Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Τι αλλάζει σε εννιά νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη...





Γνωστές έγιναν οι λεπτομέρειες του σχεδίου του υπουργείου Υγείας για την αλλαγή χρήσης σε εννιά νοσοκομειακά ιδρύματα... σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις κλινικές και τα τμήματα που θα συγχωνευτούν, όπως επίσης και το προσωπικό που μπαίνει σε καθεστώς κινητικότητας. Οι αλλαγές αφορούν σε πέντε νοσοκομεία της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στο Γ.Ν. Πατησίων, στην «Πολυκλινική» Αθηνών, στο Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η Αγία Ελένη», στο Αμαλία Φλέμινγκ και στο Γ.Ν. Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», ενώ στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο «Παναγία», στο Λοιμωδών, στο Ειδικών Παθήσεων και στο Ινστιτούτο Νοσημάτων Θώρακος. 

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, το προσωπικό του Γ.Ν. Πατησίων αναμένεται να ενισχύσει κυρίως τις δομές του νοσοκομείου «Αγ. Ανάργυροι» και του «Παμμακάριστος». Το πρόβλημα που υπάρχει με το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ότι στεγάζεται σε δύο κτήρια, ένα ιδιόκτητο και ένα μισθωμένο. Το ιδιόκτητο κτήριο θα δοθεί για χρήση στον ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα θα εξυπηρετήσει ανάγκες του «Κωνσταντοπούλειου» νοσοκομείου. Από την παραπάνω κίνηση ενισχύονται αφενός οι «Άγιοι Ανάργυροι», που θα τίθενται σε πλήρη εφημερία και αφετέρου το «Παμμακάριστος», το οποίο από νοσοκομείο μερικής εφημερίας προβλέπεται να μετατραπεί σε νοσοκομείο γενικής εφημερίας. 

Οι περισσότερες αλλαγές θα γίνουν στην «Πολυκλινική», η οποία αλλάζει χρήση και θα γίνει Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας και Χρόνιων Νοσημάτων, με την επιπλέον στέγαση μιας καρδιολογικής μονάδας και μιας παθολογικής μονάδας αποθεραπείας. Επίσης προτείνεται η μεταφορά του παθολογικού, ακτινολογικού, γυναικολογικού, ΩΡΛ, μικροβιολογικού, γενικού χειρουργικού και διαβητολογικού τμήματος στον Ευαγγελισμό, ενώ το ενδοκρινολογικό και το οφθαλμολογικό θα μεταφερθούν στο Λαϊκό. Για το Σπηλιοπούλειο προωθείται η δημιουργία παθολογικού ξενώνα ανακουφιστικής φροντίδας, κέντρου ακτινοθεραπείας και ακτινοχειρουργικής και η λειτουργία εξωτερικών Ιατρείων μιας στάσης (one stop) για έκδοση πιστοποιητικών. 

Το «Αμαλία Φλέμιγκ» αναμένεται να λειτουργήσει σε καθεστώς μερικής εφημερίας. Ωστόσο συγχωνεύονται με το «Σισμανόγλειο» το ΩΡΛ, το τμήμα αιμοδοσίας, το νεφρολογικό, η μονάδα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και όλες οι διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες. Σημαντικές είναι οι αλλαγές και για το «Αγία Βαρβάρα»: Η Α΄ και Β΄ παθολογική, η καρδιολογική, η μονάδα εντατικής και η νεφρολογική ενοποιούνται σε μια παθολογική κλινική με καρδιολογική μονάδα. Η Α΄ και Β΄ χειρουργικές, η ουρολογική, η οφθαλμολογική και η ΩΡΛ κλινική μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Νίκαιας. Μέρος του ακινήτου θα χρησιμοποιηθεί για την μεταστέγαση της 2ης ΥΠΕ με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 110 χιλ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί πολύ-ιατρείο με όλες τις ειδικότητες. 

Στη Θεσσαλονίκη τώρα, προβλέπεται η μεταφορά 91 ατόμων από το νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης στο «Ιπποκράτειο» και στο «Γ. Παπανικολάου», η μεταφορά 37 ατόμων από το νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης στο «Ιπποκράτειο» και η μεταφορά 107 ατόμων από το «Άγιος Παύλος» - παράρτημα «Παναγία» στο ΑΧΕΠΑ και στο «Ιπποκράτειο». 

Η κινητικότητα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης θα αφορά 1.618 εργαζόμενους, εξαιρουμένων των γιατρών και θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα. Όλες οι αλλαγές που αφορούν στην μετακίνηση προσωπικού θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου. Τέλος στην επόμενη φάση θα εξεταστούν παρόμοιες κινήσεις διαχείρισης προσωπικού και οικονομικών πόρων και στα νοσοκομεία της περιφέρειας. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη 

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com