Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Οι αγρότες βρήκαν τη «λύση»: Να πετάξουν τα φρούτα στις χωματερές και να πάρουν την αποζημίωση ...





Μετά τον αποκλεισμό της εισαγωγής ελληνικών φρούτων από τη Ρωσία και τη μαζική επιστροφή χιλιάδων φορτηγών με το προϊόν, κι ενώ ακόμα συζητείται το θέμα της διάθεσης πλέον, 170.000 τόνων απούλητων φρούτων, οι Έλληνες παραγωγοί προκρίνουν ως "μοναδική" λύση τη "βιολογική καταστροφή" όλων των αποθηκευμένων προϊόντων στα ψυγεία, αλλά και των ροδάκινων που παραμένουν στα αζήτητα στα χωράφια τους, αλλά σημειώνουν πως το κόστος και τις αποζημιώσεις θα πρέπει να τις αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.
 
Σημειώνουν δε πως τα συγκεκριμένα ροδάκινα δεν μπορούν να διατεθούν ούτε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, καθώς είναι ευπαθή προϊόντα και δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα ψυγεία για να αποθηκευτούν. 
 
Για το ενδεχόμενο να γίνουν χυμοί εμφανίζονται και πάλι αρνητικοί, αφού θα έδιναν τα ροδάκινα με 5 λεπτά το κιλό, ενώ το κόστος της παραγωγής τους είναι πολλαπλάσιο. 
 
Οι αγρότες που βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση ζητούν επίσης από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες, προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, ενώ έχουν ζητήσει την Τρίτη ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Καρασμάνη. 
 
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, διευκρίνισε:
 
"Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση ν΄ ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες".
 
Ενδεικτικό της ζημιάς που έχουν υποστεί οι παραγωγοί ειναι το γεγονός πως μόνο για το νομό Ημαθίας οι αδιάθετες ποσότητες ροδάκινων ξεπερνά τους 9.000 τόνους. 
 
Παράλληλα, οι παραγωγοί αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες.
 
Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση συσκέψεων για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το επιμελητήριο Ημαθίας, την Τρίτη και τη Δευτέρα αντίστοιχα.Σημειώνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η ζημιά θα μεγαλώσει καθώς ακολουθούν άλλα προϊόντα, όπως εσπεριδοειδή, φράουλες, μήλα και ακτινίδια, οι μεγαλύτερες ποσότητες των οποίων θα διακινούντο επίσης στη ρωσική αγορά.
 















defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com