Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Επικουρική Ακτοφυλακή - Άλλος ένας νόμος που μένει στα χαρτιά.


Με το Νόμο 4029/2011 προβλέφθηκε και στη χώρα μας η σύσταση Επικουρικής Ακτοφυλακής, ενός δοκιμασμένου και επιτυχημένου θεσμού, όπου εφαρμόστηκε, Ε.Ε. και  Η.Π.Α., που υπάγεται στο Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., συνδράμοντας  στην εκτέλεση της αποστολής του, δηλαδή στην ενίσχυση και υποστήριξη του έργου των Λιμενικών Αρχών ανά την Επικράτεια. 

Η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

Συγκεκριμένα οι διατάξεις του νόμου, προβλέπουν την σύσταση ομάδων εθελοντών Ακτοφυλάκων, το έργο των οποίων είναι άμισθο και καθαρώς εθελοντικό και αφορά στη συνδρομή, πάντα υπό την εποπτεία και τον επιχειρησιακό έλεγχο των κατά τόπους Λιμενικών Αρχών, στους εξής τομείς: 

α. στην πρόληψη και εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης. 
β. στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και στην έρευνα-διάσωση.
γ. σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 
δ. στην ασφάλεια πλου και τη θαλάσσια κυκλοφορία των ερασιτεχνικών σκαφών κάθε τύπου καθώς και των θαλασσίων μέσων αναψυχής.

Παρά το γεγονός ότι στο νόμο προβλέπεται μια σειρά ενεργειών για την ενεργοποίησή του και παρότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό θεσμό, που έρχεται να στηρίξει το έργο των Λιμεναρχείων,  φέρνοντας κοντά τον πολίτη που «ζει» μέσα στη θάλασσα, αυξάνοντας τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, δυστυχώς δεν έτυχε ακόμα εφαρμογής.

Η Επικουρική Ακτοφυλακή είναι νόμος του κράτους, όμως για μια φορά ακόμα, η πολιτεία δείχνει την αδυναμία της να εφαρμόζει νόμους, που η ίδια ψήφισε και που μόνο θετικά θα μπορούσαν να επιδράσουν στην λειτουργία των υπηρεσιών του Κράτους και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που ο εθελοντισμός, σε οργανωμένη βάση, είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. 

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μέσα από το θεσμό της Επικουρικής Ακτοφυλακής, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει τη δική του «ενεργή συνιστώσα», αποτελούμενη από εθελοντές και να «καλέσει» τον ενεργό πολίτη να μετέχει ουσιαστικά σε αποφασιστικές παραμέτρους της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας. 

Ύστερα από τα παραπάνω, μόνο απορία προκαλεί η ολιγωρία, σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε επιλογή, των καθ’ ύλην αρμοδίων, να θέσουν σε εφαρμογή  έναν ψηφισθέντα νόμο, που δίνει μια άλλη προοπτική και δυνατότητα επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. 

Ζούμε μια κρίσιμη εποχή αλλαγών στην κοινωνία μας και ο εθελοντισμός είναι κάτι παραπάνω από ένα κίνημα, όπως προβάλλεται στις μέρες μας. Δεν έχει ούτε χρονικά όρια, ούτε πεπερασμένους τόπους και τρόπους εφαρμογής, ούτε στοχαστικούς και φιλοσοφικούς ορισμούς. Ως μια έκφραση του ανθρωπισμού, συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας, με επίκεντρο την προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. 

Το Λιμενικό Σώμα, έχει την ανάγκη αυτή, παρά το γεγονός ότι επί δεκαετίες έχει καταστήσει (μη οργανωμένα όμως) την εθελοντική προσφορά άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του.  Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι να εργαστούμε, εγγυώμενοι όσα η κοινωνία επιτάσσει και καλούμε τον κ. ΥΝΑ άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του Νόμου.onalert.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com