Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015

"Η διαδικασία εσωκομματικής εκλογής απειλεί τη ΝΔ με διάσπαση"...
Επιστολή έστειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης προς τους τρεις συνυποψηφίους του για την ηγεσία της ΝΔ, στην οποία επισημαίνει πως η διαδικασία εσωκομματικής εκλογής κινδυνεύει να λάβει χαρακτηριστικά παρωδίας και απειλεί την παράταξη όχι απλώς με διάσπαση, αλλά με πλήρη απαξίωση.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ μιας τηλεμαχίας ανάμεσα στους 4 υποψηφίους λέγοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία εκλογής είναι καταδικασμένη να αποτύχει “καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ ως προς τη συμμετοχή σε αυτή”, κάτι που θα ήταν το καλύτερο δώρο στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος χαρακτήρισε αβάσιμες και ατεκμηρίωτες τις δικαιολογίες του Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα, ώστε να αποφύγουν ένα debate και τους κάλεσε τουλάχιστον να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να οριστούν άμεσα οι δύο εθνικές συνδιασκέψεις όπου ο κάθε υποψήφιος θα παρουσιάσει το όραμά του για τη Νέα Δημοκρατία.
 Ολόκληρη η επιστολή Άδωνι Γεωργιάδη έχει ως εξής:
Αγαπητέ Βαγγέλη, Κυριάκο, Αποστόλη
Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η διαδικασία εσωκομματικής εκλογής, όπως εξελίσσεται έως τώρα, κινδυνεύει να λάβει τα χαρακτηριστικά παρωδίας. Προφανώς δεν πρόκειται μόνο για την προσωπική μου εκτίμηση. Κορυφαίοι δημοσιογράφοι (μόνο σήμερα, 3 Νοεμβρίου, τόσο ο κ. Γ. Πρετεντέρης στα «Νέα» όσο και ο κ. Στ. Κασιμάτης στην «Καθημερινή», αφιερώνουν τις πολύ δημοφιλείς στήλες τους στις αρχαιρεσίες της ΝΔ) εκφράζουν την πεποίθηση –αν όχι τη βεβαιότητα- ότι η ακολουθούμενη μορφή της εκλογικής διαδικασίας απειλεί την παράταξή μας όχι απλώς με διάσπαση, αλλά με πλήρη απαξίωση.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η πρώτη και κύρια ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη θα βαρύνει όλους όσοι επιλέγουν, είτε εκμεταλλευόμενοι θεσμικά αξιώματα, είτε υπηρετώντας προσωπικές στρατηγικές, να περιχαρακώσουν προσχηματικά μια διαδικασία την οποία, κατά τ’ άλλα, χαρακτηρίζουμε «ανοιχτή στην κοινωνία». Αναφορικά με τις αιτιολογίες που εμφανίζονται προκειμένου να αποκλειστεί ο δημόσιος και κοινός διάλογος μεταξύ ημών, των τεσσάρων υποψηφίων, θέλω να θυμίσω ότι προσωπικά, ουδέποτε ζήτησα στην έναρξη της διαδικασίας την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ή του Απόστολου Τζιτζικώστα από Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, θεωρώντας ότι οι ρόλοι μπορούν να είναι διακριτοί, ώστε να διασφαλιστεί η ισοτιμία ανάμεσα σε όλους τους υποψήφιους. Εξακολουθώ να έχω πίστη στην ικανότητα όλων να αντιλαμβάνονται το διαχωρισμό των ρόλων ως απαραίτητη προϋπόθεση. Ελπίζω να μην έχω κάνει λάθος, να μη διαψευστώ.
Από την πρώτη στιγμή και επανειλημμένως, έχω εκφράσει την άποψη ότι –ακόμη και ως κρίσιμο συστατικό στοιχείο για την ύπαρξη της μεταξύ μας ισοτιμίας- επιβάλλεται, προκειμένου για την ορθή ενημέρωση των πολιτών από τους οποίους αδιακρίτως ζητούμε την προσέλευση στην κάλπη της 22ας Νοεμβρίου και την ψήφο τους, να βρούμε εκείνο τον τρόπο που θα δώσει την ευκαιρία στο εκλογικό σώμα να ακούσει τις απόψεις μας, να μας κρίνει και να μας συγκρίνει. Σε αντίθετη περίπτωση η -«μουλωχτή» κατά Πρετεντέρη- διαδικασία είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ ως προς τη συμμετοχή σε αυτή. Εξέλιξη η οποία θα απαξιώσει, όχι μόνον τη διαδικασία ή τους υποψηφίους Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας. Θα απαξιώσει και τον όποιο επόμενο αρχηγό, καθιστώντας τον αδύναμο και χωρίς την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση, οδηγώντας νομοτελειακά την παράταξή μας σε νέο κύκλο έντονης –και φοβούμαι, μακράς-εσωστρέφειας.
Καλύτερο δώρο στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ από την απαξίωση αυτής της διαδικασίας δεν μπορεί να υπάρξει. Και, αλίμονο, θα είναι το χειρότερο «δώρο» που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την Ελλάδα… Ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Σας καλώ λοιπόν, εφόσον επικαλούμενοι διάφορες –αβάσιμες και ατεκμηρίωτες κατά τη γνώμη μου- δικαιολογίες οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας αποφεύγουν την τηλεμαχία (βασικό και απαραίτητο μέσο εσωκομματικής δημοκρατίας σε όλο το δυτικό κόσμο εδώ και δεκαετίες), τουλάχιστον, να οριστούν άμεσα οι δύο Εθνικές Συνδιασκέψεις όπου οι τέσσερεις υποψήφιοι θα παρουσιάσουμε το όραμά μας για την Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα. Επιπλέον, ζητώ να συγκληθεί ειδική ανοιχτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, κατά την οποία να δοθεί η δυνατότητα στους συναδέλφους βουλευτές και ευρωβουλευτές να θέσουν ανοιχτά και απεριόριστα τα ερωτήματά τους προς τους τέσσερεις υποψηφίους Προέδρους. Ομοίως, ζητώ για τον ίδιο λόγο και τη σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ώστε, τα μέλη του κορυφαίου κομματικού οργάνου, να έχουν την ευκαιρία να μας ακούσουν και να κρίνουν.
Έχουμε ευθύνη να τηρήσουμε την διαδικασία, να της δώσουμε ενδιαφέρον και να αποδείξουμε σε όλους όσοι ανησυχούν –πραγματικά ή όψιμα- ότι η ενότητα της παράταξης δεν κινδυνεύει από μια εσωκομματική διαδικασία με μορφή ανοιχτή και χωρίς περιορισμούς. Θεωρώ αδιανόητο επιλογές ωφελιμιστικής κατεύθυνσης να σταθούν εμπόδιο σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης των δεσμών της παράταξης με την ίδια την κοινωνία, μια προσπάθεια ενίσχυσης της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Μια προσπάθεια στην οποία οφείλουμε όλοι να στρατευθούμε.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δε γίνει τίποτα από τα παραπάνω, η ευθύνη για την αποτυχία της διαδικασίας δια της χαμηλής συμμετοχής θα βαρύνει όσους αρνηθούν το μεταξύ μας διάλογο. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μας θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είμαστε ανταγωνιστές. Είμαστε συναγωνιστές στην προσπάθεια πραγμάτωσης ενός κοινού σκοπού: Με την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας, ενωμένοι και με ομόνοια, να φτιάξουμε μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία.
Ελπίζω ότι θα έχω νέα σας το συντομότερο.
Άδωνις Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr