Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Τι φέρνει στην Αθήνα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών...



Ο Τζακ Λιου έρχεται στην Ελλάδα πριν τη συνάντηση Σαμαρά - Ομπάμα.
Μετά το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένας ακόμα κορυφαίος Υπουργός Οικονομικών επισκέπτεται την Ελλάδα σε μία προσπάθεια στήριξης του ελληνικού προγράμματος.

Η επίσκεψη ωστόσο, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πρόκειται για τον Τζακ Λιου, Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία φτάνει στην Αθήνα την Κυριακή 21 Ιουλίου προκειμένου να προετοιμάσει τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπάρακ Ομπάμα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον στις 8 Αυγούστου με ευρεία ατζέντα και την ελπίδα να αποκομίσει απτά οφέλη από την αμερικανική πλευρά.
Ο Τζακ Λιου θα δει την Κυριακή τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς και το Γιάννη Στουρνάρα, ανοίγοντας ουσιαστικά ένα νέο γύρο συζητήσεων για την ελληνική οικονομία και το πώς αυτή θα μπορέσει να ενισχυθεί. Η ηγεσία του Λευκού Οίκου, παρά τις αντιρρήσεις των ρεπουμπλικανών, στηρίζει τη χώρα μας μέσω ΔΝΤ, ενώ μετά και την αποτυχία του deal των Ρώσων με τη ΔΕΠΑ οι ΗΠΑ φέρονται έτοιμες να επενδύσουν στη χώρα μας.
Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στη χώρα μας απευθείας από τη Μόσχα, όπου θα βρίσκεται για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών του G20 που αναμένεται να συνεδριάσουν για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Το παρασκήνιο της επίσκεψης Λιου πάντως είναι μεγάλο, καθώς ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ έρχεται στην Αθήνα λίγες μέρες μετά το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων, έπειτα από την κριτική που του είχε δημόσια ασκήσει για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η Ευρώπη.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι Αμερικανοί, βλέποντας πως ο ρόλος της Ελλάδας σε γεωστρατηγικό επίπεδο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός το επόμενο διάστημα με δεδομένη την αποσταθεροποίηση που επικρατεί στην περιοχή, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να προσδεθεί η Ελλάδα αποκλειστικά στη Γερμανία αλλά και ούτε να προσφέρει στη Ρωσία τον πρώτο λόγο στα ενεργειακά της ζητήματα.
Για το σκοπό αυτό αναμένεται να κάνουν άνοιγμα στον Αντώνη Σαμαρά, στηρίζοντας την προσπάθεια να βγούμε από την κρίση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως ο Λευκός Οίκος έθεσε από την πρώτη στιγμή στην κορυφή της ατζέντας την οικονομία, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα προσφέρουν στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις και ενδεχομένως κάποια βοήθεια σε επενδυτικό επίπεδο.
Το παιχνίδι άλλωστε στη νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι αρκετά μεγάλο και τα συμφέροντα των ΗΠΑ πολλά για να το παραδώσουν στους Γερμανούς τόσο εύκολα...


newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com