Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

ΒΟΥΛΗ: Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια ...


Νέες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και ενδεχομένως στο εσωτερικό της κυβέρνησης λόγω πιθανών ενστάσεων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αναμένεται να προκαλέσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο απλοποιεί τις διαδικασίες απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες και παιδιά μεταναστών.
Το νομοσχέδιο η επεξεργασία του οποίου αναμένεται να αρχίσει στην αρμόδια επιτροπής δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης την προσεχή εβδομάδα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολλές ρυθμίσεις για τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, φοίτησαν ή φοιτούν ακόμη σε ελληνικό σχολείο είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ νέα ρύθμιση προβλέπει δυνατότητα χορήγησης ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών με την εγγραφή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δηλαδή τα νηπιαγωγεία:
Ειδικότερα, ορίζεται ότι την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν :
  • - Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • - Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • - Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση γέννησης τέκνου στην Ελλάδα, έως την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου, από γονέα που διαμένει στη χώρα με άδεια διαμονής, μπορεί να χορηγηθεί στον έτερο γονέα άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση.
Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες προϋποθέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για να χορηγηθεί η ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς, ορίζεται ότι θα πρέπει:
  • Ένας εκ των δυο γονέων να έχει συμπληρώσει, πριν τη γέννησή του παιδιού, τουλάχιστον πέντε έτη νόμιμης διαμονής. Σε περίπτωση που το τέκνο γεννήθηκε πριν από τη συμπλήρωση της 5ετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.
  • Επιπλέον της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από τουλάχιστον ενός εξ αυτών οριστικού τίτλου διαμονής (αορίστου ή επί μακρόν) κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης - αίτησης.
Εξάλλου, με το νομοσχέδιο επιτρέπεται επίσης η χορήγηση θεώρησης εισόδου με δικαίωμα εργασίας σε εποχικά εργαζομένους που εισέρχονται στη χώρα για περίοδο που υπερβαίνει τις 90 ημέρες καθώς και χορήγηση θεώρησης εισόδου για εποχική εργασία πολλαπλών εισόδων μέγιστης διάρκειας διαμονής 6 μηνών ανά 12μηνο, με την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλαπλές είσοδοι στην ελληνική επικράτεια.
Πολλές συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσουν και οι ρυθμίσεις για την εποχική εργασία πολιτών τρίτης χώρας. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μειώνεται και ορίζεται στο ποσό των 50 ευρώ από 150 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα το απαιτούμενο τέλος που καταβάλλει ο εργοδότης για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που απασχολεί με εποχική εργασία.
Ορίζεται επίσης ότι ο εργοδότης οφείλει να παρέχει κατάλληλο κατάλυμα στον εποχικά εργαζόμενο και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν παρέχεται καθόλου κατάλυμα ή ότι αυτό δεν πληροί τις προδιαγραφές, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ και οι λοιπές διοικητικές κυρώσεις.
Τέλος, μειώνεται και ορίζεται στο ποσό των 150 ευρώ , το πρόστιμο που επιβάλλεται στα πρόσωπα που υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις ή βεβαιώσεις στο πλαίσιο απαιτήσεων του Κώδικα , καθώς και στους πολίτες τρίτων χωρών, που παρέχουν εξαρτημένη εργασία, υπηρεσία ή έργο χωρίς να διαθέτουν άδεια διαμονής ή έγκριση πρόσβασης στην αγορά εργασίας (σήμερα το πρόστιμο κυμαίνεται από 1500 ευρώ-3.000 ευρώ).










































































































 http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com