Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ... Πάει ΗΠΑ ο Α.Σαμαράς "με βάρκα την ελπίδα"



Μια επίσκεψη για την οποία στην κυβέρνηση τρέφουν πολλές ελπίδες ξεκινά απόψε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος την Πέμπτη 8 Αυγούστου θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

 
Για την επίσκεψη αυτή έουν ακουστεί και γραφεί πολλά αλλά η ουσία είναι ότι στην κατάσταση που είναι σήμερα Ελλάδα και ΗΠΑ ελάχιστα μπορεί να βοηθήσει η δεύτερη την πρώτη.
 
Μπορεί στη ΝΔ να έχουν κάνει μέχρι και κάλεσμα στον πρόεδρο Μ.Ομπάμα να γίνει "ο νέος Ρούσβλετ", όπως είπε και ο πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Π.Παυλόπουλος, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διφορετική.
 
Οι ΗΠΑ δεν έχουν λεφτά ή τουλάχιστον δεν έχουν λεφτά για χώρες όπως η Ελλάδα.
 
Το "σχέδιο Μάρσαλ" θα μείνει μια ανάμνηση της εποχής που είχε δυναμική, ήταν η ηγέτιδα χώρα του ελεύθερου κόσμου, νικήτρα του Β'ΠΠ και διέθετε τεράστια  κεφάλαια.
 
Τώρα έχει χρέος 16 τρισ.δολ. έχει χάσει σε πολιτικό επίπεδο και οικονομικο επίπεδο τον πόλεμο στο Ιράκ (τουλάχιστον της έμεινε το ιρακινό Κουρδιστάν και τα πετρέλαιά του), "τρώει σφαλιάρες" στην Συρία και αν σε κάτι είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι διάθέτει τεράστια στρατιωτική ισχύ αποτέλεσμα των ετήσων δαπανών της τάξεως των 600 δισ. δολ.!
 
Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι στην παρούσα συγκυρία είναι η μοναδική σταθερή φιλοαμερικανική χώρα σε επίπεδο πολιτικής ελίτ (του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβανομένου) χώρα από το Ιόνιο μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, με εξαίρεση το Ισραήλ το οποίο είναι ειδική περίπτωση.
 
Αλλά για το Μνημόνιο και το χρέος, λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ήθελαν να βοηθήσουν.
 
Το Βερολίνο έχει 100% το πάνω χέρι, όσο υπάρχει η ευρωζώνη. Θέλει "κούρεμα" του χρέους και χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής η Αμερική, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει αφού δεν βάζει αυτή τα λεφτά.
 
Το όργανό της, το ΔΝΤ, προωθεί τις θέσεις της Ουάσιγκτον, αλλά το Βερολίνο σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι απόλυτα κυρίαρχο, όσο υπάρχει ευρωζώνη, επαναλαμβάνουμε.
 
Άρα η επίσκεψη Α.Σαμαρά μόνο σε ότι αφορά την γεωστρατηγική διάσταση μεσούσης της συριακής και της αιγυπτιακής κρίσης έχει σημασία.
 
Συν κάποια μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα που θα πληρωθούν αρκετά ακριβά για μεταχειρισμένα από τις πιστώσεις FMS. Toυλάχιστον αυτό...
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει,, επαφές με τα δημοσιογραφικά επιτελεία των εφημερίδων Washington Post και New York Times ενώ την Τετάρτη, ο Α.Σαμαράς θα μεταβεί αυθημερόν στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να έχει επαφές με επικεφαλής μεγάλων ελληνοαμερικανικών επενδυτικών ομίλων.
Την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο, στις 22.00 ώρα Ελλάδος, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο και αμέσως μετά ο Α.Σαμαράς θα μεταβεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.
Επίσης θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.
Όπως έγινε γνωστό, πριν από τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Η συνάντηση Σαμαρά-Κέρι θα γίνει την Πέμπτη το μεσημέρι, τοπική ώρα, και θα προηγηθεί της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.
 
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com