Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ...Δίμηνο «φωτιά» για την κυβέρνηση...



-Σοκ στο Μαξίμου από την έκθεση της Κομισιόν. -Ορατό πλέον το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε στο Μαξίμου η έκθεση της Κομισιόν με το νέο Μνημόνιο, το οποίο στέλνει σαφές μήνυμα στην Αθήνα για συνέχιση των θεσμικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.


Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αναβρασμός, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να χαρακτηρίζουν κρίσιμο το επόμενο δίμηνο.
Μέσα στους επόμενους δύο μήνες η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέτωπα – φωτιά που θα κρίνουν επί της ουσίας την πορεία της χώρας και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το οποίο όλο και περισσότερο συζητείται στους διαδρόμους της Βουλής αλλά και του Μαξίμου.
Η συνέχιση της πολιτικής σκληρής λιτότητας και της εφαρμογής έμμεσης φορολογίας στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά στην οποία κινείται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημιουργεί αμέσως πολιτικές πιέσεις που ενδεχομένως να ενεργοποιήσουν ακόμα και το σενάριο πρόωρων εκλογών.  
Την ώρα που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς τους δανειστές ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει πλέον άλλα μέτρα και πρόσθετους φόρους, η Κομισιόν ζητά συνέχιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι το 2016.
Το μέτρο έληγε κανονικά το 2015, όμως θα συνεχίσει να επιβαρύνει για ακόμη ένα χρόνο τα νοικοκυριά, με συντελεστή από 1 έως 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Μάλιστα στην έκθεσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι η σχετική νομοθετική διάταξη θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2013.
Επιστρέφει η τρόικα τον Σεπτέμβρη
Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση καλείται μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα να έχει υλοποιήσει μία σειρά από προαπαιτούμενα.
Συγκεκριμένα:
-τη διαθεσιμότητα συνολικά 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή σχεδόν 5.500 επιπλέον των δημοτικών αστυνομικών, σχολικών φυλάκων και καθηγητών τεχνικών λυκείων.
-την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ και τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές.
-την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν
Παράλληλα, στην ίδια αξιολόγηση θα κριθεί η τύχη του νέου φόρου ακινήτων ή η διατήρηση του χαρατσιού στη ΔΕΗ. Η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης αποτελεί βραδυφλεγής βόμβα για την κυβέρνηση και ενδέχεται να της προκαλέσει πλήγμα.
Το πακέτο παρεμβάσεων είναι εξαιρετικά βαρύ και έρχεται σε μία περίοδο όπου η κοινωνία εμφανίζει μεγάλη κόπωση μετά από 5 σχεδόν έτη ύφεσης ενώ και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται τουλάχιστον απρόθυμοι να στηρίξουν νέα μέτρα.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός μοιάζει αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει, όπως σαφώς ανέφερε χθες στις δηλώσεις του με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, προκειμένου να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και να διεκδικήσει η Ελλάδα αλλαγές στο πρόγραμμα, ρήτρες βιωσιμότητας του χρέους και στροφή στην ανάπτυξη.
Εντούτοις, με τα σημερινά δεδομένα, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι ορατό!


newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com