Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Στο Eurogroup 11/5 θα επιβεβαιωθεί «πρόοδος» αλλά θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα ...


Στο τακτικό Eurogroup στις 11 Μαΐου θα επιβεβαιωθεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ αλλά ταυτόχρονα θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα ώστε να κλειδώσει η συμφωνία μεταξύ 27 και 29 Μαΐου.
Η φράση πρόοδος θα περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του Eurogroup αλλά θα υπάρχει και μια ξεκάθαρη ρήτρα που θα αναφέρει ότι πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup έχει υπάρξει αλλά η πρόοδος αυτή δεν είναι ικανή να οδηγήσει σε συμφωνία αν δεν παρθούν και άλλα μέτρα και δεν εξειδικευτούν και κυρίως συγκεκριμενοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει δέσμη μέτρων 14,2 δισεκ. στην 4η αναθεώρηση των μέτρων και αναμένεται και 5η αναθεώρηση ώστε τα τελικά μέτρα στην 2ετία 2015 με 2016 να φθάσουν τα 16 δισεκ. ευρώ.
Με βάση κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα σχεδόν έχει εξαντλήσει το απόθεμα πηγών άντλησης ρευστότητας στο μέλλον κοινώς στις μεταρρυθμίσεις που έχει παραδώσει έχει συμπεριλάβει τα πάντα πλην μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, πλην των επικουρικών.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει εξαντλήσει το απόθεμα των μελλοντικών πηγών μεταρρυθμίσεων – αν και στις ιδιωτικοποιήσεις θα δεχθεί μεγάλη πίεση – ωστόσο η βραχυχρόνια ρευστότητα δεν είναι τόσο τραγική όσο παρουσιάζεται.
Π.χ. στις 12 Μαΐου η Ελλάδα θα πληρώσει τα 764 εκατ στο ΔΝΤ και θα συνεχίσει να διαθέτει απόθεμα ρευστότητας πάνω από 2 δισεκ. ευρώ.
Με την κίνηση της η Ελλάδα να αποπληρώσει την μεγάλη δόση στο ΔΝΤ τα 764 εκατ θα επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε ποτέ στόχος η στάση πληρωμών.
Όμως η Ελλάδα περιμένει την στήριξη της ΕΚΤ και την αύξηση των εντόκων από τα 14,9 στα 18 με 18,5 δισεκ. ώστε να διασφαλίσει ότι θα πληρώσει τα 2 δισεκ. στο ΔΝΤ μεταξύ 5 και 19 Ιουνίου.
Είναι ξεκάθαρο ότι το αργότερο 27 με 29 Μαίου πρέπει να έχει κλειδώσει η συμφωνία ώστε η ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως της αύξησης των εντόκων, να σχεδιαστεί δημοπρασία εντόκων, να καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες και έτσι να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις του Ιουνίου.

 



















www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com