Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Σκοπευτικός διαγωνισμός των εφέδρων εθνοφρουρών ....




Σπουδαιότερο, είπε ο διοικητής της Εθνοφυλακής συνταγματάρχης Γιώργος Κοσιάρης (λοκατζής απ’ τη σκλαβωμένη Λάπηθο), δεν είναι αν οι πρώτοι σκοπευτές και οι νικήτριες ομάδες στον διαγωνισμό πλησιάζουν περισσότερο το 100% άριστα, αλλά πόσο ψηλά, ψηλότερα από πριν, θ’ ανέβουν οι επιδόσεις όλων των σκοπευτικών ομάδων των ταγμάτων της Εθνοφυλακής. Κι αυτή είναι η «μυστική ουσία» της διαφοράς, ανάμεσα στον-εκτός στρατεύματος-ατομικό πρωταθλητισμό στο αγώνισμα της σκοποβολής, απ’ τη μια και το επιδιωκόμενο στους διαγωνισμούς βολής των ενόπλων υπερασπιστών της πατρίδας, απ’ την άλλη:
 
Η συνολική ανάπτυξη των ικανοτήτων και της επιδεξιότητας ευθυβολίας όλων εκείνων που, αν παραστεί ανάγκη, θα εστιάσουν τα σκοπευτικά των όπλων τους στον εχθρό και θα πατήσουν με αποτελεσματικό τρόπο τη σκανδάλη. Κι αυτοί δεν πρέπει να είναι κάποιοι λίγοι «πρωταθλητές» της σκοποβολής. Αλλά, ει δυνατόν, όλοι στους οποίους η πατρίδα εμπιστεύεται τα τυφέκιά της, τα οπλοπολυβόλα, τα πολυβόλα, τ’ αντιαρματικά, τους όλμους, τα πυροβόλα, τ’ αντιαεροπορικά, τ’ άρματα, τα ελικόπτερα, τους πυραύλους και κάθε άλλο οπλικό της σύστημα.
 
Ο διοικητής της Διεύθυνσης Εθνοφυλακής του ΓΕΕΦ, συνταγματάρχης Κοσιάρης, μιλούσε, προκαταρκτικά, επί του πεδίου βολής Τσερίου, νωρίς το πρωί της παρελθούσας Παρασκευής 6ης Ιουνίου 2014, στις δεκαμελείς Σκοπευτικές Ομάδες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) των Λόχων Κατοικημένων Τόπων (ΛΚΤ) όλων των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου, που θα λάμβαναν μέρος στον 14ο ετήσιο Διαγωνισμό Βολής. Και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, το μεσημέρι, δικαίωσαν τις προσδοκίες του. Η πρώτη νικήτρια του διαγωνισμού σκοπευτική ομάδα έφτασε στο 89,2% και η τελευταία στο 70,6%.
 
Η ιδέα διεξαγωγής σκοπευτικών αγώνων ανήκει στους πρώτους που κλήθηκαν να υπηρετήσουν στους Λόχους Κατοικημένων Τόπων της Εθνοφυλακής, που συγκροτήθηκαν το 1989-1990. Στους εθνοφύλακες πρώτα εμπιστεύτηκε η πατρίδα την κατ’ οίκον φύλαξη κι ετοιμότητα οπλισμού. Απ’ τους ίδιους προέκυψε η πρακτική κι η ιδέα της διεξαγωγής διαγωνισμών βολής τυφεκίου.
 
*Ξεκίνησε, αρχικά, μεταξύ των εθνοφυλάκων του 31ΤΕΘ της Λευκωσίας. Ένας εκ των πρωτεργατών είναι κι ο συνεχίζων να υπηρετεί εθελοντικά μέχρι και σήμερα, εθνοφύλακας ταγματάρχης Ιάσων Ιάσωνος.
 
*Την ιδέα και την πρακτική, είχε υιοθετήσει αμέσως, μ’ ενθουσιασμό, το ΓΕΕΦ, επί αρχηγίας αείμνηστου αρχηγού Νικόλαου Βορβολάκου και τη θεσμοθέτησε ως ετήσιο διαγωνισμό μεταξύ σκοπευτικών ομάδων, προερχομένων από όλες τις διοικήσεις, διευθύνσεις και σχηματισμούς της Εθνικής Φρουράς από το 1995.
 
Η αναπτυσσόμενη έκτοτε άμιλλα, παρήγαγε τη βελτίωση της προσεγμένης εκπαίδευσης, την επίμονη προσπάθεια και την αλματώδη άνοδο των επιδόσεων σε ολόκληρη την Ε.Φ., όλων των ένοπλων ηλικιών και, αργότερα, αμφοτέρων των φύλων.
 
*Οι ετήσιοι διαγωνισμοί της Ε.Φ. διεξήγοντο, εναλλάξ, στα πεδία βολής των Δυνάμεων Καταδρομών στο Σταυροβούνι και των Τεθωρακισμένων στον Κόρνο. Ο τελευταίος διεξήχθη στον Κόρνο 24 και 25 Μαΐου 2012. Από το 2013… αγνοείται η τύχη του!
 
Της Εθνοφυλακής ο ιδιαίτερος διαγωνισμός, αποκλειστικά μεταξύ όλων των ταγμάτων της, πρωτο-καθιερώθηκε το 2001, με πρωτοβουλία του τότε διοικητή της υποστράτηγου Ηλία Ανδρέακου, επί αρχηγίας ΓΕΕΦ του αείμνηστου αρχηγού Ευάγγελου Φλωράκη.
 
Τότε, ο Φλωράκης, ενέκρινε, παράλληλα και τη συγκρότηση, για πρώτη φορά, αμιγώς γυναικείας ομάδας σκοπευτριών, από εθελόντριες μόνιμες υπαξιωματικούς της ΕΦ. Ομάδα, η οποία διέπρεπε εντυπωσιακά στους διαγωνισμούς. Το 2009, μάλιστα, η λοχίας Τεθωρακισμένων Μαρία Παπαδοπούλου πρώτευσε όλων ανδρών και γυναικών, στον διαγωνισμό τυφεκίου, με την σπάνια επίδοση 10/50 άριστα.
 
Στους διεξαγόμενους διαγωνισμούς ολόκληρης της Ε.Φ. υπήρξε, συν τω χρόνω κι ο εμπλουτισμός, με τρεις διαφορετικές κατηγορίες τυφεκίων:
 
(α) Με σταθερά σκοπευτικά.
(β) Με διόπτρα ελεύθερου σκοπευτή.
(γ) Με διόπτρα νυκτερινής σκόπευσης.
 
Γεγονός που διεύρυνε κι εντατικοποίησε τις προσπάθειες σε όλες τις μονάδες και (α) στα μόνιμα στελέχη, (β) τους κληρωτούς θητείας, (γ) τους εφέδρους και (δ) τους εθνοφύλακες, καθ’ άπασαν την ΕΦ, μέχρι το…2012!
 
Για ποιους λόγους καταργήθηκε το 2013 και το 2014 ο από το 1995 ετήσιος διαγωνισμός βολής της Ε.Φ., δεν εγνώσθη.
 
Διασώθηκε ο διαγωνισμός, μόνο στην Εθνοφυλακή. Για 14ο στη σειρά έτος. Και αποτελεί, από το 2001, μοναδική ευκαιρία συνάντησης παλαιότατα γνώριμων μεταξύ τους, εν όπλοις συναδέλφων, απ’ όλες τις περιοχές.
 
Μερικοί εκ των οποίων-εθελοντικώς μέχρι σήμερα παραμένοντες σε ένοπλη υπηρεσία-είχαν πολεμήσει, με τις τότε μονάδες τους, στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες του 1974, τους Τούρκους εισβολείς, στα πεδία των άνισων μαχών. Μεταλαμπαδεύουν στους νεότερους το πείσμα και τη λεπτομερειακή γνώση των επίλεκτων τυφεκιοφόρων για όλο και υψηλότερες, ομαδικές προπάντων επιδόσεις:
 
Ομαδικό σημαίνει ότι: Ο κάθε καλός σκοπευτής φροντίζει και μεριμνά να γίνει ο κάθε συνάδελφός του καλύτερος απ’ τον ίδιο. Κι αυτό είναι το άλλο «μυστικό ουσίας».
 
Φέτος πρώτευσε και πάλι η Σκοπευτική Ομάδα του 91ΤΕΘ της 4ης Ταξιαρχίας Πεζικού της Λευκωσίας, που έχει συγκριτικά τις περισσότερες πρωτιές από το 2001, ανεβάζοντας ψηλότερα από πέρυσι την ομαδική βαθμολογία. Πρόκειται για έμπειρη ομάδα σκοπευτών της Ε.Φ., με ηλικίες από 57χρονο έως 67χρονο κι η οποία, στο παρελθόν, ευτύχησε να διαγωνιστεί δύο φορές και μάλιστα σε Τετραπλές Βολές διαφορετικών αποστάσεων, εκ του πρηνηδόν, γονυπετώς, ορθίως και εν κινήσει, με τους πιο επίλεκτους σκοπευτές που υπηρετούσαν θητεία στην ΕΛΔΥΚ το 2004 και το 2010.
 
ΣΤΗΝ τελετή απονομής των επάθλων, το μεσημέρι της Παρασκευής στο πεδίο βολής Τσερίου, ο νέος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης 40χρ. απένειμε τις τιμητικές ασπίδες και τα κύπελα στους διοικητές των ταγμάτων των τριών πρώτων σκοπευτικών ομάδων, που είχαν τις εξής επιδόσεις:
 
(1η) Σκ.Ομ. 91ΤΕΘ με 89,2%
(2η) Σκ.Ομ. 31ΤΕΘ με 86,7%
(3η) Σκ.Ομ. 61ΤΕΘ με 86,4%
 
 
 













defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com