Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ενεργοποιεί το plan B o ΣΥΡΙΖΑ για να συμφωνήσει με την ΕΕ – Δέχεται το 70% του μνημονίου και αναιρεί το σχέδιο για το χρέος .....

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβαίνει σε στρατηγικού χαρακτήρα υποχωρήσεις....με στόχο να πετύχει συμφωνία με την ΕΕ
Το plan B φαίνεται ότι ενεργοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να πετύχει συμφωνία με την ΕΕ.
Το plan B δεν είναι ρήξη με την ΕΕ, δεν είναι προσφυγή στην λύση του δημοψηφίσματος αλλά υιοθέτηση πιο μνημονικών θέσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, αν και οι προθέσεις θα καταγραφούν στις 11 Φεβρουαρίου στο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα όπου θα υπάρξει σύγκρουση ή διαφωνία αλλά πιθανότατα θα γεφυρωθεί το χάσμα στις 16 Φεβρουαρίου στο επίσημο Eurogroup.
Με βάση όλες τις ενδείξεις και στοιχεία που προκύπτουν
Α)Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει σε ρήξη με την ΕΕ αυτό είναι έως 99,99% σίγουρο αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι υιοθετεί πιο κεκαλυμμένες μνημονιακές θέσεις.
 Ήδη ο έλληνας ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι αποδέχεται το 70% του προγράμματος μεταρρυθμίσεων δηλαδή το 70% του μνημονίου.
Β)Η Ελλάδα προτείνει σχέδιο γέφυρα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, αρχικά ζητούσε έως την 1η Ιουνίου του 2015 με στόχο να εκπληρώσει το 70% των μεταρρυθμίσεων στο διάστημα αυτό.
Γ)Η Ελλάδα συνεχίζει να προτείνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσω ανταλλαγής (swap) των ελληνικών ομολόγων, με έκδοση νέων ομολόγων.
Ωστόσο σύμφωνα με πηγές ο ΣΥΡΙΖΑ αν δει ότι βρίσκει παντελή άρνηση από την ΕΕ στην πρόταση για ανταλλαγή ομολόγων είναι διατεθειμένος να υιοθετήσει….την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης δηλαδή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους 50 ή 60 χρόνια και μείωση των επιτοκίων έως 50% χαμηλότερα σε σχέση με τα υφιστάμενα επιτόκια.
Προφανώς η επιμήκυνση δεν είναι ούτε haircut, ούτε βεβαίως ανταλλαγή ομολόγων με ομόλογα που θα φέρουν ρήτρα ανάπτυξης και προφανώς δεν είναι perpetual bond.
Δ)Παρά τις αρχικές αντιδράσεις η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δεχόταν να πάρει την τελευταία δόση του μνημονίου αν βεβαίως η νέα πρόταση για αύξηση των εντόκων γραμματίων αυξηθεί κατά 8 δισεκ. από τα 15 στα 23 δισεκ.
Επειδή η πρόταση για τα έντοκα είναι μάλλον απίθανο να γίνει αποδεκτή, είναι πολύ πιθανό τελικώς η κυβέρνηση να κάνει χρήση του τελευταίου σκέλους του δεύτερου μνημονίου.
Ε)Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μελετήσει ένα πρόγραμμα προσομοίωσης ακραίας κρίσης στις καταθέσεις, δηλαδή έχει μελετηθεί το σχέδιο Προβόπουλου του 2012 όπου είχε εκπονηθεί ένα σχέδιο, στην περίπτωση χρεοκοπίας για το πώς θα προστατευθεί η ρευστότητα των τραπεζών.
Το σχέδιο αυτό περιλάμβανε όρια ανάληψης μετρητών 200 ευρώ την ημέρα, από τα ATMs.
Στο σχέδιο συμπεριλαμβάνονται όλα τα ATMs, τα διατραπεζικά συστήματα και βεβαίως το δίκτυο καταστημάτων.
Με βάση όλες τις ενδείξεις τον Ιανουάριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 12 δισεκ. και τον Φεβρουάριο τις πρώτες 6 εργάσιμες ημέρες οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2 δισεκ. με ροή από 250 έως 600 εκατ την ημέρα.
Οι συνολικές καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 146 προς 145 δισεκ.
Στ)

Οι προτάσεις της ελληνικής  κυβέρνησης στο Eurogroup

Πρόγραμμα - γέφυρα για την Ελλάδα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 θα διεκδικήσει η Ελλάδα στο κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου.
Όπως αποκαλύπτουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πρόταση που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Τετάρτης βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
1) Πρόγραμμα - γέφυρα έως την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, η Ελλάδα θα εκπληρώσει το 70% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, με το 30% που απομένει, είτε να καταργούνται, είτε να αντικαθιστώνται από δέκα βασικές μεταρρυθμίσεις που θα αποφασιστούν από την Αθήνα, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
2) Μείωση του στόχου για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, ήδη από το τρέχον έτος, 2015.
Η Αθήνα απορρίπτει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015 και θέτει νέο στόχο, στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως ακριβώς και το περασμένο έτος, 2014.
3) Η Ελλάδα συνεχίζει να προτείνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσω ανταλλαγής (swap) των ελληνικών ομολόγων, με έκδοση νέων ομολόγων.
4) Υιοθέτηση μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.
Η Αθήνα σχεδιάζει τη χρήση των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Στο μεταξύ, το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας καλύπτεται μέσω της εκταμίευσης μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα επιμείνει στη διεκδίκηση των 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, τα οποία αφορούν κέρδη από την κατοχή στα χαρτοφυλάκιά της ελληνικών ομολόγων.
Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, από 15 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Πως θα βρεθούν 21 δισεκ. που είναι οι ανάγκες για το 2015;

Το ποσό των 21 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία εντός του 2015…ανέφερε το Bloomberg.
Η Ελλάδα οφείλει να καταβάλλει 8,6 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και περίπου 7 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ιδιώτες επενδυτές.
Πρόκειται για ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 8,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2014.
Εκτός αυτών, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλλει ακόμη 5,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των τόκων ή 2,9% του ΑΕΠ.
Συνολικά επομένως, η νέα ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταβάλλει 20,9 δισ. ευρώ το 2015 ή  το 11,5% του ΑΕΠ!
Πιθανές πηγές χρηματοδότησης
Η Ελλάδα, θα πρέπει να παράξει εσωτερικά ένα μέρος των 20,9 δισ. ευρώ, επιστρατεύοντας το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, το οποίο ανήλθε στο 1,5% του ΑΕΠ ή στα 2,7 δισ. ευρώ.
Για το 2015, το πλεόνασμα εκτιμάται πως θα ανέλθει στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δισ. ευρώ.
Βάσει των στοιχείων του 2014 και εξαιρώντας το 2015, απομένουν 18,2 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα του 2015.
Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί για την επιστροφή των τόκων των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ίδια, μέσω του Securities Market Programme.
Αυτό το ποσό ανέρχεται περίπου στα 1,3 δισ. ευρώ.
Επομένως, απομένουν ακόμη 16.9 δισ. ευρώ.
Ένα πρώτο βήμα για την κάλυψη των εναπομεινάντων χρημάτων έγκειται στην αποδοχή της τελευταίας δόσης του τρέχοντος δανείου, η οποία ανέρχεται 7,2 δισ. ευρώ.
Επομένως, το υπολειπόμενο ποσό περιορίζεται στα 9,7 δισ. ευρώ.
Μία συμφωνία με το ΔΝΤ θα συνεπαγόταν τη μείωση του κενού κατά 7,2 δισ. ευρώ είτε με τη μορφή της προληπτικής στήριξης είτε με τη μορφή απευθείας δανείου.
Υποθέτοντας πως η συμφωνία θα καταστεί δυνατή, απομένουν μόλις 2,5 δισ. ευρώ.
Αυτό ποσό μπορεί να καλυφθεί μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, υπό την προϋπόθεση τα επιτόκια να υποχωρήσουν σημαντικά.
Ακόμη και εάν όμως, οι αγορές δεν ηρεμήσουν, η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com