Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΜΙΑ "ΖΩΗ" ΤΑ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΡΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...Φόβος για κρατική «άλωση» στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία!!





Ανησυχία στους κύκλους των εν ενεργεία και των απόστρατων αξιωματικών έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της προθέσεως των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας να εντάξουν στο σύστημα εφημερίων των κρατικών νοσοκομείων και τα στρατιωτικά, προκειμένου να... αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που μπορεί να ανακύψουν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή η κινητικότητα των γιατρών.

Η ανησυχία των στρατιωτικών είναι ότι το μέτρο αυτό μπορεί να ξεπεράσει το προβλεπόμενο δεκαπενθήμερο και να διαιωνιστεί, δημιουργώντας ακόμη μία δυσλειτουργία στην περίθαλψή τους.

Οι κρατήσεις

Επισημαίνουν ότι οι ίδιοι πληρώνουν, εκτός από τις κρατήσεις τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και ειδική κράτηση για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα αναλώσιμά τους.

Η κράτηση αυτή ανέρχεται περίπου στο 50% όσων τους παρακρατούνται για περίθαλψη. Όμως αυτό δεν έχει εμποδίσει να χρησιμοποιούνται τα νοσοκομεία αυτά και για άλλες κατηγορίες πολιτών, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται η λειτουργία τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) και τα παραρτήματά του ανά την Ελλάδα, τα οποία έχουν ενταχθεί πλήρως στο ΕΣΥ, και οι απόστρατοι, που πλήρωναν για όλο τους τον ενεργό βίο ειδική κράτηση για τη χρηματοδότησή του, σήμερα δεν έχουν καν προτεραιότητα για την εισαγωγή τους σε αυτά. Ο φόβος λοιπόν για το τι μπορεί να συμβεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι αβάσιμος.

Οι στρατιωτικοί αισθάνονται ότι πληρώνουν για παροχές τις οποίες στην πραγματικότητα δεν έχουν.

Μάλιστα, η επέκταση της περιθάλψεως στα νοσοκομεία αυτά και άλλων κατηγοριών πολιτών (βουλευτές, πολιτικοί υπάλληλοι, απόστρατοι Σωμάτων Ασφαλείας κ.λπ.) έχει δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα, μια και τα Ταμεία τους, δηλαδή σήμερα ο ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν αποδώσει τα οφειλόμενα για την περίθαλψή τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ μόνο στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών διαμορφώνονται σε 12.000.000 ευρώ τον χρόνο κατά μέσον όρο. Στο ίδιο νοσοκομείο, σε απόστρατο αξιωματικό που προσπάθησε να κλείσει ραντεβού με γιατρό για χρόνιο νόσημα, από τον Ιούνιο που το ζήτησε, του προσδιορίστηκε για τον Δεκέμβριο. Σε άλλη προσπάθεια για ραντεβού με γιατρούς δύο ειδικοτήτων, που ήταν απαραίτητοι, τελικά στάθηκε αδύνατον να προσδιοριστεί ραντεβού.

Η συμμετοχή

Αυτό που συνήθως γίνεται είναι ότι συνιστάται στους ασθενείς να πάνε στα εξωτερικά ιατρεία, για τα οποία όμως απαιτείται ειδική καταβολή ειδικής συμμετοχής 3 ευρώ.

Η εύλογη απορία είναι για ποιον λόγο πρέπει να καταβάλλουν και αυτήν τη συμμετοχή, αφού προκαταβάλλουν για πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα 1% από το μέρισμά τους του αντιστοίχου Μετοχικού Ταμείου (απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμύνης αρ. 50021/12 της 16 Μαρ. 1961).

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 09/06/2013 – ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥ - e.p.petrou@gmail.com,staratalogia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com