Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Περικοπές σε εφάπαξ και συντάξεις για ΔΕΚΟ και Τράπεζες από Σεπτέμβριο...





Ασφαλής και μόνιμη λύση για πάσα αστοχία στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα παραμένει το ασφαλιστικό. Γι’ αυτό και οι δανειστές της Ελλάδας, σε κάθε αναθεωρημένο Μνημόνιο επαναλαμβάνουν την γνωστή επωδό: εάν δεν βελτιώσετε τις εισπράξεις από την φοροδιαφυγή, θα υπάρξει νέα μείωση συντάξεων… Η οποία ούτως ή άλλως, προβλέπεται και ως προαπαιτούμενο σε κάθε νέο μνημόνιο, αφού τίθεται βασική προϋπόθεση η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επαναλαμβάνεται ότι θα υπάρξει «ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος», με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του, παράλληλα με την απειλή για νέα παρέμβαση στο επίπεδο των δαπανών, εφόσον υπάρξουν αστοχίες. Παράλληλα, περιγράφεται ξεκάθαρα μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με αιχμή τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και κυρίως την μείωση των παροχών σε κατηγορίες ασφαλισμένων – ταμείων των οποίων οι συντάξεις είναι υψηλότερες από αυτές που αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Η Τρόικα επιβάλλει μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που οδηγεί σε περικοπές κύριων συντάξεων, σε ασφαλισμένους κυρίως ΔΕΚΟ και Τραπεζών, οι οποίοι ναι μεν έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, διατηρούν όμως διαφορετικές παροχές σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα. Ζητούν χαρακτηριστικά οι δανειστές, να υπάρξουν παρεμβάσεις καθώς υποστηρίζουν ότι «υπάρχουν ταμεία όπου οι παροχές υπερβαίνουν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, σε αντίθεση με το ΙΚΑ.

Καυτός Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός μήνας, τόσο γιατί θα ξεκινήσουν νέες σκληρές διαπραγματεύσεις με την τριμελή των δανειστών, όσο και γιατί βάσει του νέου Μνημονίου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία εφάπαξ. Οι μελέτες θα δείξουν το μέγεθος των νέων μειώσεων που αναμένεται να επιβληθούν από το 2014 και μετά.
Αναλογιστές και ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης προεξοφλούν νέα μείωση κοντά στο 20% με 25% και αυτό που θεωρούν διαπραγματεύσιμο είναι το ποιους θα αφορούν οι νέες αυτές μειώσεις. Εάν θα εφαρμοστούν δηλαδή, μόνο για τους νέους συνταξιούχους ή θα επεκταθούν και στους ήδη συνταξιούχους. Η εμπειρία των προηγούμενων… διαπραγματεύσεων πάντως, έδειξε ότι οι μειώσεις θα είναι αναδρομικές και θα αφορούν για τα μεν επικουρικά και τους ήδη συνταξιούχους, για τα δε εφάπαξ, και όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση. Η καμπάνα χτυπάει και αυτή τη φορά για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να υποστούν και 3η μείωση μιας εφάπαξ παροχής, που ακόμη δεν έχουν λάβει, παρ’ ό,τι την δικαιούνταν πριν καν υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο!

likavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com