Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Βόμβα..... Μπακογιάννη για τις εκλογές.




Τι έγραψε σε άρθρο του ο δήμαρχος Καρπενησίου προκαλώντας ήδη συζητήσειςΈνα άρθρο βόμβα δημοσίευσε σήμερα ο Κώστας Μπακογιάννης στην ιστοσελίδα openvoices.gr. Στο συγκεκριμένο άρθρο ο δήμαρχος Καρπενησίου εκφράζει την αντίθεσή του στην προσπάθεια πολιτικοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα πολιτικά κόμματα. Ο Μπακογιάννης μάλιστα κλείνει το άρθρο του γράφοντας: "Η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούν τα κόμματα να προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση στις εκλογές είναι να κρατηθούν όσο γίνεται μακριά της"
Διαβάστε το άρθρο:
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται δειλά – δειλά στο δημόσιο διάλογο οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Χρησιμοποιώντας την τόσο προσφιλή στο πολιτικό σύστημα τεχνική των διαρροών στα ΜΜΕ, πολιτικές παρατάξεις και πολιτικά πρόσωπα διερευνούν ενδεχόμενες υποψηφιότητες δοκιμάζοντας πιθανές λύσεις. Δυστυχώς όμως, για άλλη μια φορά, η συζήτηση εξαντλείται, στην καλύτερη περίπτωση, σε ασκήσεις πολιτικού συμβολισμού και στη χειρότερη, στην αντίληψη του εκλογικού αποτελέσματος ως αυτοσκοπού. Είναι εμφανές πως το πολιτικό μας σύστημα αρνείται να διδαχθεί από τα λάθη και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, εκλαμβάνοντας τα αυτοδιοικητικά προγράμματα ή τις προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής ως απλά προεκλογικά πυροτεχνήματα και όχι ως αφετηρία για ουσιαστικό διάλογο σχετικά με το παρόν και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών – αν όχι για την ανάπτυξη, έστω για την επιβίωση μέσα στην κρίση.
Η κοινωνία, όμως, είναι για άλλη μια φορά πολύ μπροστά από τους πολιτικούς. Η αυτοδιοίκηση από τη φύση της δημιουργεί το πλαίσιο για συνεννόηση, συναίνεση και συνεργασία. Καθημερινά, σε μικρότερους και μεγαλύτερους Δήμους σε όλη τη χώρα, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Τοπικοί Εκπρόσωποι, υπερβαίνουν πολιτικές και ιδεολογικές γραμμές, τα κόμματα και τις σκοπιμότητές τους. Η τάση αυτή προκαλεί έκπληξη μόνο στα επαγγελματικά στελέχη των κομματικών μηχανισμών. Άλλωστε, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δήμοι, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, η χρηστή διαχείριση και διοίκηση ή οι κοινωνικές δομές των Δήμων δεν εξαρτώνται από κανένα κόμμα και κανένα πολιτικό αρχηγό αλλά από τις δυνάμεις που απελευθερώνονται μέσα στις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.
Τα τελευταία χρόνια, η τοπική αυτοδιοίκηση δοκιμάζεται. Κάθε μέρα, η κρίση δημιουργεί νέα προβλήματα και νέες προκλήσεις. Ο αναχρονισμός που επιδεικνύουν οι μεταπολιτευτικές πολιτικές λογικές των κομματικών επιτελείων μας γυρίζει πολύ πίσω. Ασφαλώς, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που εκτίθενται στα κοινά δικαιούνται, ίσως και υποχρεούνται, να έχουν προσωπικές πολιτικές απόψεις και θέσεις. Ουδείς άλλωστε προέκυψε από παρθενογένεση. Η πολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών όμως στερεί το οξυγόνο από το δημόσιο διάλογο. Είναι αυτονόητο πως η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας ή του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών, οι πολυπόθητες αλλαγές στην παιδία ή την υγεία δεν εξαρτώνται από κανένα Δήμαρχο. Αντιθέτως, η δική μας δουλειά είναι να ασχολούμαστε με την καθημερινότητα των δημοτών. Την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Να καλλιεργούμε την αλληλεγγύη και να προάγουμε την κοινωνική δικαιοσύνη στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Τα πολλά μικρά, ορατά, απτά και μετρήσιμα, που συνθέτουν τα μεγάλα.
Η πολιτική βούληση των κομμάτων για πραγματικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα μπορεί να δοκιμαστεί από κάτω προς τα πάνω. Το περίφημο «χρίσμα» δεν είναι πανάκεια. Η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούν τα κόμματα να προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση στις εκλογές είναι να κρατηθούν όσο γίνεται μακριά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com