Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Δεν θα πετάξουν Μαύρη Θάλασσα τα ελληνικά F-16 στην άσκηση της Βουλγαρίας ...




Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν θα πετάξει- λόγω απόστασης- στην Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο της διεθνούς αεροπορικής άσκησης «Thracian Star 2014» που διοργανώνει η Βουλγαρία με την συμμετοχή της Ρουμανίας και των ΗΠΑ, για 2η χρονιά .

Παρά την γενική διατύπωση του Δελτίου Τύπου ότι η άσκηση <<θα διεξαχθεί εντός του FIR Σόφιας>> που αφήνει περιθώρια ότι μπορεί να εννοούνται και πτήσεις στην Μαύρη Θάλασσα- και ότι αυτό συνεπάγεται λόγω της κρίσης στην Ουκρανία/Κριμαία -  αρμόδιες πηγές της ΠΑ ξακαθάρισαν ότι οι φάσεις που θα πάρουν μέρος τα ελληνικά F-16 της 111 Πτέρυγας Μάχης,είναι όλες στον εναέριο χώρο πάνω από την ηπειρωτική Βουλγαρία, όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος της άσκησης.Tα ελληνικά F-16θα κινηθούν στο κέντρο της Βουλγαρίας και σε απόσταση μέχρι περίπου 60 μίλια από τα σύνορα...

Μόνο στην ηπειρωτική Βουλγαρία τα ελληνικά 

Σε μία - τουλάχιστον - φάση που προβλέπεται και πτήση επάνω από την Μαύρη Θάλασσα η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην σχεδιασμό της διότι , καθώς τα μαχητικά της θα εξορμούν από την Νέα Αγχίαλο, πέφτουν μακριά τα σκέλη της ... Βεβαίως αν κάποιος σκεφτεί  ότι η απόφαση μπορεί να έχει σχέση και με διπλωματική διάσταση, ίσως να έχει βάση η σκέψη του, λέμε εμείς με την δική μας ανάλυση... Πάντως τα ελληνικά μαχητικά θα συμμετάσχουν σε άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού με αεροσκάφη που προσφέρουν οι ΗΠΑ...

     
Την Πέμπτη 29 Μαΐου θα είναι η πρώτη ελληνική συμμετοχή - οι άλλες θα είναι 2,3 και 4 Μαΐου.

   
 Απέφυγαν ''λάθος'' με την Θράκη φέτος οι Βούλγαροι


Να θυμίσουμε ότι η Βουλγαρία κατά την περυσινή προετοιμασία διοργάνωσης της ίδιας άσκησης είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει θέμα με χάρτη-πρόκληση που απεικόνιζε όλη τη Θράκη να ανήκει στη Βουλγαρία... 
Τότε λοιπόν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια μοίρασαν στους συμμετέχοντες διάφορα ενημερωτικά φυλλάδια και αναφέρθηκαν σε «ιστορικά στοιχεία», όπως είπαν. Ιδιαίτερη αναφορά φέρεται να έγινε στην «καταγωγή των Βουλγάρων από τους Θράκες», συμπληρώνοντας την αναφορά με χάρτη ο οποίος κάλυπτε όλα τα ελληνικά εδάφη στη Θράκη. Στον ίδιο χάρτη φαινόταν και η αρχαία Μακεδονία να χωρίζεται με σύνορα από την υπόλοιπη Ελλάδα.


<<Ζήτησαν συγνώμη>> 

Αμέσως έγινε  επίσημη διαμαρτυρία από τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Ευ. Τουρνά με επιστολή που απέστειλε στον Βούλγαρο ομόλογό του.Η απάντηση από τον αρχηγό της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας έδινε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις πως οι ελληνικές θέσεις θα ικανοποιηθούν, καθώς και ότι θα γίνουν «διορθωτικές ενέργειες» για τον επίμαχο χάρτη. Φέτος , όπως μας είπε το ΓΕΑ οι Βούλγαροι ήταν άψογοι και δεν επανέλαβαν το λάθος - <<άλλωστε μας είχαν ζητήσει συγνώμη>>, ειπώθηκε από πηγή του ΓΕΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας, στην άσκηση θα λάβουν μέρος αεροσκάφη Mig-29, Mig- 21 και Su-25 της Βουλγαρικής Πολεμική Αεροπορίας, Mig-21 Lancer από τη Ρουμανία, πληρώματα της148ης αεροπορικής πτέρυγας της Εθνικής Φρουράς από την πολιτεία των ΗΠΑ Μινεσότα με F-16 και μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την Ελλάδα.
Βάση της άσκησης για τα αμερικανικά αεροσκάφη θα είναι η αεροπορική βάση στο Γκράφ Ιγκνατίεβο, ενώ για τα ρουμανικά και τα ελληνικά οι μόνιμες βάσεις εγκατάστασής τους.

 Η περυσινή ελληνική συμμετοχή
Η συγκεκριμένη αεροπορική δραστηριότητα γίνεται αντιληπτή από τους αναλυτές ως πολιτικής ποιότητας αεροπορική άσκηση- λόγω και της κρίσης στην Ουκρανία.Η Ελλάδα την χαρακτηρίζει άσκηση μικρής κλίμακας...
 Πέρυσι η αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ συμμετείχε στην άσκηση με  πιλότους μαχητικών F-16 από το Αβιάνο της Ιταλίας, ολοκληρώνοντας πάνω από 550 εξόδους μέσα στις 16 μέρες αεροπορικών δραστηριoτήτων.( Στις πτήσεις που συμμετείχε η Ελλάδα για τυχαίο λόγο ματαίωσαν τις πτήσεις οι ΗΠΑ,μας είπαν πηγές από το ΑΤΑ). Και πέρυσι η  Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε  με μαχητικά F-16 (της 347Μ της 111 ΠΜ) σε αποστολές αναχαίτισης και εικονικής προσβολής στόχων, επί βουλγαρικού εδάφους- πέταξε μάλιστα και ο Αρχηγός ΑΤΑ αντιπτέραρχος Χρ.Βα'ί'τσης.
Η κοινή αυτή  αμερικανο- βουλγαρική άσκηση με αυτό το όνομα διεξάγεται από το 2005, βάσει μιας συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας.Από πέρυσι κλήθηκαν Ελλάδα και Ρουμανία.



































οnalert.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com