Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

"Εάν δεν βρούμε συναίνεση για θέματα όπως της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδα, απαιτείται η αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου" !...


Τα Τιράνα και η Αθήνα συνεχίζουν να έχουν διαφορετικές τοποθετήσης όσον αφορά το ζήτημα του οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά στα Τίρανα. ότι για το ζήτημα αυτό πρέπει να απευθυνθούμε στο διεθνές δίκαιο.

"Εάν δεν βρούμε συναίνεση για θέματα όπως της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδα, απαιτείται η αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου" δήλωσε ο Μπουσάτι.

Ο Αλβανός Υπουργός τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να επενδύσουν στο πνεύμα της εμπιστοσύνης, έτσι ώστε μέσω του διαλόγου να ξεπεράσουν τα εμπόδια του παρελθόντος.

«Μιλήσαμε με τον κ. Κοτζιά με ειλικρινή τρόπο για όλα τα θέματα που θεωρούμε ως μέρος της διμερούς διπλωματικής ατζέντας, από τα παλιά θέματα και μέχρι τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Δεν αρκστηκαμε απλά να αντικρίσαμαι τις απόψεις μας, αλλά προσπαθήσαμε να σκιτσαρουμε της πιθανές λύσεις. Θα αντιμετωπίσουμε την επίλυσή τους στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, και εμείς μία χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ ", δήλωσε ο Μπουσάτι.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν σταθερές γέφυρες φιλίας, στα θεμέλια των οποίων ειναι οι Αλβανοί μετανάστες και η ελληνική μειονότητα.

Οταν ερωτήθηκε για το λεγόμενο "Τσάμικο ζήτημα", το "θέμα των περιουσιων τους", και για την ύπαρξη του εμπολεμού με την Αλβανία, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι κάθε πολίτης μπορεί να προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια.

"Θέματα ατομικής ιδιοκτησία δεν μπορεί να επηρεάσουν τη φιλία μας. Δεν πρέπει να παραμένουμε εγκλωβισμένη στο παρελθόν, αλλά να κοιτάξουμε προς το μέλλον", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε δε οτι "δεν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία, ο νόμος αυτός έχει καταργηθεί απο την δεκαετία του 80. Είμαστε φίλοι και συνεργάζονται με το NATO".

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα και το απόγευμα θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα.

Αύριο ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντησης και με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας.

Ο κ. Κοτζιάς έφθασε χθες το βράδυ απο την Πρίστινα και θα μείνει δυο διανυκτερευσεις στα Τίρανα, γεγονός που ερμηνεύεται από τα αλβανικά ΜΜΕ, ως απόδειξη της σημασίας που δίνει η Αθήνα να επιλύσει τα εκκρεμεί ζητήματα με την Γείτονα χώρα 































https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=939634607433023423#editor/target=post;postID=5975620960575809983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com