Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ...

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ. Υπουργούς

- Παιδείας και Θρησκευμάτων

-Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων


ΘΕΜΑ : Άμεση ανάγκη να συνεχιστούν οι εργασίες κατασκευής του νέου σχολικού κτηρίου για την οριστική εγκατάσταση του Ραλλείου Γυμνασίου και του Ραλλείου Λυκείου.
----------------------------

Η Ράλλειος Σχολή του Πειραιά είναι γνωστή ως ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά σχολεία της χώρας (έτος ίδρυσης 1855). Τα τελευταία 8 χρόνια, το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Ραλλείου στεγάζονται χωριστά σε 2 πολυκατοικίες κατασκευής 1970 στο κέντρο του Πειραιά με μικρές αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς αυλή και χωρίς αθλητικούς χώρους.

Το έτος 2008 ξεκίνησε η κατασκευή νέου διδακτηρίου, όμως έξι (6) χρόνια μετά οι περισσότερες από 500 μαθήτριες με τους γονείς – κηδεμόνες τους και οι 60 καθηγητές εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες της αδικαιολόγητης αυτής καθυστέρησης.

Με την υπ' αριθμόν 7118/5-3-2010 Ερώτησή μου είχα ζητήσει να πληροφορηθώ από τον τότε Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και την τότε Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων γιατί σταμάτησε η ανοικοδόμηση του σχολικού κτηρίου που θα στεγάσει το Ράλλειο Γυμνάσιο και Λύκειο Πειραιά και 4,5 χρόνια πριν είχα λάβει την απάντηση ότι το έργο θα περατωθεί τον Ιούνιο του 2011, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ.

Οι εργασίες, που έπρεπε να έχουν περατωθεί τον Ιούνιο του 2011, ξεκίνησαν τελικά πριν μερικούς μήνες αλλά στις 20 Σεπτεμβρίου 2014 σταμάτησαν και πάλι. Σύμφωνα με την από 22-9-2014 επιστολή του Διευθυντή ΓΕΛ Ραλλείου Θηλέων Πειραιά δρος Δημήτριου Καλαϊτζίδη, του Προέδρου Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Ραλλείου κυρίου Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, του Διευθυντή Ραλλείου Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά κυρίου Θρασύβουλου Μαραγκόζογλου και του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων του Ραλλείου Γυμνασίου κυρίου Νικόλαου Χαρέα, η διακοπή των εργασιών οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και ο εργολάβος έχει παραδώσει πιστοποιημένες εργασίες ύψους 1,8 εκατ. ΕΥΡΩ, η χρηματοδότηση υπολείπεται κατά πολύ υποχρεώνοντάς τον να αναστείλει τις εργασίες κατασκευής.

Στην ίδια επιστολή ορθότατα αναφέρεται ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση επιβαρύνει αφάνταστα τη μαθησιακή λειτουργία του σχολείου, η οποία συντελείται σε ακατάλληλο περιβάλλον, στερεί από τις μαθήτριες αγαθά που έχουν σχεδόν όλα τα παιδιά της χώρας (αυλή, γήπεδα, ευάερες αίθουσες), επιβαρύνει την υγεία των μαθητριών που περνούν 7 ώρες τη μέρα σε ιδιαίτερα μικρές αίθουσες και συνολικά δυσχεραίνει την παροχή της αποδεδειγμένα ποιοτικής εκπαίδευσης στις μαθήτριες. Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση αυτή προκαλεί τεράστια οικονομική ζημία, καθώς το κόστος ενοικίου και για τα δυο κτήρια ανέρχεται σε 30.000 ΕΥΡΩ μηνιαίως».

Τονίζεται επίσης ότι «η σχολική κοινότητα της Ραλλείου ζει με την προσδοκία έναρξης της επόμενης σχολικής χρονιάς 2015 – 2016 στο νέο σχολείο».

Η εξασφάλιση σύγχρονων και κατάλληλων σχολικών κτηρίων αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας. Στην προκειμένη περίπτωση, η καθυστέρηση εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής δεν φαίνεται να είναι επαρκώς αιτιολογημένη, δεδομένου ότι το έργο χρηματοδοτείται από κονδύλια ΕΣΠΑ, φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ο κωδικός του έργου είναι Ε0459 «Ολοκλήρωση της Ραλλείου Σχολής Πειραιά, οικοδομικές εργασίας & η/μ εγκαταστάσεις». Είναι προφανές ότι διαφαίνεται κίνδυνος για μια ακόμα φορά η Πολιτεία να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.      Πως αιτιολογείται η νέα διακοπή εργασιών ανέγερσης και ολοκλήρωσης του σχολικού κτηρίου που προορίζεται για τη στέγαση του Ραλλείου Γυμνασίου και του Ραλλείου Λυκείου του Πειραιά; Ποιοι ευθύνονται;
2.      Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την άμεση επανεκκίνηση των εργασιών στο νέο διδακτήριο και την παράδοσή του πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


Θοδωρής Δρίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr