Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Παγώνουν οι πλειστηριασμοί-- Ποια είναι τα πέντε στάδια για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων ...


Πέντε είναι τα στάδιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όπως παρουσιάζει ο Σταθάκης. Τα κόκκινα δάνεια  φυσικών και νομικών προσώπων, με αρχή από την κατάθεση διάταξης για το πάγωμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας.
Η διάταξη θα αφορά όσους αδυνατούν να πληρώσουν, με διευρυμένα κριτήρια σε σχέση με την περσινή μεταβατική διάταξη και θα αφορά στα επίπεδα των 300.000 ευρώ, ενώ θα διαρκεί ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με ειδησιογραφικό πόρταλ.

Τι θα γίνει με τις δόσεις
Οσοι ενταχθούν στη διάταξη, θα πρέπει να καταβάλουν από 0-20% του εισοδήματός του για να προστατέψουν την κύρια κατοικία από πλειστηριασμό, ενώ σε ότι αφορά στα όρια, στις 500.000 ευρώ συνολική ακίνητη περιουσία και έως 25.000 εισόδημα, ο δανειολήπτης θα καταβάλει το 10% και από εκεί και πάνω ως τις 50.000 το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20%. Δεν έχουν διευκρινιστεί όμως τα όρια σε ότι αφορά στο εισόδημα και τις καταθέσεις.
Φορέας για να μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια
Το δεύτερο στάδιο ρύθμισης αφορά 100.000 δανειολήπτες που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και κόκκινα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, θα συσταθεί ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στο φορέα μέρος της οφειλής ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το δημόσιο.
Για να υλοποιηθούν όλα αυτά θα απαιτηθεί πάνω από ένα εξάμηνο, ενώ η σχετική πρόταση θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στους θεσμούς ώστε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία.
Τι θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια
Τα επιχειρηματικά δάνεια θα ρυθμιστούν σε δύο φάσεις. Η μία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ακολουθηθεί ένα ανάλογο μοντέλο με τα στεγαστικά και η δεύτερη αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.
Στόχος του υπουργείου, όπως είπε ο κ. Σταθάκης είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, σε ότι αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε και οι τράπεζες να μην χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Κι αυτό γιατί χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού νόμου, όμως η πρόταση των τραπεζών – εάν εφαρμοζόταν αυτή – θα οδηγούσε τις μισές επιχειρήσεις στον έλεγχό τους.

























 http://www.makeleio.gr/?p=284443

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com