Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ .....




Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η διερεύνηση του σκανδάλου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, από τον οικονομικό Εισαγγελέα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι ζήτημα ημερών να υπάρξουν εξελίξεις σε αυτή την υπόθεση.

Στην ουσία η διερεύνηση του θέματος στηρίχθηκε στα στοιχεία μιας σειράς μεγάλων υποθέσεων που στάλθηκαν από τον εκκαθαριστή της Τράπεζας, στον οικονομικό εισαγγελέα, ώστε ο τελευταίος να τις μελετήσει για να διαπιστώσει ποιες ήταν οι έκνομες ενέργειες που είχαν γίνει και οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση της Τράπεζας.
Μέσα σε αυτή την έρευνα περιλαμβάνεται η υπόθεση Μπεμπεδέλλη, η υπόθεση της ΑΕΝΑΛ, της «Lesvoshop A.E.» που χρηματοδοτήθηκε με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για να δημιουργήσει συσκευαστήριο τοπικών προϊόντων το οποίο δε λειτούργησε ποτέ, και άλλες υποθέσεις από τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια του 2004.

Άλλο εδώ…
Σε αντίθεση με ό,τι γίνεται σε τοπικό επίπεδο, όπου οι υποθέσεις διερευνώνται μεμονωμένες, ο οικονομικός εισαγγελέας εξετάζει όλες τις περιπτώσεις μαζί ως ένα ενιαίο σύνολο. Με αυτήν τη μέθοδο μπορεί να γίνει καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης και να αποδοθούν ορθότερα ευθύνες στα στελέχη της Τράπεζας.
Παράλληλα, ο οικονομικός εισαγγελέας διερεύνησε και τις υποθέσεις των άλλων δύο συνεταιριστικών τραπεζών (Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα και Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας) που έκλεισαν μαζί με τη Συνεταιριστική Λέσβου - Λήμνου.
Το βασικό ζήτημα που κίνησε το ενδιαφέρον της Εισαγγελίας, ήταν πως οι συγκεκριμένες Τράπεζες αντιμετώπιζαν πολύ μεγάλο πρόβλημα κεφαλαιακής ανεπάρκειας, το οποίο οφειλόταν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, είναι γνωστό πως εξοφλούνταν ακάλυπτες επιταγές πελατών με κεφάλαιά της. Στη συνέχεια, αυτές οι ακάλυπτες επιταγές μετατράπηκαν σε δανειακές συμβάσεις, τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια.
Ωστόσο οι εγγυήσεις που δόθηκαν για την κάλυψη των δανείων, ήταν πολύ μικρές. Η απώλεια των κεφαλαίων αυτών είχε ως αποτέλεσμα η Τράπεζα να μείνει χωρίς ίδια κεφάλαια, ενώ λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για το κλείσιμό της, είχε ξεκινήσει και η ανάλωση των καταθέσεών της.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως την έρευνα που έκανε ο οικονομικός εισαγγελέας, τη συνέδραμε το ΣΔΟΕ και ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος. Ουσιαστικά το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος ενημέρωσε τον οικονομικό εισαγγελέα ποιες διαδικασίες έπρεπε να ακολουθούνται από τη Συνεταιριστική και ποιες ακολουθούνταν πραγματικά.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΜΠΡΟΣ" ΛΕΣΒΟΥ,
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com