Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ENΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑ ΑΣΥΜΜΕΤΡΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ ...




ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ 

 * Οι  ΕΔ είναι πάντοτε και σταθερά επιφορτισμένες με την άμυνα του εθνικού χώρου σε ξηρά-θάλασσα και αέρα, απέναντι σε κάθε μορφής εξωτερική απειλή.
Όμως η φύση των νέωνασύμμετρων απειλών , η πολυεθνικότητα τους, η πολυποικιλία τους, η αδυναμία πολλές φορές των δυνάμεων αστυνόμευσης και ασφάλειας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά  την κατάσταση  έχει  συνδράμει στο να επιδιωχθεί μια καλύτερη και πιο επαγγελματική μορφή συντονισμού και συνεργασίας  για την αντιμετώπιση ιδιαζουσών μορφών απειλών για την εσωτερική ασφάλεια ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Οι απειλές και οι κίνδυνοι που προαναφέρθηκαν δεν είναι άμεσα της αποκλειστικής ευθύνης των ΕΔ, αλλά είναι η κατάσταση που διαμορφώνουν και προκαλούν στο κοινωνικό και εθνικό σύνολο, που οι ΕΔ μπορούν ανάλογα με το στάτους και τον βαθμό της απειλής ή του κινδύνου να συνδράμουν.
Στην βάση των ανωτέρω  οι ΕΔ δεν αποκλείεται στο μέλλον να συντονιστούν με τις αρχές ασφαλείας στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα ακραίων περιπτώσεων , όπου εξ αιτίας μαζικής και εξτρεμιστικής κινητικότητας και δράσης ξένων  ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών οργανώσεων  στο εσωτερικό της χώρας, να τίθεται το καθεστώς ηρεμίας και εσωτερικής ασφαλείας σε κίνδυνο με απρόβλεπτες επιπτώσεις για όλοκληρο το κοινωνικό σύνολο.. Άλλωστε σε διάφορες χώρες όπου εμφανίστηκαν ανεξέλεγκτες καταστάσεις , έγινε σε ορισμένο βαθμό συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και τάξης με την επιλεκτική
 χρήση ορισμένων μονέδων των Ενόπλων Δυνάμεων.(κυρίως Ειδικές Δυνμεις)
Ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών τάσεων προερχομένων από ξένες ομάδες  ανεξέλεκτων  μεταναστών οι όποιες ζούνε στον εδαφικό μας χώρο και οι όποιες συχνά-πυκνά ενεργοποιούνται με πιο δυναμικές τάσεις  αντιπαράθεσης ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνεργασία τους με δυνάμεις του εξωτερικού και διάφορες μυστικές υπηρεσίες.
Ανεξάρτητα της σχετικής ετοιμότητας που υπάρχει πάντοτε στις Ένοπλες Δυνάμεις, η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται για τέτοιου είδους κινδύνους και απειλές πάντοτε πάνω σε επιλεκτική βάση ,και ενδελεχή μελέτη κατά περίπτωση.  Στις ΗΠΑ  πχ  στην αντιμετώπιση ακραίων περιπτώσεων  με μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό και λαμβάνοντας υπόψη την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί με τις διάφορες Λατινοαμερικανικές  ομάδες σε νότιες πολιτείες , έχει χρησιμοποιηθεί σε σειρά κρίσεων με σκοπό τον έλεγχο της κατάστασης μονάδες  της εθνοφυλακής καθώς και ορισμένες επίλεκτες δυνάμεις από ειδικής φύσης Διοικήσεις.( SPECIAL FORCES).
Στην χώρα μας εμπλοκή των ΕΔ δύνανται να υπάρξει  μόνο στην περίπτωση εκτεταμένου διασυμμοριακού πολέμου, γενικής εξέγερσης από απρόβλεπτες  μεταναστευτικές ομάδες οι όποιες έχουν στην διάθεση τους όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς σε λίαν υπολογίσιμο  βαθμό, καθώς και σε περιπτώσεις δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων σε αστικό ή επαρχιακό περιβάλλον, οι όποιες διαθέτουν οπλοστάσιο υπολογίσιμο , σε όλα τα επίπεδα. Αυτό δηλαδή που στα σύγχρονα Αμερικανικά εγχειρίδια συνεργασιών ΕΔ και ΣΑ αναφέρεται ως «εκσυγχρονισμένος ασύμμετρος πόλεμος 4ης γενιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com