Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Που “κολλάει” η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια. Διαβάστε όλο το παρασκήνιο!...


Πόλεμος συμφερόντων…

Σημαντικό πρόβλημα δημιουργείτε στη διαδικασία που είχε κατά νου να λειτουργήσει η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα των κόκκινων δανείων, ή όπως ονομάζονται στην γλώσσα των οικονομολόγων και τραπεζικών NPL market.
Η αλήθεια είναι πως από την αρχή του εγχειρήματος υπήρχαν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τη διαδικασία αυτή, καθώς έπρεπε να περιμένει η ελληνική τραπεζική αγορά το τέλος των stress test και την ανακεφαλαίωση των συστημικών τραπεζών για να δει πως θα κινηθεί.
Όταν λέμε κόκκινα ή ληξιπρόθεσμα δάνεια εννοούμε τα καταναλωτικά, στεγαστικά αλλά κυρίως επιχειρηματικά δάνεια. Αυτά μάλιστα αποτελούν τα πιο επικίνδυνα, ακόμα και μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
Η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταρχήν έχει διασφαλίσει την προστασίας των νοικοκυριών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων καθώς και της πρώτης κατοικίας. Αν και το τελευταίο είναι ακόμη σχετικά ανοιχτό θέμα, διότι «παίζεται» το εύρος κάλυψης της πρώτης κατοικίας.
Ποιο είναι όμως το σημείο τριβής όλης αυτής της διαδικασίας και που δημιουργούνται τα σύννεφα; Βασικά τα «σύννεφα» εμφανίζονται στο θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της νέας αγοράς στην οποία θα συμμετέχουν οι τράπεζες ως πωλητές, funds ως αγοραστές και εταιρίες ανάκτησης δανείων ως service providers.
Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει στην τραπεζική αγορά:
1. Οι ενδιαφερόμενοι ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τα καλυμμένα δάνεια
2. Η έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών αποτελεί σημαντικό σημείο τριβής για την απελευθέρωση collaterals
3. Σύμφωνα με το αναφορά του ΔΝΤ το φορολογικό καθεστώς των IFRS (International Financial Reporting Standards), ευνοεί τη διακράτηση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες
4. Η διαδικασία που ενδέχεται να δημιουργηθεί στα ελληνικά δικαστήρια είναι χρονοβόρα
Τέλος δεν θα πρέπει με τίποτα να λησμονήσουμε τον πολιτικό παράγοντα και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την άμεση προώθηση και οργάνωση της αγοράς, με αποτέλεσμα το διεθνές ενδιαφέρον να είναι περιορισμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com