Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

"Σέρνουν" την Ελλάδα στην πλήρη αποδοχή του μνημονίου ...


Στα όρια της πιστωτικής ασφυξίας η Ελλάδα - Πρέπει να αποπληρωθούν 1,53 δισ. στο ΔΝΤ τον Μάρτιο και έντοκα γραμμάτια 4,6 δισ.
Το σχέδιο της ΕΕ, που θα σύρει την Ελλάδα στην πλήρη αποδοχή του μνημονίου βρίσκεται σε εξέλιξη, προκαλώντας πιστωτική ασφυξία στην εθνική ελληνική οικονομία.
Η ΕΕ δεν θέλει το default της Ελλάδος ή την έξοδος της από το ευρώ.
Αυτό είναι σίγουρο.
Η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία με τις συνεχείς, σκληρές και απαξιωτικές δηλώσεις κατά της Ελλάδος αποδεικνύει ότι υπάρχει σχέδιο, σχέδιο που ήδη υλοποιείται.
Οι δηλώσεις Schaeuble του Γερμανού υπουργού Οικονομικών «ότι δεν δίνει δεκάρα για το τι λένε οι έλληνες» αποδεικνύει όχι απλά την απαξίωση αλλά το σχέδιο των Γερμανών.
Θέλουν να φέρουν την Ελλάδα σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να συρθεί κακήν κακώς να αποδεχθεί πλήρως το μνημόνιο.
Μέχρι τώρα η Ελλάδα αποδέχθηκε κατά 85% το μνημόνιο αλλά κέρδισε κάτι ουσιαστικό, που σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέο.
Κέρδισε να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% σε 1,5% ως προς το ΑΕΠ, δηλαδή από 6,3 δισεκ. μειώνεται στα 3,1 δισεκ. απελευθερώνονται περίπου 3 με 3,1 δισεκ. ευρώ ετησίως στην Ελλάδα.
Η Γερμανία επιδιώκει την πιστωτική ασφυξία όχι γιατί θέλει να αναιρέσει την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά γιατί θέλει να υποχρεώσει την Ελλάδα να υιοθετήσει όλες τις μνημονικές ρήτρες ειδικά το πρόγραμμα λιτότητας.
Το σχέδιο της ΕΕ που υλοποιεί η Γερμανία και συμμετέχουν όλοι, ακόμη και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ στηρίζεται στο να φέρει την Ελλάδα στα όρια της.
Η ΕΕ και η Γερμανία γνωρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τον Μάρτιο στο ΔΝΤ περίπου 1,53 δισεκ. ευρώ.
Στις 6 Μαρτίου πρέπει να αποπληρώσει 298 εκατ στο ΔΝΤ.
Στις 13 Μαρτίου πρέπει να αποπληρώσει 336 εκατ στο ΔΝΤ
Στις 16 Μαρτίου πρέπει να αποπληρώσει 560 εκατ στο ΔΝΤ
Στις 20 Μαρτίου πρέπει να αποπληρώσει 336 εκατ στο ΔΝΤ
Επίσης στις 9 Απριλίου πρέπει να αποπληρώσει 448 εκατ στο ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα μέσα στον Μάρτιο λήγουν έντοκα γραμμάτια.
Στις 6 Μαρτίου του 2015 1,4 δισεκ. έντοκα
Στις 13 Μαρτίου του 2015 πρέπει να πληρωθούν 1,6 δισεκ. έντοκα
Στις 20 Μαρτίου του 2015 πρέπει να πληρωθούν 1,6 δισεκ. έντοκα.
Συνολικά θα πρέπει να πληρωθούν 4,6 δισεκ. ευρώ έντοκα γραμμάτια τον Μάρτιο του 2015.
Δηλαδή πρέπει να αποπληρωθούν 1,53 δισεκ. στο ΔΝΤ τον Μάρτιο και έντοκα γραμμάτια 4,6 δισεκ.
Τα 1,53 δισεκ. αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ είναι καθαρό ποσό και όπως έχει αναφέρει η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει παράταση αλλά θα αποπληρωθούν, χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί ο τρόπος.
Όσον αφορά τα έντοκα, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι τις δημοπρασίες εντόκων τις καλύπτουν οι ελληνικές τράπεζες.
Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Από αυτά τα 4,6 δισεκ. κατ΄ εκτίμηση τα 1,5 δισεκ. είναι έντοκα γραμμάτια που κατέχουν ξένοι επενδυτές και 3,1 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες θα ανανεώσουν τα 3,1 δισεκ. αλλά δεν μπορούν να καλύψουν το 1,5 δισεκ. εντόκων των ξένων.
Η Ελλάδα πρέπει να προνοήσει στην περίπτωση που οι ξένες τράπεζες δεν θέλουν να καλύψουν τις δημοπρασίες εντόκων άρα θα πρέπει να έχει εναλλακτικά 1,5 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να καλύψουν τα έντοκα των ξένων.
Στις 18 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ αποφάσισε το εξής.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να δανείζουν επιπλέον το ελληνικό κράτος πέραν του ορίου όπως καθορίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου.
Οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν με 3 τρόπους το ελληνικό κράτος.
Με έντοκα γραμμάτια περίπου 10-11 δισεκ. ευρώ.
Με ομόλογα ελληνικού δημοσίου περίπου 3 δισεκ. ευρώ
Με άμεσο δανεισμό σε εταιρίες του δημοσίου περίπου 12 δισεκ. μαζί με το Τίτλος της Εθνικής, το παλαιό swaps της Goldman Sachs που έχει μετατραπεί σε δάνειο.
Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανείσει το ελληνικό κράτος 26 δισεκ. ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα.
Η ΕΚΤ λοιπόν έχει αναφέρει με βάση την απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να δανείζουν το ελληνικό κράτος πάνω από το όριο αυτό.
Μόνο αν υπάρξει αναδιάρθρωση π.χ. κάτι αφαιρεθεί μπορεί να αυξηθεί μια άλλη κατηγορία αλλά και πάλι το όριο είναι 26 δισεκ. ευρώ.
Ακόμη και αν στο Eurogroup στις 9 Μαρτίου βρεθεί μια λύση π.χ. και αυξηθούν τα έντοκα από 15 σε 25 δισεκ. θα πρέπει να αναιρεθεί η απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου της ΕΚΤ.


Το κρίσιμο συμπέρασμα

ΕΚΤ, ΕΕ και Γερμανία έχουν προκαλέσει πιστωτική ασφυξία στο κράτος, όχι στις τράπεζες καθώς τους χορηγεί η ΕΚΤ ρευστότητα 100 δισεκ. μέσω του ευρωσυστήματος.
Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ και δεν θα ζητήσει παράταση.
Η ΕΚΤ έχει βάλει τη ρήτρα του συνολικού δανεισμού άρα και να αυξανόταν το όριο των εντόκων από 15 σε 25 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να δανείσουν το ελληνικό κράτος.
Το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκαταβολικά.
Η μόνη λύση που απομένει είναι…να συρθεί έως διασυρθεί η Ελλάδα και να αποδεχθεί πλήρως το μνημόνιο ειδικά ως προς το σκέλος της λιτότητας.




Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com