Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Με 3,5% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, με 5% στις εθνικές ...





Νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs φέρνει μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ απο 3,5 έως 5 μονάδες
 

Με 3.5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές και με 5 μονάδες στη περίπτωση βουλευτικών εκλογών, στην νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis που παρουσιάζει το Tvxs. Τα αποτελέσματα της νέας μέτρησης δείχνουν αλλαγή του κλίματος υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σύγκριση με την προηγούμενη, ένα μήνα πριν. Έχει μεσολαβήσει η υπόθεση Μπαλτάκου που φαίνεται ότι έβλαψε την κυβέρνηση συσπειρώνοντας παράλληλα και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χάνει έδαφος και το Ποτάμι.
Ευρωεκλογές

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με 21,5% και η ΝΔ δεύτερη με 18,1%. Η διαφορά αγγίζει τις 3,5 μονάδες και είναι διευρυμένη σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που έδειχνε ντέρμπι στις ευρωεκλογές με ποσοστό 15,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 15,1% για τη ΝΔ (δείτε αναλυτικότερα). Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7,3% και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη με 6,9%. Το ΚΚΕ παίρνει ποσοστό 3,4%, η Ελιά μόλις 2,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,2% , η Δημοκρατική Αριστερά 1,4%, το ΛΑΟΣ 1,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 0,7%. Το «άλλο κόμμα» συγκεντρώνει 5,6%.

Λευκό ή Άκυρο δηλώνει ότι θα ρίξει στην κάλπη το 1,6% των ερωτηθέντων ενώ ένα 3,8% ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει. Μεγαλύτερο ποσοστό, 7% συγκεντρώνει το «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 16,2%.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου για το 70% του εκλογικού σώματος, με το 37% αυτού να τις θεωρεί «πολύ σημαντικές». Καθόλου σημασία θα έχει το αποτέλεσμα για το 11% του εκλογικού σώματος, ενώ το 18% θεωρεί ότι θα έχουν κάποια σημασία.

Ανεξαρτήτως, όμως από την σημασία που δηλώνει το εκλογικό σώμα ότι έχουν οι ευρωεκλογές, το 80% αυτού θα προσέλθει «σίγουρα» στην κάλπη. Ότι θα απέχει ή «μάλλον θα απέχει» δήλωσε το 8%. Σημειώνεται ότι οι ευρωεκλογές ήταν συνήθως μια εκλογική μάχη που αντιμετωπιζόταν από τους πολίτες ως χαμηλής σημασίας και έτσι πολλοί δεν αισθάνονταν την ανάγκη να συμβάλλουν στην διαμόρφωση του αποτελέσματος. Αυτό, όμως, φαίνεται πως αλλάζει.


Οι ψηφοφόροι βλέπουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, το 48% απαντά πως «ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα ψηφίσει» ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτος. Πρώτη βλέπει την Νέα Δημοκρατία το 34%, ενώ το 16% δήλωσε πως δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ και στην εκλογική επιρροή με σχεδόν 5 μονάδες. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με 29,6%, η ΝΔ δεύτερη με 24,9% ακολουθεί το ποτάμι με 9,4%, η ΧΑ με 9,2%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, το ΚΚΕ με 4,7%, οι ΑΝ.ΕΛ. με 3,4%, η ΔΗΜΑΡ με 2,6%, ο ΛΑΟΣ με 2,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1%. Τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 7,5%.


Κατά πολύ αυξημένη συσπείρωση καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Palmos Analysis για το Tvxs. Συγκεκριμένα, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη συσπείρωση (61%), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην μάχη για το ευρωκοινοβούλιο βλέπει να μετακινείται προς το Ποτάμι το 6%, προς την ΝΔ το 5%, την Χρυσή Αυγή το 4%, την ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους ή άλλο κόμμα από 1%.


Η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση 50% (αυξημένη σε σχέση με τον Μάρτιο) αλλά βλέπει το 5% των ψηφοφόρων της να φεύγει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, από 4% προς την Χρυσή Αυγή και προς άλλο κόμμα, το 3% προς το Ποτάμι, και από 1% προς την Ελιά και τον ΛΑΟΣ.


Η Ελιά δεν φαίνεται να άλλαξε τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζοντας σχεδόν αμετάβλητη συσπείρωση (1% αύξηση – από 17% σε 18%) βλέπει το 13% των ψηφοφόρων του να φεύγει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το 11% προς το Ποτάμι, το 7% προς την ΝΔ, το 5% προς άλλο κόμμα, το 3% προς το ΚΚΕ, το 2% προς την ΧΑ και το 1% προς την ΔΗΜΑΡ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΠΑΣΟΚ καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες ανεξαρτήτως προορισμού των ψηφοφόρων.

Εθνικές εκλογές



Για τις εθνικές εκλογές το 26,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεύτερη έρχεται η ΝΔ με ποσοστό 21,4%. Η Χρυσή Αυγή λαμβάνει 7,2% και το Ποτάμι 5,2%. Στο 3,9% βρίσκεται το ποσοστό που παίρνει το ΚΚΕ ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει στο 2,2% δείχνοντας ότι σε ενδεχόμενες εκλογές δεν θα πέρναγε το κατώφλι της Βουλής. Στο 3% το Ποσοστό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά συγκεντρώνει 1,1%. Τέλος 0,5% συγκεντρώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και 1,9% το ΛΑΟΣ. Άλλο κόμμα δήλωσε ότι θα ψηφίσει το 4,7%.

Αυθόρμητα απάντησε το 12,8% των ερωτηθέντων ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη ενώ 1,2% τόνισε επίσης αυθόρμητα ότι θα ρίξει λευκό ή άκυρο. «Δεν θα ψηφίσω» απάντησε αυθόρμητα το 3,2%. «Δεν ξέρω/δεν απαντώ» ήταν η απάντηση του 5% των ερωτηθέντων.


Και στις εθνικές εκλογές, όπως και στις ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από το κόμμα που θα ψηφίσουν, το 41% των πολιτών βλέπουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το 39% βλέπει νίκη της ΝΔ. Παρόλα αυτά, περισσότεροι από τους μισούς (51%) εκτιμά πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την θητεία της. Δεν είναι λίγοι όμως (45%) αυτοί που πιστεύουν το αντίθετο.

Η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές βρίσκεται στο 33%, της ΝΔ στο 27,1% της ΧΑ στο 8,6%, του Ποταμιού στο 7,5%, του ΚΚΕ στο 4,9%, του ΠΑΣΟΚ στο 4,1%, των ΑΝΕΛ στο 4% της ΔΗΜΑΡ στο 1,9%, των Οικολόγων Πράσινων στο 0,6%, του ΛΑΟΣ στο 2,1% ενώ άλλων κομμάτων στο 6,2%.


Όσον αφορά την συσπείρωση για τις βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης εμφανίζει την μεγαλύτερη (71%). Ακόμη καταγράφει τις μικρότερες απώλειες σε ποσοστιαία μεγέθη. Συγκεκριμένα 4% μετακινείται προς την ΝΔ, 2% μετακινείται προς το Ποτάμι, 2% προς την ΧΑ, 1% προς την ΔΗΜΑΡ και 1% προς τους ΑΝΕΛ.


Η ΝΔ σημειώνει συσπείρωση της τάξης του 56%, με το 5% να μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα ακόμη 5% να πηγαίνει στην ΧΑ. Από 2% μετακινούνται σε Ποτάμι και ΑΝΕΛ, ενώ 1% στο ΛΑΟΣ. Το 3% των ψηφοφόρων της ΝΔ θα ψηφίσουν άλλο κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ (17%) και στις εθνικές εκλογές φαίνεται πως αιμορραγεί. Το 14% των ψηφοφόρων του κινούνται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 13% προς την ΝΔ, 10% προς το Ποτάμι,  4% προς το ΚΚΕ, από 1% προς ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους Πράσινους και Χρυσή Αυγή, ενώ 2% προς άλλο κόμμα.




























































http://www.kontranews.gr/politiki/item/4511-proigeitai-syriza-eyrwekloges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com