Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΘΕΣΜΟΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ...



Λογοκρισία επιβάλλεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέσω μιας απίστευτης διάταξης, η οποία εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο για τον «έλεγχο των πολιτικών κομμάτων» που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπο Αθανασίου.

Με ένα άρθρο, συγκεκριμένα το 18 της παραγράφου 2 του νομοσχεδίου, επιβάλλεται λογοκρισία στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης κατά την προεκλογική περίοδο. 

Ειδικότερα, η επίμαχη διάταξη αναφέρει ότι «απαγορεύεται η παρουσίαση σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα των καταγγελιών που δεν αφορούν προεκλογική δραστηριότητα κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», επισημαίνοντας ότι για τους παραβάτες θα επισύρονται κυρώσεις.

Το σκεπτικό της αντισυνταγματικής διάταξης, που επιβάλλει λογοκρισία, είναι να μην... παρασύρεται το εκλογικό σώμα.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ακόμη ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στο σύνολό του από το θερινό τμήμα της Βουλής, μια και το Σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι νομοσχέδια με δημοσιονομικές διατάξεις απαιτούν την έγκριση της Ολομέλειας.

Παράλληλα, το σχέδιο αφήνει θολό το τοπίο όσον αφορά τη δανειοδότηση που έχουν λάβει τα κόμματα κατά το παρελθόν, ενώ στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αποσαφηνίζεται ότι η Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες λάμβανε πολύ υψηλότερες κρατικές χρηματοδοτήσεις. 

«Η υψηλή κρατική χρηματοδότηση είχε ως παράπλευρο αποτέλεσμα να οδηγήσει σε εξάρτηση των περισσότερων κομμάτων από το Δημόσιο, ενώ κατέστησε εντελώς δευτερεύουσα τη σημασία της ιδιωτικής χρηματοδότησης» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση χαρακτηριστικά. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η τακτική κρατική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων μειώνεται από 1,02 τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους σε 0,5 τοις χιλίοις των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του ετήσιου κρατικού απολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Επιπλέον, το ποσοστό υπολογίζεται στο εξής επί τη βάσει υπαρκτών και όχι πιθανολογούμενων οικονομικών μεγεθών. Η εκλογική κρατική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών μειώνεται από ποσοστό 0,22 τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους σε ποσοστό 0,08 τοις χιλίοις των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του ετήσιου κρατικού απολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη διαφάνεια και η νομιμότητα των συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και πολιτικών κομμάτων-συνασπισμών κομμάτων, όλα τα έσοδα και οι δαπάνες του καθενός εκ των τελευταίων διακινούνται μέσω ενός έως τριών τραπεζικών λογαριασμών που τηρούνται σε τρία πιστωτικά ιδρύματα της επιλογής τους. Επίσης καταργούνται πλέον όλα τα ανώνυμα κουπόνια που διατίθενται από τα κόμματα.
























zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com