Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ποινική ρήτρα διαφθοράς στις εξοπλιστικές συμβάσεις ...




Ποινική ρήτρα διαφθοράς θα επιβάλλεται στις εξοπλιστικές συμβάσεις και στις συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, σύμφωνα με τροπολογία που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα στις εξοπλιστικές συμβάσεις.
Την ικανοποίησή του για την τροπολογία εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα είχε καταθέσει παρόμοια τροπολογία το κόμμα του.
Η ποινική ρήτρα διαφθοράς είναι το 40πλάσιο των παράνομων πληρωμών, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα ενημερώνουν την Επιτροπή Εξοπλιστικών Συμβάσεων της Βουλής, ενώ όλες οι συμβάσεις θα στέλνονται για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Όπως είπε ο κ. Λαμπρόπουλος, η τροπολογία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε άλλο νομοσχέδιο.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι:
η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) καταθέτει στη Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, δύο φορές κάθε ημερολογιακό έτος, ήτοι την 30/06 και την 31/12, αναλυτική απολογιστική κατάσταση για την πορεία υλοποίησης των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων, περιλαμβάνουσα το σύνολο των σχετικών εγγράφων και σε κάθε περίπτωση τις συμβάσεις και τις τροποποιήσεις τους, τα αιτήματα τροποποιήσεων και τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων και επιτροπών της ΓΔΑΕΕ, μεταξύ των οποίων και τις αποφάσεις χορήγησης πιστώσεων και επιβολής ποινικών ρητρών, διασφαλιζομένων των όρων εχεμύθειας και απορρήτου.
με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, επιβάλλεται στα υπαίτια φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ειδική ποινική ρήτρα διαφθοράς ισόποση κατ’ ανώτατο ότι με το 40πλάσιο της αξίας των παρανόμων πληρωμών, χορηγήσεων ή ανταλλαγμάτων, που έχουν δοθεί σε στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας υλικού ή υπηρεσιών με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επί ζημία του δημοσίου συμφέροντος. Η εισήγηση της Διαρκούς Επιτροπής υποβάλλεται εντός έξι μηνών από τη γνωστοποίηση σε αυτή της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης για τα υπαίτια πρόσωπα.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενημερώνει τρεις φορές σε κάθε ημερολογιακό έτος, ήτοι την 01/01, την 31/3 και την 30/09, τη Διαρκής Επιτροπή για κάθε σχετική αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.
το σύνολο των συμβάσεων που συνάπτονται για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων αποστέλλεται για προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας στο Ελεγκτικό Συνέδριο. naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com