Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Αναδρομικά θα πληρώσουν τις αυξήσεις ΦΠΑ οι καταναλωτές!!!


Και αναδρομικά θα πληρώσουν τον ΦΠΑ οι καταναλωτές, για υπηρεσίες που απολάμβαναν αλλά δεν είχε ακόμα εκδοθεί ως σήμερα απόδειξη ή τιμολόγιο αγοράς. Για παράδειγμα, αν κάποιοι κάνουν μαθήματα αγγλικών και πληρώσουν στο τέλος του μηνός για τις υπηρεσίες Ιουλίου, θα επιβαρυνθούν και με 23% ΦΠΑ (ή 16% αν κατοικούν σε νησιά).
Ωστόσο η εφορία θα δείξει ανοχή για τις αλλαγές των ταμειακών μηχανών και για την προσαρμογή στο νέο καθεστώς.
Συγκεκριμένα, με βάση νέα εγκύκλιο της ΓΓΔΕ:
- Όσοι δεν υπάγονταν σε ΦΠΑ, πρέπει να κάνουν δήλωση μεταβολής στο Μητρώο της ΔΟΥ όπου ανήκουν εντός δέκα ημερών.
- Όσον αφορά τις αποδείξεις που εκδίδονται με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής, δύνανται να αναγράφονται με άμεση πληκτρολόγηση. Για τη διευκόλυνση των χρηστών παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Σε όσες περιπτώσεις δεν είναι άμεση η προσαρμογή τους και μέχρι την προσαρμογή αυτών, στα ποσά που αναγράφονται στις αποδείξεις λιανικής πώλησης, δε λαμβάνεται υπόψη ο τυχόν αναγραφόμενος παραπλεύρως αυτών, παλαιός συντελεστής ΦΠΑ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η προσαρμογή των συστημάτων, η εγγραφή στα τηρούμενα βιβλία του εσόδου και του Φ.Π.Α. θα γίνεται αφού επανυπολογισθούν τα δεδομένα που αναγράφονται στα Δελτία Ημερήσιας Κίνησης «Ζ» με τους νέους συντελεστές Φ.Π.Α.
Επισημαίνεται ότι για την ρύθμιση – προσαρμογή των φορολογικών ταμειακών μηχανών και συστημάτων δεν απαιτείται, ούτε είναι απαραίτητη η επέμβαση ή η παρουσία εξουσιοδοτημένου τεχνικού. Για τη ρύθμιση – προσαρμογή ο κάτοχος – χρήστης ακολουθεί τις οδηγίες που αναγράφονται στο συνοδευτικό εγχειρίδιο οδηγιών και χρήσης της μηχανής και δύναται να λαμβάνει τηλεφωνικές οδηγίες από το δίκτυο τεχνικής υποστήριξης της μηχανής που χρησιμοποιεί.
Παρέχεται επίσης η δυνατότητα για τα φορολογικά στοιχεία για λιανικές πωλήσεις, να εκδίδονται μέχρι την προσαρμογή, με χειρόγραφη αναγραφή των δεδομένων, είτε με εμφανή διαγραφή επί των μηχανογραφικών εντύπων των δεδομένων που χρήζουν αλλαγής λόγω των νέων συντελεστών Φ.Π.Α. και αναγραφής τους, χειρόγραφα ή με έντυπο τρόπο.
Σε περίπτωση ύπαρξης στοιχείων με προεκτυπωμένα τα δεδομένα της συναλλαγής, οι σχετικές μεταβολές δύνανται να γίνονται χειρόγραφα ή με έντυπο τρόπο μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων. Τέλος, οι φορολογικές αρχές να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της προσαρμογής με σχετική ανεκτικότητα σύμφωνα και με τα παραπάνω αναφερόμενα, και να ελέγχουν, μεταξύ άλλων, την ορθότητα της καταχώρησής στα τηρούμενα βιβλία και της απόδοσης Φ.Π.Α.
Ποιες υπηρεσίες θα κοστίζουν ακριβότερα
Με τις νέες ερμηνευτικές διατάξεις που εξέδωσε η ΓΓΔΕ, μετά την ψήφιση του ν.4334/2015:
- ο ΦΠΑ 23% επιβάλλεται και στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς
- οποιοδήποτε στοιχείο εκδίδεται με ημερομηνία έκδοσης μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα.
- σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από την έναρξη ισχύος του ν. 4334/2015 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές. Εφόσον όμως συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής, (π.χ. λογιστικού σημειώματος, κλπ), πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι, στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com