Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Γιατί επιβάλλεται να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες των Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων ...


Με αφορμή όσα κατά καιρούς ακούγονται περί δήλωσης ή μη του θρησκεύματος στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια των λεγόμενων δικαιωμάτων προσωπικών δεδομένων ή αποφυγής διακρίσεων, έχουμε να παραθέσουμε τις απόψεις και την πρακτική ενός στρατεύματος που εδώ και πολλά χρόνια διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις και μάλιστα στα πεδία των μαχών και θα λέγαμε με σχετική επιτυχία. Αναφερόμαστε βέβαια στο στρατό των ΗΠΑ στον οποίο αυτή τη στιγμή υπηρετούν, σύμφωνα με έρευνα του ABC news και στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου άμυνας, 5.896 άτομα που δηλώνουν μουσουλμάνοι. Το σύνολο του ενεργού στρατού των ΗΠΑ είναι 1.313.940 άτομα ενώ ο εφεδρικός στρατός ανέρχεται σε 826.106 άτομα. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί ότι από τα 2,2 εκατομμύρια των ενόπλων στελεχών των ΗΠΑ, 400.000 δεν έχουν δηλώσει θρήσκευμα. Έτσι ο συνολικός αριθμός μουσουλμάνων που τώρα υπηρετεί στις ΕΔ των ΗΠΑ σίγουρα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέραμε παραπάνω.
Δηλαδή το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη του να δηλώνουν προαιρετικά το θρήσκευμα τους ώστε αυτό να φαίνεται στα αρχεία της στρατιωτικής υπηρεσίας αλλά και σε όλες τις πινακίδες αναγνώρισης τους (ταυτότητες, μεταλλικές ταυτότητες, … ).
Πολλοί ίσως εκπλήσσονται και δεν θα το περιμένανε, όταν έχουμε να κάνουμε με ένα στρατό με μωσαϊκό θρησκευμάτων, που ενδεχομένως θα δημιουργούσε αντιπαλότητες ή ανισότητες. Ο κύριος λόγος λοιπόν που δηλώνεται το θρήσκευμα στο στρατό των ΗΠΑ, αφορά αποκλειστικά τις διαδικασίες ταφής ώστε να συνάδουν με το θρήσκευμα του κάθε στρατιώτη σε περίπτωση θανάτου.
Θεωρούμε την αμερικανική πρακτική ως οδηγό για τέτοιες περιπτώσεις . Οι Ελληνικές ΕΔ θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη αυτό το θέμα. Η μη καταγραφή του θρησκεύματος που σήμερα εφαρμόζεται είναι απερίσκεπτη και στερεί το δικαίωμα της επιλογής. Το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να επανεξετάσει το όλο θέμα με βάση την επιχειρησιακή λογική καθόσον ο μαχητής θα πρέπει να ξέρει ότι αν θυσιαστεί θα ταφή με τον τρόπο που αυτός επιθυμεί και αυτό λειτουργεί ευεργετικά για το ηθικό του.


Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
 

Στρατηγικός Αναλυτής

armyna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com