Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Οι υποσχέσεις του υποψήφιου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πίρς για Ελλάδα και Κύπρο.





Αποστόλη Ζουπανιώτη

Τη δέσμευση ότι αν επικυρωθεί ο διορισμός του ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα θα συνεργαστεί στενά με την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, οι οποίες είναι καθοριστικές στην 
αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και στην ανάπτυξη, την βελτίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς και στη δημιουργία ενός περισσότερο ευημερούντος μέλλοντος για το λαό της, έδωσε ο Ντέιβιντ Πίρς (David Pearce), καταθέτοντας χθες ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Ο κ. Πιρς αναφέρθηκε και στο κυπριακό, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι «μία αμοιβαίως αποδεκτή διευθέτηση εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του λαού της Κύπρου και της περιοχής. Προσβλέπουμε στην έναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση, αργότερα φέτος και θα τις υποστηρίξουμε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε».
Απαντώντας σε ερώτηση του προεδρεύοντα της συνεδρίασης, γερουσιαστή Μέρφι, για το κυπριακό, ο υποψήφιος πρέσβης είπε πως υπάρχουν ένα δύο ζητήματα που είναι ενθαρρυντικά.
«Ένα από αυτά είναι η ποιότητα των θέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που τώρα είναι καλύτερη», απ’ ότι όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο ελληνικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν 26 χρόνια.
«Ακόμη ένα, συνέχισε, είναι η προσδοκία πως οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του κυπριακού θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο κι αυτό θα είναι σπουδαίο. Αν αυτή η διένεξη τελικά ξεπαγώσει κι αν η τραγική διαίρεση της νήσου μπορεί να τερματιστεί και μπορούμε να έχουμε μία συνολική διευθέτηση, αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Ο κ. Πιρς επισήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και τόνισε ότι η διευθέτηση του κυπριακού θα βοηθήσει όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την περιφερειακή σταθερότητα.
Για το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Πιρς είπε πως είναι πολύ δύσκολο θέμα και εξέφρασε την ελπίδα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, πρέσβης Μάθιου Νίμιτς να κατορθώσει να επιτύχει πρόοδο.
«Ελπίζουμε πως μπορεί να βρεθεί μία λύση αμοιβαίως αποδεκτή στις δύο πλευρές, γιατί κι αυτό θα είναι καλό για την περιφερειακή σταθερότητα και την διεύρυνση των Ευρωατλαντικών θεσμών».
Στο θέμα του ρόλο του των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε σχέση με την οικονομική κρίση, είπε πως πιστεύει ότι «πρέπει να είναι εκεί, να εμπλέκονται, να επιτηρούν, να αναφέρονται και να διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιοι για τη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λαμβάνουν τις αναγκαίες αποφάσεις».
Στην εισαγωγική του ομιλία ο υποψήφιος πρέσβης υποσχέθηκε να πράξει το καλύτερο για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων και των σχέσεων με την Ελλάδα, που χαρακτήρισε πολύτιμη φίλη και σύμμαχο.
«Είμαστε αλληλέγγυοι προς τον ελληνικό λαό, που υποβάλλεται σε μεγάλες αλλά καθοριστικές θυσίες για να επιτύχει τις αλλαγές οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ευημερία».
Ο κ. Πιρς πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις, αλλά είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ οι μεταρρυθμίσεις αυτές να επιτύχουν, με δεδομένη τη σημασία της Ελλάδας στην σταθερότητα της ευρύτερης ευρωζώνης.
Πέραν της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ο κ. Πιρς επισήμανε τον πολύ σημαντικό περιφερειακό ρόλο που έχει η χώρα.
«Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Είναι μία από τις παλαιότερες συμμάχους στο ΝΑΤΟ κι έχει υποστηρίξει μία ποικιλία συμμαχικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων της Λιβύης και του Κοσόβου. Οι ισχυρές μας σχέσεις σε θέματα ασφαλείας αντανακλούν στην εξαιρετική μας συνεργασία στη ναυτική βάση υποστήριξης της Σούδας στην Κρήτη».

Ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα μίλησε θερμά για την Ελλάδα, ως λίκνο της Δημοκρατίας και τις στενές παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που χαρακτήρισε «άριστες».
«Προσβλέπουμε να καλωσορίσουμε τον πρωθυπουργό Σαμαρά στο Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου», συμπλήρωσε.
Ο Ντέιβιντ Πίρς μίλησε εγκωμιαστικά και για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και των ρόλο που διαδραματίζει στην ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και υποσχέθηκε αν επικυρωθεί ο διορισμός του «να εργαστεί μαζί της και να επιδιώξει τις απόψεις της».
Πηγή: CNA 
 http://mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com