Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ...


Το νέο Μνημόνιο θα έχει τριετή ισχύ και τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο , αφού η Ελλάδα θα λάβει 86 δις ευρώ  χρηματοδότηση και τα χρωστούμενα από το προηγούμενο πρόγραμμα, που οφείλονται στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
Δείτε το κείμενο της συμφωνίας υποταγής στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Οι βασικές μέριμνες του νέου Μνημονίου είναι:
- Δάνειο 86 δισ.€ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τη πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δις από το τρέχον πρόγραμμά του.
-Αναπτυξιακό «πακέτο», το λεγόμενο πακέτο Γιουνκέρ  35 δις
- Αναδιάρθρωση του χρέους, αφού το Eurogroup αποκλείει το κούρεμα στην ονομαστικά αξία του χρέους αλλά προκρίνει «σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τα οποία θα εξομαλύνουν το μονοπάτι εξυπηρέτησης και θα μειώσουν σημαντικά το κόστος».
-  Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δις ευρώ, το οποίο θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Θα περάσουν σε αυτό περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δις ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δις ευρώ ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δις ευρώ για επενδύσεις που θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.
- Διαρκή επιτήρηση με παρουσία των Τριών Θεσμών στην Ελλάδα.
Ποια είναι τα μέτρα του Μνημονίου που πρέπει να περάσουν από την Βουλή:
-  Βελτιστοποίηση του συστήματος ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την αύξηση των εσόδων. Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%. Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015. Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015. Αφορά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με εξαίρεση την άγονη γραμμή. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016 και θα καθοριστούν «δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα» για να αποζημιωθούν οι φτωχότεροι κάτοικοι.
-         Προκαταβολικά μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος. Από τον Ιούλιο εφέτος έρχεται σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών. Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία. Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση για όλους ως το τέλος του 2019. Από τον Μάρτιο του 2016 θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με βάση ειδικά κριτήρια.
-  Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.
-  Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων (επόμενο βήμα θα είναι οι τα προϊόντα εκτός φαρμακείου), όπως επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης (πχ θαλάσσιες μεταφορές).
- Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.
- διωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
-  Εξασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Επιπλέον μέτρα 330εκ.ευρώ  για «μαξιλάρι»:
-   Αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 40 εκατ. ευρώ).
-  Ο φόρος στις επιχειρήσεις θα ανέβει από το 26% στο 29%, δηλαδή 1% πάνω από τη βασική πρόβλεψη της πρότασης για αύξηση από το 26% στο 28%. Η νέα αύξηση υπολογίζεται ότι θα φέρει επιπλέον έσοδα 130 εκ. ευρώ.
-  Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου. Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό. Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στον νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.
-  Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης.
-  Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο. Θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2015 με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού ανά τομέα.




























http://www.makeleio.gr/?p=391823

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com