Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Απόλυτο το Σύνταγμα και οι συνταγματολόγοι: "Πάμε σε εκλογές αν....."



"Ξορκίζουν" το ενδεχόμενο εκλογών στην κυβέρνηση, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν παραιτηθούν όλοι ή μέρος των βουλευτών του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή οι εκλογές είναι αναπόφευκτες.


Σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Α.Σαμαρά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλος υποστήριξε ότι βάσει των άρθρων 51, παράγραφος 1 που αναφέρει ότι "ο αριθμός των βoυλευτών oρίζεται με νόμo, δεν μπoρεί όμως να είναι μικρότερoς από διακόσιoυς oύτε μεγαλύτερoς από τριακόσιoυς" και του άρθρου άρθρου 53, παράγραφος 2 που αναφέρει ότι "Boυλευτική έδρα πoυ κενώθηκε μέσα στo τελευταίo έτoς της περιόδoυ δεν συμπληρώνεται με αναπληρωματική εκλoγή, όταν απαιτείται κατά τo νόμo, εφόσoν oι κενές έδρες δεν είναι περισσότερες από τo ένα πέμπτo τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών", αλλά και μόνο που λέει αναιρεί το ένα το άλλο.
Κατ'αρχήν ο αριθμός των βουλευτών είναι σε άμεση συνάρτηση με τις έδρες. Οι έδρες είναι 300 και δεν μπορούν να μειωθούν έστω και κατά μία, γιατί παύει η αρχή της λαϊκής αντιπροσώπευσης. Ο νομοθέτης το αναγνωρίζει αυτί και γι αυτό αναφέρει ότι "Μόνο τον τελευταίο χρόνο της κοινοβουλευτικής περιδου δεν συμπληρώνεται με αναπληρωματική εκλoγή, όταν απαιτείται κατά τo νόμo, εφόσoν oι κενές έδρες δεν είναι περισσότερες από τo ένα πέμπτo τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών", αλλά και μόνο που λέει αναιρεί το ένα το άλλο".
Είναι τόσο σαφές το Σύνταγμα που δεν χωρεί την ελάχιστη παρερμηνεία.
Σε πολιτικό επίπεδο, άλλωστε, ούτε για αστείο δεν συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να μην προκηρυχθούν εκλογές όπως ο νόμος ορίζει, στις περιφέρειες που θα παραιτηθούν οι βουλευτές της ΧΑ - αν παραιτηθούν - είτε 1 είναι είτε 15.
Ένας από τους σοβαρότερους, κατά τεκμήριο συνταγματολόγους ο Κώστα Χρυσόγονος, ο οποίος φυσικά δεν είναι χρυσαυγίτης και αρθρογράφος στο «Έθνος»  τηνν «Ελευθεροτυπία», το «Βήμα», τα «Νέα» κ.ά. είναι σαφέστατος σε δηλώσεις του σχετικά με το ζήτημα:
"Σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει να γίνουν αναπληρωματικές εκλογές, εκτός εάν έδρα μείνει κενή, κατά το τελευταίο έτος της βουλευτικής περιόδου. Τώρα, βρισκόμαστε στο δεύτερο έτος, άρα, εάν μείνει έδρα κενή και αρνηθούν να αναλάβουν οι αναπληρωματικοί βουλευτές, θα πρέπει να γίνει επαναληπτική εκλογή".
"Ειδικά, στο άρθρο 104 του εκλογικού Νόμου, ορίζεται ότι, γίνεται αναπληρωματική εκλογή, στις περιφέρειες όπου κενώθηκαν οι έδρες. Την έδρα καταλαμβάνει σε κάθε περιφέρεια, ο συνδυασμός που βγήκε πρώτος σε σειρά ψήφων και από τον συνδυασμό αυτόν, ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος. Εάν μεμονωμένος υποψήφιος βγει πρώτος σε ψήφους, αυτός καταλαμβάνει την έδρα. Ισχύει δηλαδή πλειοψηφικό σύστημα".
Στην περίπτωση που οι κενές έδρες είναι 2 ή περισσότερες, όπως διευκρίνισε ο κ. Χρυσόγονος, προκύπτει αναλογική εφαρμογή των άρθρων 99 και 100 του εκλογικού Νόμου.
"Έχουμε αναλογικό εκλογικό σύστημα, όπου τις κενές έδρες κερδίζουν τα 2 ή 3 - ανάλογα με τις έδρες - κόμματα, που έρχονται πρώτα σε σειρά ψήφων".
Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση, που κενωθεί η έδρα του βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής.
"Το κόμμα που θα έρθει πρώτο σε ψήφους θα εκλέξει βουλευτή Επικρατείας, ο οποίος θα είναι ο πρώτος σε ψήφους πανελλαδικά".
"Πρακτικά, είναι σαν εθνικές εκλογές. Όμως, στις υπόλοιπες περιφέρειες, όπου εκλέγεται βουλευτής της Χρυσής Αυγής, δεν λαμβάνονται υπόψιν τα πανελλαδικά αποτελέσματα", είπε ο κ. Χρυσόγονος.
Συνέβη και το 1992
Σημειώνεται, ότι κάτι ανάλογο, συνέβη και στο παρελθόν, όταν το 1992, μετά την έκπτωση του Δ. Τσοβόλα από το βουλευτικό αξίωμα, συνεπεία της καταδίκης του από το Ειδικό Δικαστήριο του αρ. 86 του Συντάγματος για το σκάνδαλο Κοσκωτά, οι αναπληρωματικοί βουλευτές αρνήθηκαν να καταλάβουν την έδρα, μέχρι εξαντλήσεως του αριθμού τους.
Αποτέλεσμα ήταν η διενέργεια αναπληρωματικών εκλογών στην Β' Περιφέρεια της Αθήνας, όπου είχε εκλεγεί βουλευτής ο Δ. Τσοβόλας.
Τότε, στην αναπληρωματική εκλογή, η ΝΔ και ο ΣΥΝ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ένωσης Κεντρώων, που πήραν μέρος στις εκλογές, πρώτο σε ψήφους αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ, με τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη να καταλαμβάνει την έδρα.
"Δεν μπορεί κόμμα να τεθεί εκτός Νόμου"
Παράλληλα με τις συζητήσεις ια το αν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου η ΧΑ ξεκαθαρίζει ο κ. Χρυσόγονος, το Σύνταγμα δεν έχει τέτοια πρόβλεψη.
"Δεν μπορεί κόμμα να τεθεί εκτός Νόμου. Δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα, στελέχη ή βουλευτές, μπορεί να καταδικαστούν σε ποινές από τα ποινικά δικαστήρια, με συνέπεια ενδεχομένως, την έκπτωση από τα εκλογικά τους δικαιώματα. Και σε αυτήν την περίπτωση, αναπληρωτής θα καταλάβει την έδρα που θα μείνει κενή.
Εάν όμως, δεν καλυφθεί η έδρα, γιατί ο αναπληρωτής δεν είναι πρόθυμος, θα συμβεί το ίδιο με την περίπτωση παραίτησης και μη κάλυψης της κενής έδρας, δηλαδή αναπληρωματική εκλογή, στην περιφέρεια, όπου εκλέγεται ο συγκεκριμένος βουλευτής".



defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com