Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΡΑΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ...


Ξενοδοχεία και τουρισμός βρίσκονται στον γκρεμό..

Μπορεί να έχουν περάσει μόνο 2 εικοσιτετράωρα από το φρικιαστικό μακελειό στη Γαλλική πρωτεύουσα, αλλά κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να ηρεμήσει. Και πως άλλωστε να γίνει αυτό;; Στο ίδιο μοτίβο ανησυχίας κινείται και η παγκόσμια οικονομία, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία.
Νευρικά και με έντονες εναλλαγές πρόσημων κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως, καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου σηματοδοτώντας ότι ο πόλεμος είναι προ των πυλών. Ο κλάδος που δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα είναι αυτός του τουρισμού, με τις μετοχές αεροπορικών εταιριών και ξενοδοχείων να βυθίζονται. Στον αντίποδα κινούνται τα εμπορεύματα, με το πετρέλαιο και τις εταιρίες όπλων να κερδίζουν έδαφος. Εν μέσω έντονης αβεβαιότητας που πυροδοτούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις η επενδυτική κοινότητα στρέφεται σε ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 παρουσιάζεται με πτώση 0,8%, και τώρα κινείται κατά 0,13% υψηλότερα. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,19%, ενώ ο ισπανικός IBEX υποχωρεί κατά 0,18%. Το γαλλικό Χρηματιστήριο κινείται με συγκρατημένη πτώση της τάξης του 0,14%.
Ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση κατά 0,8% στις 4,791.91 μονάδες. Την πτώση πυροδοτεί η διολίσθηση κατά 5,8% της AccorHotels AC. Να σημειωθεί ότι στον όμιλο περιλαμβάνεται και το εμπορικό σήμα της Ibis.
Στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, η Air France-KLM SA χάνει -6,11% και η Aeroports de Paris SA -5,49%, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Charles de Gaulle.
Η Grupo Eurotunnel ο διαχειριστής της σήραγγας μεταφοράς από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γαλλία, καταγράφει πτώση 3%.
“Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να ταρακουνήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, είναι σίγουρα οι ανησυχίες για την ασφάλεια και οι γεωλογικές συνθήκες, και ειδικά μετά από τα τρομερά γεγονότα το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, αυτή η εξίσωση έχει γίνει πολύ πιο χειρότερη», δήλωσε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στο AvaTrade.
Μεταξύ άλλων μετοχών αεροπορικών εταιρειών, η British Airways μητρική της International Consolidated Airlines Group SA υποχωρεί κατά -2.45%.
Η Ryanair Holdings PLC χάνει 3%. Η Deutsche Lufthansa AG σημειώνει πτώση 2,48% λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων από τα μέλη πληρώματος.
Σε αρνητικό έδαφος η Ασία
Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν τα ασιατικά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Δευτέρας καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έπληξαν το επενδυτικό κλίμα. Η αγορά στο Τόκιο διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω της μίας εβδομάδας, ενώ στη Σαγκάη οι δείκτες ανέκαμψαν μετά την πτώση της Παρασκευής.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι μετοχές των εξαγωγέων, των αεροπορικών εταιριών και των ταξιδιωτικών πρακτορείων.
Στο ταμπλό, ο Nikkei έκλεισε με πτώση 1% στις 19.393,69 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Νοεμβρίου. Με πτώση 0,9% στις 1.571,53 μονάδες έκλεισε και ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενώ ο JPX-Nikkei Index 400 υποχώρησε επίσης 0,9% στις 14.158,28 μονάδες. Στη Σαγκάη, ο Shanghai σημείωσε άνοδο 0,73%.
Αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στα ομόλογα
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται σταθεροποιητικά στο 7,39%, σχεδόν αμετάβλητο από το τελευταίο κλείσιμο.
Το 5ετές ομόλογο βρίσκεται στο 6,91% ενώ η 2ετία εμφανίζει απόδοση 6,58% καταγράφοντας πτώση 5 μονάδων βάσης από 6,52%.
Σε άνοδο οι τιμές του πετρελαίου 
Σε θετικό έδαφος κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η Γαλλία άρχισε να ενισχύει τη συνδρομή της κατά του ISIS στη Συρία. Αυτό οδήγησε σε μικρή μόνο άνοδο τις τιμές, αποτρέποντας τη διατήρηση της πτωτικής δυναμικής, σχολιάζει ο Ντανιελ Ανγκ από την εταιρία Phillip Futures στη Σιγκαπούρη.
Πτωτικά κινείται το ευρώ
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,26% και διαμορφώνεται στα 1,0740 δολάρια.
Το ευρώ βρίσκεται στα 131,945 γεν, στο 0,7070 με τη στερλίνα και στο 1,0813 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,38% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 122,857 γεν.
Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5191 με τη στερλίνα και στο 1,0068 με το ελβετικό φράγκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com