Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Αποσύρθηκε με παρέμβαση Κικίλια η τροπολογία για το εφάπαξ αστυνομικών-πυροσβεστών ...
Για δεύτερη φορά διεσώθη κυριολεκτικά στο παραπέντε το εφάπαξ των αστυνομικών και των πυροσβεστών με παρέμβαση Κικίλια.
Υπό την απειλή της μαζικής συνταξιοδότησης 3.500-4.000 αξιωματικών της αστυνομίας απεσύρθη λίγο πριν από την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών με τα προαπαιτούμενα, η τροπολογία Βρούτση με την οποία ο κλάδος πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ που είχε πέρυσι εξαιρεθεί, επέστρεφε και πάλι από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας.

Η υπαγωγή του κλάδου στην εποπτεία Βρούτση και η ένταξή του στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα σήμαινε ότι το εφάπαξ θα υπολογιζόταν στο εξής υποχρεωτικά με το νέο μαθηματικό τύπο, με αποτέλεσμα την αυτόματη μείωσή του κατά 40% έως 50%.
Αστυνομικοί και πυροσβέστες απείλησαν με μαζική φυγή, διαμαρτυρόμενοι πως με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου από τη 1/1/2015 το εφάπαξ τους από 20.000-25.000 ευρώ που είναι σήμερα ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας θα συρρικνωθεί στα 6.000 ευρώ.
Η απόφαση ελήφθη κατά της διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες προηγήθηκε έντονη κόντρα Κικίλια – Βρούτση.
Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών κ. Χρήστος Φωτόπουλος κατηγόρησε τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση για εμπάθεια κατά του σώματος τονίζοντας «επανέφερε αιφνιδιαστικά και απαράδεκτα προς ψήφιση στη Βουλή την καταστροφική διάταξη με την οποία επιχείρησε πέρυσι να βάλει ταφόπλακα στα ασφαλιστικά μας Ταμεία».
Τελικά ο κ. Κικίλιας διαβεβαίωσε τους αστυνομικούς ότι το σκέλος που αφορά στο εφάπαξ αποσύρθηκε από την τροπολογία ενώ ο κλάδος των επικουρικών τους συντάξεων θα ενταχθεί στο ΕΤΕΑ και θα ακολουθήσει μοιραία τις μειώσεις που αναμένεται να αποφασιστούν για δεύτερη φορά εξαιτίας της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. 
Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών πάντως υποστηρίζουν ότι έλαβαν μέτρα που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ταμείου πρόνοιας για τα επόμενα 40 χρόνια, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλεονασματικών χρήσεων σε ετήσια βάση χωρίς να απαιτείται κρατική χρηματοδότηση.
Ωστόσο το ταμείο κινδυνεύει να χάσει από 1/1/2015 μεγάλο μέρος των εσόδων του λόγω της κατάργησης των κοινωνικών πόρων.
Τα σημαντικότερα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται για τη σωτηρία του ταμείου είναι τα εξής:
α) Μειώθηκαν τα χορηγούμενα εφάπαξ βοηθήματα κατά 20% για τους ασφαλισμένους στα ταμεία της πρώην Αστυνομίας Πόλεων και κατά 10% για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία της πρώην Χωροφυλακής.
β) Αυξήθηκαν οι μηνιαίες εισφορές των ασφαλισμένων από 3%-7% ήτοι από 10 - 40€ μηνιαίως. 
γ) Τέθηκε πλαφόν ως ελάχιστο όριο ασφάλισης για την χορήγηση του εφάπαξ τα 30 έτη.


defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr