοι της ΕΝΑ Χίου διεκδικούν να προσληφθούν ως υπάλληλοι της Περιφέρειας στη Χίο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να παραμείνουν ως υπάλληλοι της ΕΝΑ Χίου μέχρι να αρχίσει η διαδικασία της κινητικότητας στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και αποφασίσθηκε να παραταθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης της ΕΝΑ Χίου έως το τέλος του χρόνου. Αν ολοκληρωνόταν άμεσα η εκκαθάριση, η εταιρεία θα οδηγούνταν σε λύση και οι εργαζόμενοί της θα απολύονταν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους στην Περιφέρεια μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας.
Ομοειδής είναι η περίπτωση των εργαζομένων τού «Lesvoshop» της Αθήνας, που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας την πρόσληψή τους στην Περιφέρεια. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των εργαζομένων τής ΕΝΑ Χίου, η Περιφέρεια είχε κινήσει η ίδια τη διαδικασία πρόσληψής τους. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου την είχε εγκρίνει ως νόμιμη, ωστόσο την απέρριψε το Υπουργείο Εσωτερικών.


EΦΗΜΕΡΙΔΑ-ΕΜΠΡΟΣ,ΛΕΣΒΟΥ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ.