Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

Σάλος με τις διατάξεις που σβήνουν ποινικές ευθύνες και σκάνδαλα!!! - Πρόσωπα και φορείς που “έφαγαν” δημόσιο χρήμα τη... γλιτώνουν και με το νόμο!
Έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό έχουν προκαλέσει στο δικαστικό σώμα οι νομοθετικές διατάξεις που ισχύουν ήδη και προβλέπουν την απαλλαγή από ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, αλλά και ευρεία «νομιμοποίηση» παράνομων πληρωμών από κρατικούς φορείς και δήμους.
 
Οι διατάξεις αυτές που παραγράφουν ποινικές ευθύνες για εμπλεκομένους σε σκάνδαλα –όπως για παράδειγμα τα εξοπλιστικά– και άλλες που προβλέπουν νομιμοποίηση παράνομων πληρωμών εκατομμυρίων ευρώ, ψηφίστηκαν, οι περισσότερες, πρόσφατα στο πλαίσιο του πολυσυζητημένου πολυνομοσχεδίου.
 
Ο προβληματισμός των δικαστικών αρχών έγκειται στο γεγονός ότι με τις ισχύουσες διατάξεις, κλείνουν δικογραφίες που έχουν ανοίξει για ποινικές ευθύνες, ενώ υπόδικοι για σκάνδαλα ζητούν αποφυλάκιση. 
 
Ανάλογη είναι και η ρύθμιση για τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, όπου εκκρεμούσε δικογραφία κατόπιν έρευνας του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για κακοδιαχείριση στα οικονομικά του. Και εδώ προβλέπεται ότι: «Δαπάνες που δημιουργήθηκαν ώς την έναρξη ισχύοντος του παρόντος σε εκτέλεση όρων επιχειρησιακών συμβάσεων ή αποφάσεων για πληρωμές σε πρόσωπα απασχολούμενα στην άνω ανώνυμη εταιρεία και σε βάρος του προϋπολογισμού της και αφορούν τακτικές αποδοχές αποζημιώσεις κάθε είδους, επιδόματα και εφάπαξ παροχές θεωρούνται ότι διενεργήθηκαν νόμιμα»!
 
Η διάταξη για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών είναι πιο προχωρημένη. Αφού ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες του Οργανισμού, περιλαμβάνει και ρύθμιση που δεν αφήνει αμφιβολία για τη διαγραφή κάθε ποινικής ευθύνης.
 
«Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, αναφέρεται ρητά, παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη που τυχόν έχει ασκηθεί για πράξεις και παραλείψεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εδαφίου 1, όπως προστέθηκε με την περίπτωση α΄ της παρούσας παραγράφου».
 
Με ευρεία εφαρμογή στους υπευθύνους των ΟΤΑ είναι και η ρύθμιση που προβλέπει ότι δεν μπορεί να αναζητηθούν ευθύνες και τα χρήματα για το επίδομα πληροφορικής που μη νομίμως κατέβαλλαν οι ΟΤΑ. «Το επίδομα πληροφορικής, λέει η διάταξη, που καταβλήθηκε ως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου θεωρείται νομίμως καταβληθέν και δεν αναζητείται».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr