Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Στο όριο οι διαπραγματεύσεις – Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπογράφει μνημόνιο ...


Ελπίδες για πολιτική λύση...

Χαμηλές προσδοκίες για επίτευξη συγκλίσεων σε επίπεδο θεσμών και τεχνικών κλιμακίων τρέφει το Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά μεν την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, αλλά να επενδύει σχεδόν αποκλειστικά στην λύση με πολιτική σφραγίδα και σε επίπεδο ηγετών και Ευρωπαϊκών Θεσμών.
Για το λόγο αυτό στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επιβεβαίωνε ότι θα υπάρξει νέος γύρος τηλεφωνικών επαφών του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες μεταξύ των οποίων η Angela Merkel και ο Francois Hollande, θα ζητηθεί νέα συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει αίτημα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, το ελληνικό ζήτημα να τεθεί στη Σύνοδο.

Η επιστολή Τσίπρα σε Lagarde

Από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο γνώριζαν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν για το σύνολο της καταβολής των υποχρεώσεων στο εσωτερικό ακόμα και για τον τρέχοντα μήνα.
Και μπορεί να βρέθηκε η φόρμουλα για την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ από τον ειδικό λογαριασμό, αλλά με επιστολή του ο πρωθυπουργός στην Christine Lagarde ξεκαθάρισε ότι αν η ΕΚΤ δεν ανοίξει την στρόφιγγα παρέχοντας ρευστότητα η
Ελλάδα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Αυτή η επιστολή, αλλά και οι δυο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός με την Christine Lagarde τον προηγούμενο μήνα, βρέθηκε στο επίκεντρο της κατ΄ ιδίαν συνάντησης που είχαν η διευθύντρια του ΔΝΤ με τον Mario Draghi, παρουσία του καλού γνώστη των ελληνικών δεδομένων, πρώην μέλους της τρόικα, Paul Tomsen.
Στη σύσκεψη αυτή που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, ο Paul Tomsen έσταξε δηλητήριο λέγοντας πως η ελληνική πλευρά δεν συνεργάζεται, δεν δίνει στοιχεία, δεν επιθυμεί αξιολόγηση και πως οι αντιπροτάσεις της έχουν σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και ο Mario Draghi επέμεινε πως το καταστατικό λειτουργίας της ΕΚΤ δεν επιτρέπει να κάνει τα στραβά μάτια στις ελληνικές απαιτήσεις.

«Οι θεσμοί έχουν εμμονές» - Ζητούν μνημόνιο

Άλλωστε, στην πεντάωρη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβούλιου την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός άκουσε τα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου και τον επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Γιώργο Χουλιαράκη να μιλούν για «εμμονική στάση» των εκπροσώπων των θεσμών που απαιτούν εκ νέου να υποχωρήσει πλήρως η ελληνική πλευρά από τις κόκκινές γραμμές της, να άρει τα τέσσερα αγκάθια που «ματώνουν» τη διαπραγμάτευση.
Μάλιστα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή αποκάλυπτε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών απορρίπτουν συστηματικά και νέες εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες καταθέτει η ελληνική πλευρά και ενώ μέχρι πριν δύο εβδομάδες έδειχναν πρόθυμοι να ρίξουν έστω και λίγο «νερό στο κρασί τους» ειδικά στα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών, επανέρχονται έχοντας «ανακαλύψει» ένα νέο επιχείρημα.
«Επικαλούνται την επιδείνωση των δεικτών της ελληνική οικονομίας λόγω της πολύμηνης διαπραγμάτευσης και επαναφέρουν στο τραπέζι μέτρα οριζόντιων περικοπών και υφεσιακού χαρακτήρα που παραπέμπουν κατευθείαν στο mail Χαρδούβελη» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι «οι πιστωτές θολώνουν τη διαπραγμάτευση για να κερδίσουν χρόνο».
Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ακόμα πως και η αλλαγή προσώπων στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης δεν φάνηκε να βοήθησε τη διαδικασία, αποδεικνύοντας ότι η στοχοποίηση του Γιάννη Βαρουφάκη και της ομάδας του ήταν προσχηματική και πως αυτό που επιθυμούσαν οι πιστωτές ήταν να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε πλήρη ασφυξία και η κυβέρνηση να συρθεί σε μία άνευ όρων υποχώρηση και αποδοχή νέου μνημονίου υπό την απειλή χρεοκοπίας.
Έχοντας την πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις τις οποίες εκτός των άλλων παρακολούθησε από κοντά και ο στενός του συνεργάτης Νίκος Παππάς, ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς εντολές.

Τσίπρας: «Να κάνω υποχωρήσεις, αλλά όχι για δυο μήνες ζωής»

«Είμαι διατεθειμένος να κάνω κάποιες υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση αλλά όχι με αντάλλαγμα δυο μήνες ζωής» φέρεται να είπε στη σύσκεψη της Πέμπτης, συμπληρώνοντας ότι «στο σημείο που έχουμε φτάσει το που θα κάνει πίσω η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το που θα κάνουν πίσω και οι άλλες πλευρές και πάντα στο πλαίσιο να μην υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από τις δεσμεύσεις μας».
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε πλήρως με την εισήγηση των Γιάννη Δραγασάκη, Γιάννη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου να ζητηθεί να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις στο Brussel Group παρά την γενική εκτίμηση ότι δεν θα προκύψει κάποια σημαντική θετική εξέλιξη.
Πρόκειται για μία κίνηση περισσότερο τακτικής παρά ουσία, ώστε ο πρωθυπουργός να μην κατηγορηθεί ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ακόμα μέχρι και την τελευταία στιγμή.
«Θα εξαντλήσουμε τη διαδικασία των συζητήσεων για τις επόμενες 5 ημέρες» ανέφερε ο Αλέξη Τσίπρας» δίνοντας εντολή «μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα να έχει χαρτογραφηθεί το που βρισκόμαστε με ακρίβεια και να έχουμε διερευνήσει αν οι θεσμοί έχουν ειλικρινή διάθεση να κάνουν κάποιες μετατοπίσεις προς την κατεύθυνση της αμοιβαίας επωφελούς λύσης».

Τσίπρας: Δεν υπογράφουμε μέτρα που θα μας φέρουν σε ρήξη με τον λαό

Μάλιστα ο πρωθυπουργός απάντησε και στον προβληματισμό μερίδας υπουργών του που εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία.
«Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είμαστε υποχωρητικοί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν επιθυμούμε τη ρήξη με τους εταίρους και πιστωτές αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα πάρουμε αποφάσεις που θα μας φέρουν σε ρήξη με τον ελληνικό λαό αυτός είναι η δύναμή μας» συνέχισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε με τη διαβεβαίωση «να είστε σίγουροι ότι δεν θα υποθηκεύσω το μέλλον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλων μας  θα υλοποιήσουμε το σύνολο των δεσμεύσεων μας σε βάθος τετραετίας αυτή είναι η εντολή που έχουμε».


 




Δ.Α.
 






www.bankingnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com