Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Τι συμβαίνει στην Σχολή Ευελπίδων ; Απίστευτες καταγγελίες για τις επιλογές καθηγητών ...




Επέλεξαν καθηγητή ιστορίας για τους Ευέλπιδες ,ο οποίος έχει πτυχίο μαθηματικών. Το κείμενο - καταγγελία που έχει φθάσει στο Onalert είναι πραγματικά ενδιαφέρον και τα όσα αναφέρει είναι εξοργιστικά αν έχουν συμβεί . Επειδή προέρχεται από άνθρωπο που γνωρίζει καλά την ΣΣΕ πολύ φοβόμαστε ότι δεν πρόκειται για υπερβολές.

Έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν με την Σχολή Ευελπίδων και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι καθηγητές. Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Είναι ώρα να ασχοληθεί επιτέλους προσωπικά ο Α/ΓΕΣ με τα θέματα της Σχολής Ευελπίδων. Για να διαπιστωθεί πως μπορεί να προχωρήσει μπροστά.

Το κείμενο όπως έφθασε:



"Το 2013 (παραμονές …Δεκαπενταύγουστου!) η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων προκήρυξε θέση Καθηγητή Στρατιωτικής Ιστορίας. Υπέβαλαν υποψηφιότητα τρεις υποψήφιοι. Ένας εξ αυτών αποκλείσθηκε εξ αρχής, για τυπικούς λόγους, και έτσι απέμειναν δύο. Η αξιολογική επιτροπή, αποτελούμενη από δύο καθηγήτριες ΑΕΙ, που όρισε ο Κοσμήτορας της ΣΣΕ, απέστειλε εισηγητική έκθεση, η οποία απέρριπτε τον ένα υποψήφιο και πρότεινε ανεπιφύλακτα την εκλογή του άλλου. Στις 27 Μαρτίου 2014 συνήλθε η Ειδική Εκλεκτορική Επιτροπή, απαρτιζόμενη αποκλειστικά από ιδιώτες καθηγητές ΑΕΙ, ορισθέντες με ενέργειες του Κοσμήτορα, και εξέλεξε τον προταθέντα υποψήφιο. 


Τόσο η Αξιολογική όσο και η Εκλεκτορική Επιτροπή ,αδίκησαν τον απορριφθέντα υποψήφιο, αφού όχι μόνο αγνόησαν τους λαμπρούς ακαδημαϊκούς τίτλους του και έβγαλαν …άχρηστα και για πέταμα όσα από τα επιστημονικά έργα του συνεκτίμησαν και αξιολόγησαν (διότι πολλά άλλα «απλώς» τα …«εξαφάνισαν»!) αλλά και τον έκριναν ως μη συναφή (πάει να πεί: απολύτως άσχετο!) με την επιστήμη της Ιστορίας. 

Το παράδοξο είναι, όμως, ότι ο απορριφθείς ως ανεπαρκής αλλά και τελείως άσχετος με την Ιστορία υποψήφιος διέθετε κρατικό Πτυχίο Ιστορίας (του αρχαιοτέρου ελληνικού πανεπιστημίου) και κρατικό Διδακτορικό Τίτλο Ιστορίας (παλαιού και ονομαστού γερμανικού Πανεπιστημίου)! 

Πέρα δε από τις μακροχρόνιες, συστηματικές, προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ιστορία, ο απορριφθείς υποψήφιος διέθετε πλούσια διδακτική και ερευνητική πείρα και προϋπηρεσία, έχοντας διδάξει, για περισσότερα από 10 χρόνια, σε 4 Πανεπιστήμια, 3 ΑΣΕΙ, 2 Ανώτατες Σχολές Πολέμου και 2 Σχολές Διοικήσεως-Επιτελών! 

Επίσης, διετέλεσε Καθηγητής της Έδρας Στρατηγικών Σπουδών και Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικών Σπουδών σε ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών και κριτηρίων διεθνή Σχολή Πολέμου της Β. Ευρώπης! Ο απορριφθείς είναι συγγραφέας 11 επιστημονικών βιβλίων και μονογραφιών καθώς και πάμπολλων επιστημονικών άρθρων για θέματα Στρατιωτικής Ιστορίας και Στρατηγικής (καθώς και Γεωπολιτικής). Απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις, εδώ και στο εξωτερικό, είναι δε Μέλος διεθνών επιστημονικών ενώσεων Στρατιωτικής Ιστορίας. 


Από την άλλη πλευρά, ο προταθείς - και τελικώς επιλεγείς – υποψήφιος, ΔΕΝ διαθέτει βασικό Πτυχίο Ιστορίας, αλλά ...Μαθηματικών!
 

Επίσης, ΔΕΝ διαθέτει συστηματικές, ούτε προπτυχιακές ούτε μεταπτυχιακές, σπουδές στην επιστημονική περιοχή της Ιστορίας!
 

Παρά ταύτα, κατάφερε, να αποκτήσει τον τίτλο του Διδάκτορα Ιστορίας από ελληνικό επαρχιακό πανεπιστήμιο.

Λεπτομέρεια: 
Δύο από τα τρία μέλη της επιτροπής που τον έκανε Διδάκτορα, άλλοτε, ήταν και τώρα μέλη της εκλεκτορικής επιτροπής της ΣΣΕ που τον εξέλεξε Καθηγητή! Στη συνέχεια, κατάφερε να διεισδύσει ως διδάσκων στην ΣΣΕ. Έκτοτε, δεν εργάσθηκε σε κανένα άλλο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ΑΕΙ ή ΑΣΕΙ, ούτε δίδαξε σε Σχολή Πολέμου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής κλπ. 


Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ο εν λόγω υποψήφιος (και επιλεγείς) ΔΕΝ διαθέτει το εκ του νόμου απαιτούμενο επιστημονικό ερευνητικό έργο, που αποτελεί απολύτως αναγκαίο τυπικό προσόν εκλογής, και μάλιστα στην ανώτατη βαθμίδα του τακτικού Καθηγητή. Κατά τρόπο αληθινά παράδοξο, η εισηγητική αξιολογική έκθεση (που τον πρότεινε ανεπιφύλακτα) απέφυγε κάθε ρητή ονομαστική αναφορά στα υποτιθέμενα «επιστημονικά» έργα του. Πράγματι, τόσο οι αξιολογητές όσο και οι εκλέκτορες δεν κατονόμασαν καν τις επιστημονικές μονογραφίες και άλλες επιστημονικές δημοσιεύσεις, που υποτίθεται ότι έχει ο επιλεγείς. Το ανήκουστο αυτό γεγονός αποτελεί ασφαλώς διεθνή πρωτοτυπία στα χρονικά ακαδημαϊκών κρίσεων! 


Ακόμη πιο περίεργο είναι, φυσικά, το γεγονός ότι ο Κοσμήτορας της Σχολής Ευελπίδων αρνήθηκε επίμονα και κατ’ εξακολούθηση να γνωστοποιήσει στον (απορριφθέντα) υποψήφιο το επιστημονικό έργο του συνυποψηφίου του, όπως αυτό κατατέθηκε (;) στον φάκελλο υποψηφιότητάς του, με το πρόσχημα ότι θίγονται …«ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» του τελευταίου! Ακόμη και όταν ο έτερος (και τελικά απορριφθείς) υποψήφιος υποχρεώθηκε να αποστείλει αίτημα μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου και, στο τέλος, ως και εξώδικη επιστολή προς τον Κοσμήτορα, και πάλι ο τελευταίος επέμεινε στην άρνησή του να γνωστοποιήσει στον ενδιαφερόμενο το «επιστημονικό» έργο του συνυποψηφίου του, προφασιζόμενος πάντα «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα»! Ο λόγος αυτής της σκανδαλώδους όσο και πρωτοφανούς τακτικής απόκρυψης κρίσιμων για την διαδικασία στοιχείων είναι ότι, πέραν των λοιπών τυπικών προσόντων για την θέση Καθηγητή, που ΔΕΝ διαθέτει, ο επιλεγείς ΔΕΝ διαθέτει ούτε τις εκ του νόμου προβλεπόμενες επιστημονικές μονογραφίες και δημοσιεύσεις, παρά μόνο διδακτικές σημειώσεις, εκτυπωθείσες από το τυπογραφείο της ΣΣΕ, χωρίς ISBN και μη δυνάμενες να θεωρηθούν ερευνητικό επιστημονικό έργο κατά νόμον!


Σε ρόλο «κομπάρσου» εν μέσω όλων αυτών των απίθανων πραγμάτων, ο Διοικητής ΣΣΕ, π κάλυψε διά της ανοχής του αυτήν και πολλές άλλες κατά συρροήν διαπραχθείσες παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας! 

Τον λόγο έχει πλέον το ΓΕΣ και το ΥΠΕΘΑ, καθώς ο απορριφθείς υποψήφιος (αφού … «είδε κι απόειδε» περιμένοντας, μάταια, για 40 περίπου ημέρες να του …κοινοποιήσουν επισήμως το πρακτικό της Απόφασης!) υπέβαλε Ένσταση, βάσει του ισχύοντος νόμου, ο οποίος προβλέπει, σε τέτοια περίπτωση, τελεσίδικη απόφαση από πενταμελή Επιτροπή, που συγκαλεί ο Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ. 

Έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν η κορυφή του ΓΕΣ θα επιτελέσει την αποστολή της, όπως της ζητεί ο νόμος: εάν δηλαδή θα τολμήσει να συγκαλέσει την προβλεπόμενη επιτροπή (εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος 10 ημερών, εννοείται, και όχι μετά από …κανα μήνα!) και να αποφασίσει αμετάκλητα επί του θέματος αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και σπάζοντας το απόστημα της Βάρης. 

Υστερόγραφο: Υποθέτουμε ότι η Στρατιωτική Ηγεσία δεν έχει ιδέα για το πως κρίνουν και αποφασίζουν, ποιος θα διδάξει Ιστορία στους αυριανούς αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού. Η άγνοιά της όμως – είτε είναι προϊόν δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας («εμείς δεν έχουμε εξουσία!») είτε φοβίας – δεν την απαλλάσσει των ευθυνών της! Η συνέχεια προσεχώς… "

Η όποια απάντηση από την ΣΣΕ ή ακόμη καλύτερα από το ΓΕΣ νομίζουμε ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
























































onalert.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com