Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Συντάξεις: Ανατροπές σε όρια ηλικίας και μειώσεις αποδοχών!...


Πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων χάνουν τις ευνοϊκές συνταξιοδοτικές διατάξεις όπως μεταξύ άλλων, την έξοδο των ασφαλισμένων από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τράπεζες. Επίσης προκύπτει ευνοϊκή μεταχείριση για όσους δημοσίους υπαλλήλους αποχωρούν έως τις 30 Αυγούστου!

ΕΤΣΙ:

1) Ο νέος τρόπος υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης που δικαιούνται από το 2011 και μετά όλοι οι ασφαλισμένοι εφόσον αποχωρούν από 1/1/2015 ΔΕΝ θα ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι αποχώρησαν ή αποχωρούν μέχρι 30/8/2015! Στον ψηφισμένο και δημοσιευμένο στο ΦΕΚ νόμο μπήκε εμβόλιμα η φωτογραφική παράγραφος ώστε να μην έχουν καμία αλλαγή στο ποσό της αναλογικής σύνταξης όσοι αποχώρησαν και προλαβαίνουν να αποχωρήσουν μέχρι και τις 30 Αυγούστου του 2015! Και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τη βασική και αναλογική σύνταξη από το νέο τρόπο υπολογισμού δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που «έχουν προσληφθεί μέχρι και την 31.12.2010 και έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 30.8.2015 και μετά…». Στην πράξη θα επηρεαστούν και θα έχουν περικοπές μόνον όσοι αποχωρούν από 1/9/2015! Ενώ για όλα τα άλλα Ταμεία επηρεάζονται ανεξαιρέτως όλοι όσοι αποχώρησαν με σύνταξη από 1/1/2015 και θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τυχόν επιπλέον ποσά που πήραν καθώς μέχρι το νέο νόμο οι συντάξεις τους υπολογίστηκαν με το παλιό και ευνοϊκότερο σύστημα. Χιλιάδες ασφαλισμένοι θα κληθούν να επιστρέψουν στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ από 20 έως 35 ευρώ το μήνα! Αντίθετα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν έως 30 Αυγούστου δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση.

2) Καταργείται η έξοδος με 25ετία χωρίς όριο ηλικίας από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών για τους συζύγους αναπήρων. Μέχρι την δημοσίευση του νόμου μια ασφαλισμένη του ΙΚΑ με ανάπηρο σύζυγο μπορούσε να αποχωρήσει χωρίς όριο ηλικίας με 7.500 ημέρες ασφάλισης. Μετά την δημοσίευση του νόμου θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 55ο έτος το οποίο θα αυξάνεται άμεσα στα 56,5. Αν μάλιστα κλείσει τα 55 το 2016 τότε θα αποχωρήσει στα 58!

3) Καταργείται στο Δημόσιο η έξοδος και των δυο γονέων στην σύνταξη στα 50 αν έχουν ανάπηρο παιδί. Το δικαίωμα θα το έχει πλέον ο ένας από τους δυο.

4) Θολό είναι το οποίο για το πως θα βγαίνουν στην σύνταξη όσοι έχουν συμπληρώσει 35ετία.

5) Μεγάλη είναι η επιβάρυνση στα όρια ηλικίας για τις τρίτεκνες μητέρες από Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες καθώς η έξοδος χωρίς όριο ηλικίας με 20 έτη έως το 2010 καταργείται. Για να διασωθούν πρέπει είτε να έχουν υποβάλει αίτηση έως την ψήφιση του νόμου είτε να έχουν συμπληρώσει τα 55 πριν από το νόμο. Έτσι, μια τρίτεκνη ασφαλισμένη στο Δημόσιο που γίνεται 55 μετά το νόμο θα βγεί στην σύνταξη στα 56,5. Αν γίνεται 55 το 2016 θα βγει στα 58, αν γίνεται 55 το 2017 θα βγαίνει στα 59,5 και αν είναι 55 το 2018 θα βγαίνει στα 60,1.

6) Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εαν όσοι βγήκαν με μειωμένη πριν από το νόμο θα έχουν πρόσθετη μείωση κατά 10% μέχρι να πιάσουν το αυξημένο όριο ηλικίας που ισχύει μετά το νόμο.

7) Όσοι αποχωρούν με αναπηρική σύνταξη θα παίρνουν την κατώτατη σύνταξη των 392,7 ευρώ μόνο αν έχουν αναπηρία 80% και άνω. Αν έχουν αναπηρία 67% θα παίρνουν και κάτω των 300 ευρώ.

8) Η κατώτατη σύνταξη για όσους δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου θα μειώνεται επιπλέον κατά 20%. Δηλαδή τα 392,7 ευρώ πέφτουν στα 314.

9) Αναμένονται αλλαγές και στα πλασματικά έτη και δεν έχει διευκρινισθεί αν θα επιτρέπεται η αναδρομική αναγνώριση χρόνου ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πριν το νεο νόμο.

10) Η διάταξη για τους ένστολους θα τροποποιηθεί εκ νέου. Κι αυτό, γιατί υπάρχουν νομικά ζητήματα για το πως θα εφαρμοσθεί το όριο ηλικίας των 58 ετών αφού δεν υπάρχει γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 










ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com