Στις 20/7/2013 συμπληρώθηκαν 39 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μια εισβολή με τραγικές συνέπειες, με αδικοχαμένους Ελληνοκύπριους, με αγνοούμενους, με προσφυγιά, με μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη σύληση πολιτιστικών μνημείων, με τον τουρκικό εποικισμό και με τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ποιος όμως φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κυπριακή τραγωδία;
Το Κυπριακό ήταν ένα σύνθετο πρόβλημα. Μερικοί από τους παράγοντες που συντέλεσαν στην τραγωδία και αναφέρονται συχνά σε σχετικά δημοσιεύματα είναι κατά σειρά οι εξής:
1) Πρώτα απ’ όλα ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Έλληνας πολιτικός ο οποίος διετέλεσε πολλές φορές υπουργός, καθώς και πρωθυπουργός σε μία από τις κυβερνήσεις της Αποστασίας. Ο Στεφανόπουλος πήγε στην 'τριμερή' συνδιάσκεψη στο Λονδίνου το 1955, νομιμοποιώντας την Τουρκία ως παίκτη στο Κυπριακό.
2) Ο Μακάριος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που δέχτηκαν τις άφρονες συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου, προδίδοντας τον αγώνα για Ένωση, δημιουργώντας ένα κράτος που είχε το σπέρμα της ακυβερνησίας και μελλοντικών συγκρούσεων.
3) Ο Μακάριος, που όταν οι Αμερικανοί μας παρακαλούσαν να κηρύξουμε Ένωση το 1964, υπονόμευε κρυφά την προσπάθεια, προκειμένου να παραμείνει αρχηγός κράτους και να μην εκπέσει σε 'ασήμαντο' θρησκευτικό ηγέτη. Οι Αμερικανοί τότε, για να ελέγξουν την κατάσταση, αφού δεν μπόρεσαν μέσω της Ελλάδας, πέρασαν στο 'σχέδιο Β' της ενεργότερης εμπλοκής της Τουρκίας, όπως ζητούσαν οι Άγγλοι.
4) Ο Μακάριος, που από τη μέρα που πάτησε το πόδι της η ελληνική Μεραρχία, δεν σταμάτησε τη διαβολή και την υπονόμευση κατά της Ελλάδας και των στρατιωτών της, ώσπου πέτυχε το σκοπό του.
5) Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, που ξεγελάστηκε από τους Αμερικανούς και απέσυρε τη Ελληνική Μεραρχία από την Κύπρο.
6) Ο Δημήτριος Ιωαννίδης, που το Νοέμβριο του 1973 ηγήθηκε δικού του νέου πραξικοπήματος ανατρέποντας τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και αναλαμβάνοντας ο ίδιος αφανώς τη διακυβέρνηση της χώρας, εξ ου και το παρωνύμιο ο "αόρατος δικτάτωρ". Ο Ιωαννίδης δεν αντιλήφθηκε το παιχνίδι των Αμερικανών και έκανε το πραξικόπημα, δίνοντας πίστη σε τριτοκλασάτα στελέχη της CIA ότι δεν θα επέμβουν οι Τούρκοι, όταν ο κόσμος βούιζε ότι επίκειται εισβολή.
7) Ο Μακάριος πάλι, που προκάλεσε τον Ιωαννίδη στο πραξικόπημα με τη μαζική εκδίωξη των Ελλαδιτών αξιωματικών από τη Μεγαλόνησο.
8) Ο Μακάριος, που από το βήμα του ΟΗΕ κάλεσε τις εγγυήτριες δυνάμεις να επέμβουν, στις 19-7-1974.
9) Ο Ιωαννίδης, που δεν επέδειξε πολεμική αποφασιστικότητα κατά της εισβολής και σύναψε την εκεχειρία της 22 Ιουλίου, που έδινε την ανέλπιστη ευκαιρία στους Τούρκους να σταθεροποιηθούν.
10) Οι Έλληνες στρατηγοί Γρηγόριος Μπονάνος, Ιωάννης Ντάβος και ο ναύαρχος Πέτρος Αραπάκης, που έδιωξαν τα υποβρύχια, υπονόμευσαν την άμυνα και δεν αντεπιτέθηκαν στον Έβρο.
11) Ο Ιωαννίδης, που δέχτηκε να αλλάξει το καθεστώς εν μέσω πολέμου.
12) Όλοι εμείς, που δεν έχουμε καταλάβει το μέγεθος της προδοσίας.
Η πραγματική όμως αλήθεια θα λάμψει μόνο όταν ανοιχτούν οι μυστικοί φάκελοι για το Κυπριακό.
gnisiaethnikiantistasi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.