Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Ρεκόρ ηλεκτρονικών κατασχέσεων από το υπ. Οικονομικών με 4.214 την ημέρα! - Σοκ για τους φορολογούμενους!!!




Περί τους 39.550 φορολογούμενους έσπευσαν να προστατευτούν με τον ακατάσχετο λογαριασμό
«Σοκ και δέος» προκαλεί στην αγορά η Εφορία με τον αυξανόμενο ρυθμό κατασχέσεων για χρέη και με τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια να έχουν μετατραπεί σε «Νο 1 όπλο» της.
Ωστόσο, 39.550 φορολογούμενοι έσπευσαν να προστατευτούν από τα «νύχια της», δηλώνοντας τον έναν και μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό, όπου οι καταθέσεις τους θα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, πραγματοποίησαν 105.365 κατασχέσεις, δηλαδή 4.214 την ημέρα! - καταρρίπτοντας, έτσι, το ημερήσιο «ρεκόρ» των 4.082 κατασχέσεων του Μαΐου.
Σε σχέση με τον Απρίλιο, που ήταν και ο πρώτος μήνας εφαρμογής του μέτρου, οι ηλεκτρονικές «αναλήψεις» της Εφορίας είναι υπερδιπλάσιες, δεδομένου ότι ο αριθμός των οφειλετών που ειδοποιήθηκαν με «mail» για τη δήμευση του μισθού ή της σύνταξης ή του ακινήτου δεν ξεπέρασαν τους 48.000 φορολογούμενους.
Εκτός από τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις, «πολυβόλο» αποδείχθηκαν οι ΔΟΥ και με τις ποινικές διώξεις, για τις οποίες καταγράφεται αύξηση 50% μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, φέτος τον Ιούνιο οι οφειλέτες που πήραν τον δρόμο προς τη φυλακή έφθασαν τους 3.347 έναντι 2.240 τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Τη «φρενίτιδα» των κατασχέσεων για όσους δεν πληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν τα χρέη από τους φόρους και τα χαράτσια του Mνημονίου έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι εισπράξεις, οι οποίες στο πρώτο εξάμηνο του 2014 έφθασαν τα 915 εκατ. ευρώ, δηλαδή 6.100.000 ευρώ τη ημέρα, αγγίζοντας έτσι τον στόχο των 990 εκατ. ευρώ που έχει τοποθετήσει στις εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη η τρόικα.
Τούτο, μάλιστα, συνέβη σε μια στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν αρχίσει να «στεγνώνουν» έπειτα από τέσσερα χρόνια εξαντλητικής λιτότητας και θεαματικής αύξησης της φορολογικής τους επιβάρυνσης. Ο απλός κόσμος δεν έχει πια λεφτά ή όσοι χρωστούν στο δημόσιο φοβούνται τις κατασχέσεις και δεν αφήνουν μεγάλα υπόλοιπα να «κάθονται» στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, για να μην τα βρει η εφορία.
Το… αυτί όμως της κυβέρνησης εξακολουθεί να μην ιδρώνει και στόχος είναι να επιταχυνθούν και άλλο οι ρυθμοί, ιδιαίτερα δε με την ηλεκτρονική κοινοποίηση της κατάσχεσης που εκτιμάται ότι θα αποσπάσει μεγάλο κομμάτι από την «πίτα» των 67 δισ. ευρώ όπου έχουν ανέλθει τα ληξιπρόθεσμα. Με τα νέα δεδομένα, μπορούν να κατάσχονται πλέον όλα, αν περάσουν 30 μέρες - και χωρίς δικαστικές αποφάσεις! Ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που ισχύει από 1/1/2014 προβλέπει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων, οι οποίοι καθυστερούν άνω των 30 ημερών να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία. Μάλιστα, σε επείγουσες περιπτώσεις ή για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος για την είσπραξη των φόρων, η φορολογική αρχή μπορεί να προβαίνει χωρίς δικαστική απόφαση στην επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης κινητών, ακινήτων, εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, απαιτήσεων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου.
Αυτή τη στιγμή, η κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων θεωρείται επίσης από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το πιο πρόσφορο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, καθώς μπορεί να επιβληθεί με πιο γρήγορη διαδικασία σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο μέτρο, όπως η κατάσχεση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. Θεωρείται, όμως, και πιο αποδοτικό, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί με διαδικασία η οποία δεν γνωστοποιείται άμεσα στον οφειλέτη, με συνέπεια να μην υπάρχει σ' αυτόν η δυνατότητα να αντιδράσει για να την αποτρέψει!
Το ρεκόρ κατασχέσεων κατακτά η ΔΟΥ Τρίπολης, που πρόλαβε να προβεί σε… 6.354 κατασχέσεις τον μήνα Ιούνιο! Από τις αρχές του χρόνου έχει κάνει ήδη περισσότερες από 12.500 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών. «Βροχή» πέφτουν όμως οι κατασχέσεις (120-150 κάθε ημέρα) και από τις ΔΟΥ Πάτρας (4.452 μέσα στον Ιούνιο), Α΄ Πειραιά (4.353), Ε΄ Θεσσαλονίκης (4.101), Χανίων (3.752), Ηλιούπολης (3.707) κ.λπ. Αντιθέτως, τις χειρότερες επιδόσεις έχουν οι ΔΟΥ Παλλήνης (149 κατασχέσεις τον Ιούνιο), Κέρκυρας (68) και Ξάνθης (με μόλις 9 κατασχέσεις σε έναν μήνα). 




Μάριος Χριστοδούλου




www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com